Carnilove Zalm

Ingredienten

Zalmmeel (25%), zalm zonder graat (20%), gele erwten (20%), haringmeel (10%), kippenvet (geconserveerd met tocopherolen, 9%), gehydrolyseerde kippenlever (3%), appels (3%), tapiocazetmeel (3%), zalmolie (2%), wortel (1%), lijnzaad (1%), kikkererwten (1%), gehydrolyseerde schaaldier-schalen (bron van glucosamine, 0,026%), kraakbeenextract (bron van chondroitine, 0,016%), biergist (bron van mannan-oligosaccharides, 0,015%), chicorei (bron van fructo-oligosaccharides, 0,01%), yucca schidigera (0,01%), algen (0,01%), psyllium (0,01%), tijm (0,01%), rozemarijn (0,01%), oregano (0,01%), cranberry’s (0,0008%), blauwe bessen (0,0008%), frambozen (0,0008%).

Toegevoegd per kg
Vitamine A 20.000 IU
Vitamine D3 1500 IU
Vitamin E (α-tocopherol) 400 mg
Zink 85 mg
IJzer 70 mg
Mangaan 35 mg
Jodium 0,65 mg
Koper 15 mg
Selenium 0,25 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Dierlijk eiwit
33% 16% 30% 8.5% 2.5% 10% 1.4% 1.1% 3800 2% 0.7% 0.2% 0.1% 28%

Beoordeling:

Ik vind Carnilove Into the Wild Salmon een goede brok: het bevat eiwit, vet en koolhydraten van goede kwaliteit in goede verhoudingen. Het bevat deels gecheleerde mineralen, die gezonder zijn dan goedkope mineralen. 

Veel vis 
Het eiwit is voor het grootste deel afkomstig van zalm en haring. Een voordeel hiervan is dat er ook genoeg Omega 3 vetzuren in de brok zitten. Lees ook het artikel Is een visbrok gezond voor honden en katten?

Geschikt bij voedselallergie?
Ja, deze brok is geschikt bij voedselallergie. De kippenlever die erin zit is gehydrolyseerd, waardoor er geen allergische reactie op kan ontstaan. Dit is niet duidelijk aangegeven bij de ingrediënten-opgave, maar dit werd mij per email verteld. Houd er wel rekening mee dat er gist in de brok zit, ook hier kan een hond allergisch voor zijn/worden.

Koolhydraten
Als koolhydraatbronnen bevat Carnilove Into the Wild Reindeer gele erwten en een klein beetje tapioca (zetmeel van cassave) en kikkererwten. Hiermee is de brok geschikt bij graan-allergie. Gele erwten zijn een vrij nieuwe koolhydraatbron in brokken, maar honden lijken het prima te verteren en verdragen.

Toevoegingen
De brok wordt op natuurlijke wijze geconserveerd, en ook het vet bevat geen synthetische conserveringsmiddelen. De gebruikte mineralen zijn deels organisch (beter bruikbaar voor lichaam) en deels inorganisch (goedkoper maar minder bruikbaar). Daarnaast bevat Carnilove Into the Wild Salmon geen natriumseleniet, maar een organische en betere vorm van selenium.

Pro’s

 • Hoog vleesgehalte (of visgehalte in dit geval)
 • Weinig koolhydraten
 • Genoeg Omega 3-vetzuren
 • Deels gecheleerde mineralen (beter bruikbaar voor lichaam)

Con’s

 • Deels goedkope mineralen (minder bruikbaar voor lichaam )
 • Bevat vrije glutamaat (gehydrolyseerde kippenlever), waar mogelijk negatieve gezondheidseffecten op kunnen komen. Zie het artikel MSG in brokken.

Verkoop informatie:

Carnilove Zalm is verkrijgbaar in zakken van

1,5 kilo voor €11,95
12 kilo voor €63,95 (€5,33/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd tapioca, peulvruchten vis wild (vis) prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten gist, plantaardige olie, vrije glutamaat, lijnzaad, visolie www.carnilove.cz/en

9 Comments

 1. Sonja

  Hoi Meike,

  Komt Carnilove van dezelfde fabriek als Riverwood?
  Rex heeft een kippenallergie,ben daarom wat huiverig voor deze brok,in elke smaak zit kippenvet. En zodra Rex wat binnenkrijgt waar hij allergisch voor is wordt ie gek van de jeuk en krijgt hij ‘ontplofte’ oren.
  Is vrije glutamaat echt zo slecht?
  Ook voor honden zonder allergie?

  Dank je wel.
  Sonja

 2. Voerwijzer Meike

  Ja Riverwood en Carnilove worden in dezelfde fabriek gemaakt.

  Lijnzaad heeft als nadelen dat het veel hormoonverstorende stofjes bevat, en dat de oliën in lijnzaad snel oxideren. Ik vind het dus niet nodig.

  Sorghum en gierst zijn net als andere granen vooral een zetmeelbom. Is voor de hond niet nodig. Maar in brokken zit altijd een zetmeelbron, en vergeleken met andere zetmeelbronnen zijn sorghum en gierst opzich prima. Sorghum bevat wel wat meer antinutrienten. Ook koolhydraatbronnen kun je het beste afwisselen.

  Word je steeds uitgelogd? Ik zal eens kijken of we daar wat aan kunnen doen.

 3. Sonja

  Hoi Meike,

  Bedankt voor je antwoorden.
  De laatste 3 berichten gingen goed,bleef ik ingelogd,
  maar heb een paar weken geen vraag gesteld.
  Misschien heeft het met de tussenliggende tijd te maken,dat als het langer duurt dat je dan uitgelogd wordt?

  Nog even over glutamaat; is dat echt zo slecht?
  Ook voor honden zonder allergie?
  Dus lijnzaad kan je beter mijden voor de hond?
  (Geef nu Renske)

  1. Voerwijzer Meike

   Of vrije glutamaat echt zo slecht is weet ik niet, de onderzoeksresultaten (op mensen en muizen) zijn erg verschillend. Mijn visie erop kun je onderaan dit artikel lezen: https://www.voerwijzer.com/msg-in-brokken/

   Hoe slecht lijnzaad is verschilt per voeding en per hond. Als het vers verwerkt is en amper oxidatie heeft ondergaan, en je voert het niet elke dag aan een hond waarmee je wilt fokken of die een aandoening heeft die te maken heeft met het hormoonstelsel, lijkt het me geen probleem.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt er van af welke methode je gebruikt. Als je puur kijkt hoeveel calorieën er per gram eiwit, vet en koolhydraat in de voeding zit, kom je uit op 3960 kcal per kilo. Vaak wordt op de verpakking de hoeveelheid ME kcal genoemd, dat is de hoeveelheid metaboliseerbare calorieën, waarbij rekening wordt gehouden met de verteerbaarheid van de voedingsstoffen. Dan kom je dus lager uit. Standaard wordt per gram eiwit 3,5 kcal gerekend, per gram koolhydraat 3,5 kcal en per gram vet 8,5 kcal. Maar merken hebben meestal hun eigen berekening, waarbij hogere hoeveelheden worden aangehouden. Ik denk doordat er misschien inmiddels methoden worden gebruikt waardoor brokken beter verteerbaar zijn dan vroeger.

   Bij het zelf berekenen kom ik ook altijd op andere getallen dan de merken zelf geven.

Geef een reactie