Eden Dog Original Cuisine

Ingredienten

19% verse kip, 18% gedroogde kip, 15% verse zalm, 12,5% gedroogde haring, 12% zoete aardappel, 4,5% kippenvet, 4% gedroogde eend, 3,5% tapioca, 2,5% gedroogd heel ei, 2,5% gehydroliseerde kippenlever, 2% verse witte vis, 2% erwtenvezel, luzerne, kikkererwten, mineralen en vitaminen, wortel, spinazie, appel, rozebottel, kamille, kliswortel, zeewier, cranberry, anijszaad, fenegriek, fructooligosacchariden (461 mg / kg), glucosamine (341 mg/kg), MSM (341 mg/kg), chondroïtine (240 mg/kg), tijm, marjolein, oregano, peterselie, salie.

Toegevoegd per kg
Vitamine A (als retinylacetaat) 14.425 IE, Vitamine D3 (als cholecalciferol) 2.165 IE, Vitamine E (als alfa-tocoferolacetaat) 95 IE, Calciumjodaat watervrij 1,5 mg, ijzerchelaat chelaat 320 mg, koperchelaat 144 mg, Mangaanchelaat 224 mg, zinkchelaat 320 mg, S. cerevisiae CNCM 1-3060 (seleniumgist) 125 mg

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
41% 18% 20.5% 9.5% 3% 8% 1.81% 1.46% 3683 3.5% 0.69% 341mg/kg 240mg/kg 39%

Protein digestibility (Pepsin value): 91.2%

Beoordeling:

Eden Dog Original Cuisine vind ik brokken met een goede samenstelling. Het bevat veel vlees, en bijna alle eiwit in de brokken is dan ook dierlijk eiwit. De koolhydraten komen voornamelijk uit zoete aardappel en een klein beetje uit tapioca en kikkererwten, wat ik een prima combinatie vind. Zoete aardappelen hebben een lage glycemische waarde, wat betekent dat het geen sterke suikerspiegelschommeling veroorzaakt. Het zijn brokken met een hoog vleesgehalte, met een dierlijk eiwitgehalte van 39%. Voor honden die niet tegen een hoog eiwitgehalte in brokken kunnen, is Eden Dog Country Cuisine beter geschikt. Een vergelijking van alle krokante brokken van Eden vind je op de pagina Eden Dog Food.

Herkomst vlees en vis
Kip: scharrelvlees (free range)
Zalm: Schotse kwekerij
Haring: visvangst
Eend: vrije uitloop eend (free to roam both outside and inside plus have access to water)

Gemaakt op 90°C
De brokken van Eden Petfoods zijn gestoomd op 90°C. De meeste brokken worden op hogere temperaturen gemaakt. Op lagere temperaturen bereiden hoeft niet perse beter te zijn want het ontstaan van ongezonde stoffen en de kwaliteit van de ingrediënten zijn ook afhankelijk van andere factoren, maar schadelijker is het niet.

Bevat alleen gecheleerde mineralen
Eden Dog Food bevat alleen gecheleerde mineralen en geen goedkope mineraalverbindingen die niet goed opneembaar zijn. Als seleniumbron zit er seleniumgist in, in plaats van het veelgebruikte maar minder optimale natriumseleniet.

Smaakversterkers met vrije glutamaat
Eden Dog Original Cuisine bevat een smaakversterker die relatief veel vrije glutamaat bevatten, namelijk gehydroliseerde kippenlever. Vrije glutamaat zou schadelijk kunnen zijn, meer hierover kun je lezen in het artikel Smaakstoffen in brokken.

Geschikt voor pups?
Volgens de Fediaf-richtlijnen bevat Eden Dog Food Original Cuisine teveel calcium voor pups. Er zit namelijk 4,9 gram per 1000 kcal in de voeding, terwijl een veilig maximum voor pups van middelgrote en grote rassen is gesteld op 4 gram voor pups tot 6 maanden en 4,5 gram voor pups ouder dan 6 maanden. Pups van kleine rassen zullen waarschijnlijk geen last krijgen van het hoge calciumgehalte, maar voor pups van middelgrote en grote rassen geeft het een verhoogd risico op groeipijn en andere skeletproblemen. Meer over de richtlijnen voor calcium kun je lezen in het artikel Calcium in puppybrokken voor (middel)grote rassen en Het calciumgehalte berekenen per 1000 kcal.

Pro’s

 • Bevat veel vlees van goede kwaliteit en met een hoge verteerbaarheid
 • Bevat gecheleerde mineralen en seleniumgist in plaats van goedkope en minder effectieve vormen
 • Op relatief lage temperatuur gemaakt
 • Vlees van scharrelkippen en vrije uitloop eenden. De scharrelkippen hebben iets meer ruimte dan intensief gehouden kippen, maar ze hoeven niet naar buiten te kunnen. De eenden kunnen soms wel naar buiten en hebben zwemwater tot hun beschikking.
 • Het bevat een redelijke balans tussen omega 3 en 6, zonder de toevoeging van visolie of lijnzaadolie. Deze geisoleerde oliën oxideren makkelijker dan de omega vetzuren uit vismeel en dit is dus een pluspunt.

Cons

 • Het bevat gehydroliseerde kippenlever, een bron van vrije glutamaat. Hier kunnen honden mogelijk overgevoelig voor zijn. Zie MSG in brokken

Verkoop informatie:

Eden Dog Foods is in Nederland en Belgie onder andere verkrijgbaar bij Cool4pets
2 kg voor €17,- (Dit zijn kleine brokjes)
6 kg voor €42,- (€7/kg)
12 kg voor €70,- (€5,83/kg

Eden dogfood Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd bataat, tapioca, peulvruchten kip, vis, ei, eend vrije uitloop, scharrelvlees, wild (vis), gekweekt (vis) prebiotica, glucosamine & chondroitine, vers vlees, chelaten vrije glutamaat Edenpetfoods.com

10 Comments

 1. carolien van heerde

  Hallo
  Ik las op de site van cool4 pets bij Edendog Original Cuisine de ingredienten en staat verse kippenlever en geen gehydroliseerde kippenlever vermeld, misschien hebben ze de ingredienten veranderd?

  Ik overweeg nu wel om dit voer te gaan geven in plaats van Acana wild prairie.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat het verkeerd is overgenomen, maar als je het zeker wilt weten kun je het merk vragen. Ik heb het zelf nagevraagd en ze gaven aan dat de levers zo verwerkt waren dat ze als smaakmakers dienden. Dat wijst dus op hydrolisatie.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt van de behoeftes van jouw hond af. Qua prijs/kwaliteit-verhouding vind ik Acana Classic een goede lijn, maar misschien heeft jouw hond wel een hogere eiwitbehoefte. Bij een hoge ergiebehoefte is Eden Dog weer meer geschikt. Probeer alledrie de merken eens voor bijvoorbeeld zes weken en kijk welke het beste bevalt.

 2. Juliette51

  Goedemorgen Meike,

  Sinds 4 weken voer ik mijn standaard teckel Eden Original Cuisine. Hij vindt het eten ontzettend lekker. Hij zou gezien zijn gewicht van precies 10 kg 120 gram per dag mogen krijgen. Mijn hond is vrij slank en onder de 10 kg moet hij niet gaan wegen vologens de dierenarts. 120 gram per dag hebben we echt op moeten schroeven naar 160 gram per dag om maar niet af te vallen. Zelfs met 160 gram merk ik dat hij erg hongerig blijft en niet aankomt. Enig idee waardoor dit zou kunnen komen? Qua smaak bevalt de brok erg goed. Ik durf eigenlijk niet nog meer te voeren omdat het zo afwijkt van de guideline van Eden zelf. En ik denk dat zijn ontlasting hierdoor misschien zacht gaat worden.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat is lastig te zeggen. Als je dit probleem niet had op andere merken, dan zou ik toch een ander merk kiezen. Als de dierenarts geen lichamelijke oorzaak kan vinden, dan zijn de opties
   – meer calorieën voeren
   – andere voeding proberen, probeer bijvoorbeeld of rauwe vleesvoeding beter gaat

 3. Juliette51

  Wou nog even erbij vermelden dat mijn teckel bijna 15 maanden is en niet gecastreerd. Krijgt op tijd zijn wormkuur en dergelijke. Hiervoor kreeg hij Acana for small breed brokken. Hij vondt ze niet zo lekker vandaar de overstap naar Eden. Bij Acana geen last van honger. Hij kreeg toen 160 gram zoals door Acanan voorgeschreven.

  1. Voerwijzer Meike

   Ah! Misschien kan je een andere smaak van Acana proberen. Mijn ervaring is dat de andere brokken ook klein genoeg zijn voor kleine hondjes. En qua wormenkuren, je kunt ook elk jaar de ontlasting laten checken op wormen, dan hoef je niet onnodig gif toe te dienen.

Geef een reactie