Honden blijken geen omnivoor maar carnivoor te zijn

Hond geclassificeerd als omnivoor

Honden zijn ooit geclassifieerd als omnivoren. Volgens het artikel van Universiteit Wageningen was deze classificatie gebaseerd op eigenschappen van het verteringsstelsel en het metabolisme van de hond. Deze zijn anders dan die van de strikte carnivoor de kat, en lijken meer op die van omnivoren zoals varkens en ratten. Een voorbeeld hiervan is dat de hond plantaardige vitamines kan omzetten tot bruikbare vitamines. Of een hond omnivoor of carnivoor is, gaf veel discussie. Op Voerwijzer en de meeste andere informatieve websites over voeding overheerste de overtuiging dat honden carnivoren zijn.

Vertering en stofwisseling blijken bijna identiek aan die van de wolf

Recente gegevens lieten zien dat het domesticatieproces alleen effect heeft gehad op het verteren en gebruiken van zetmeel. Zetmeel is het hoofdbestanddeel van granen, aardappelen en peulvruchten. Verder is er niks veranderd aan de vertering en de stofwisseling bij de hond.

Voedingsgedrag van wolven

Om inzicht te krijgen in de voedingsachtergrond van honden, zijn onderzoekers gaan kijken naar de manier waarop wolven zich voeden. Wolven zijn de meest directe voorouders van de hond, gedomesticeerde honden zijn 13.000 tot 17.000 jaar geleden afgesplitst van de grijze wolf. Gegevens over het voedingsgedrag van wolven geeft aanwijzingen dat wolven echte carnivoren zijn, en maar een heel klein beetje plantaardige dingen eten. Wolven kunnen lange periodes overleven zonder eten, in tijden waarin prooidieren slecht beschikbaar zijn. Ook kunnen ze na een succesvolle jacht heel erg veel in 1 keer eten. Hieruit blijkt dat wolven moeten omgaan met grote verschillen in hoeveelheden voedsel en een metabolisme hebben die hierop is aangepast. Dit metabolisme is nog steeds functioneel in de hedendaagse hond.

Hondenvoer vs wolvenmenu

Ook hebben de onderzoekers gekeken welke voedingsstoffen er zaten in 50 wolvenmenu’s die waren beschreven in literatuur. De samenstelling van commerciele voedingen (brokken en blikvoer bedoelen ze hier waarschijnlijk mee) verschillen op meerdere vlakken van de voeding van de wilde wolf. “Dit kan zorgen voor fysiologische en metabolische ‘uitdagingen’ voor de hond.”, staat er in het artikel.

Wat kunnen we hier nu mee?

Ik vind het erg bijzonder dat dit nu pas eens goed is bekeken in ‘de wetenschap’, maar dit lijkt me een goede ontwikkeling. Ik betwijfel of er nu veranderingen gaan plaatsvinden in de voedingsindustrie, maar we kunnen onze overtuiging dat de hond een carnivoor is nu tenminste ook ‘wetenschappelijk bewijzen’.

Bron:
Wageningenur.nl, The omnivorous dog dogma debunked

Zie ook de conclusie samenvatting van de publicatie Dietary nutrient profiles of wild wolves: insights for optimal dog nutrition? in The British Journal of Nutrition.

Gerelateerde artikelen:
Paleo voor honden
Wat eet de wolf
Waarom rauwe vleesvoeding voor hond en kat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *