Waarop zijn de richtlijnen voor calcium en fosfor in rauwvoer gebaseerd?

Datum: 26 mei, 2016
Laatst bijgewerkt: 4 oktober, 2020

De minimale en maximale percentages calcium en fosfor die ik aanhoud in mijn richtlijnen hiervoor, zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Fediaf. Deze richtlijnen zijn opgesteld voor brok- en blikvoedingen, op basis van experimenteel onderzoek op honden. Proefhonden kregen brokken met verschillende hoeveelheden calcium, waarna gekeken werd hoeveel calcium er minimaal nodig was om geen problemen te krijgen en vanaf welke hoeveelheid er wel problemen ontstaan.

De Fediaf heeft richtlijnen op basis van droge massa en richtlijnen zijn op basis van 1000 kcal. Ik gebruik deze laatste richtlijnen, omdat deze beter geschikt zijn voor rauwe vleesvoeding. In rauwe vleesvoeding zit namelijk relatief meer vet dan in brokken, en dus meer calorieën op de droge massa, waardoor de hoeveelheden op basis van droge massa niet zo geschikt zijn. Ik ga bij rauwvoer uit van 1900 kcal per kilo, dit is een normale hoeveelheid voor rauwe vleesvoeding. 1900 kcal per kilo zit er bij benadering in rauwe voedingen met 14,5% vet en een normale hoeveelheid eiwit en vocht. Bij voedingen die meer calorieën/vet bevatten, gaan de limieten omhoog en bij voedingen met minder vet gaan de limieten omlaag.

Of deze richtlijnen precies hetzelfde zijn voor brokken als voor rauwe vleesvoeding? Ik denk het niet, maar omdat er geen onderzoeken zijn gedaan naar de grenzen van calcium- en fosforhoeveelheden in rauwe vleesvoeding, is er geen basis om te zeggen dat er minder calcium in mag zitten of dat het minimum misschien zelfs wat omhoog moet. Zolang we dus niet meer informatie hebben, lijkt het mij het veiligst om gewoon de richtlijnen van de Fediaf aan te houden, en niet de grenzen op gaan zoeken, tenzij een aandoening hiervoor aanleiding geeft natuurlijk.

Je kunt de meest recente richtlijnen van de Fediaf downloaden op deze pagina.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter