Acana Wild Prairie Recipe


Laatst bijgewerkt: 8 oktober, 2022

Ingredienten

Verse kip (11%), rauwe kalkoen (9%), verse kippenlever en -hart (9%), kippenmeel (9%), haringmeel (9%), groene erwten, rode linzen, kikkererwten, rauwe zoetwatervis (tullibee, witvis, snoek, harder) (6%), kalkoenmeel (6%), eieren (4%), kippenvet (4%), groene linzen, pinto bonen, gele erwten, linzenvezel, visolie ( 2%), erwtenzetmeel, rauwe kalkoenlever (1%), gedroogde kelp, zout, gevriesdroogde kip en lever, verse hele pompoen, verse hele butternut squash, verse hele wortelen, verse hele appels, verse hele peren, verse hele courgette, cichoreiwortel, verse boerenkool, verse spinazie, verse raapstelen, verse bietloof, hele veenbessen, hele bosbessen, hele saskatoonbessen, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottels. 

Toegevoegd per kg: Tocoferolextract uit plantaardige oliën 121 mg, citroenzuur 40 mg, Rozemarijnextract: 80 mg, Zink (als chelaat) 150 mg, Koper (als chelaat) 11 mg, Vitamine B1 25 mg, Vitamine B5 8 mg, Vitamine B6 7,5 mg, Vitamine E 50 IE, Enterococcus faecium NCIMB 10415 (probiotica) 2.2×10^6 CFU.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
35% 17% 23% 8% 6% 12% 1.7% 1.2% 3850 2.3% 1% 0.2% 0.2% 700mg/kg 1500mg/kg 31%

Beoordeling:

Acana Wild Prairie heeft een goede samenstelling, en is geschikt voor volwassen honden en voor pups van kleine rassen.

Vleesgehalte
De brok bevat een mooi vleesgehalte, wat een combinatie is van ‘vers’ vlees en vleesmeel . Acana bevat alleen vlees van scharreldieren, deze komen meestal niet buiten maar hebben meer ruimte dan dieren in de bio-industrie.

Allergische honden
Acana Wild Prairie bevat veel eiwitbronnen, en is hierdoor niet geschikt bij honden met voedselallergie. Alleen bij een granenallergie en een allergie voor rund is deze brok geschikt. Acana Wild Prairie is graanvrij.

Geschikt voor pups
Acana Wild Prairie is geschikt voor pups die geen risico hebben op groeipijn. Voor middelgrote en grote rassen is het calciumgehalte aan de hoge kant. Wil je weten hoeveel je moet voeren van deze brok aan je pup? Gebruik dan de puppybrokken-calculator.

Pro’s

 • Redelijk hoog vleesaandeel, daardoor genoeg kwalitatief eiwit
 • Alle mineralen zijn in de best opneembare vorm toegevoegd (chelaten)
 • Relatief lage bereidingstemperatuur (93 graden celcius)
 • Diervriendelijker vlees, van scharrelkippen
 • Bevat alleen dierlijk vet
 • Genoeg efficiënte omega 3-vetzuren
 • Bevat probiotica
 • Ook het vleesmeel en het vet zijn vrij van synthetische antioxidanten (bha/bht)
 • Volledig gespecificeerde ingrediëntenopgave

Kan beter

 • Ik vind het calciumgehalte aan de hoge kant. Dit betekent dat er vrij veel bot in zit. Het  nadeel van bot is dat het minder kwalitatief (en minder goed verteerbaar) eiwit bevat. Aangezien het eiwitgehalte ook vrij hoog is, is het botgehalte relatief gezien niet heel hoog en zal er genoeg kwalitatief eiwit in zitten. Als je hond zachtere plakkerige ontlasting heeft, probeer dan een brok met een lager calciumgehalte.

Hoe zit het met het risico op DCM?
De graanvrije brokken van bepaalde merken, waaronder Acana, lijken een verhoogd risico te geven op de hartaandoening DCM (zie deze nieuwsberichten). Het risico is groter, maar nog steeds wel heel erg klein (zie dit artikel), of zelfs niet vergroot (zie dit onderzoek), zeker als je meerdere merken voert. Ik raad de voeding nog steeds aan, maar het is wel goed de symptomen te kennen, zodat je het op tijd kunt herkennen als dat nodig is. Ik raad de graanvrije brokken van Acana af voor Golden Retrievers, omdat bij dit ras meer aanwijzingen zijn voor de gevoeligheid voor het ontwikkelen van voedingsgerelateerde DCM op graanvrije brokken.

Wil je het eventuele risico helemaal vermijden? De Acanabrokken met graan (haver) lijken geen risico te geven, dit is de Classic-lijn van Acana. Ook Farmina is een goed merk, waarbij ook de graanvrije brokken  nooit problemen geven voor zover bekend. Farmina heeft ook goede puppybrokken.

Verkoop informatie:

Acana Wild Prairie is verkrijgbaar in zakken van

2 kilo voor €24,90 (€12,45/kg)
6 kilo voor €47,90 (€7,98/kg)
11,4 kilo voor €77,90 (€6,83/kg)

Acana bestellen
Acana hondenbrokken kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Orijen hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, puppy, puppy groot ras, alle leeftijden-brok, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking peulvruchten kip, vis, ei, kalkoen scharrelvlees, wild (vis) probiotica, prebiotica, visolie, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.championpetfoods.com

112 Comments

 1. Gerlinde

  Ik geef sinds een aantal weken deze soort nu heeft hij vandaag in huis gepoept had diarree daarna en laat onwijs stink scheten en eet veel gras .. ik heb het idee dat dit niet zijn voer is maar zie door de bomen het bos niet meer. Wat kan ik nog meer proberen ?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat hij iets verkeerds gegeten heeft. Je kunt voor vanavond en morgenochtend in plaats van de brokken wat gekookte kip met gekookte pompoen (of eventueel wortel) geven. Als het niet beter gaat, kun je wormentest doen, dat kan bij veel dierenartsen en je kunt ook zelf een test via internet bestellen. Beterschap voor je hond!

 2. MoniqueL

  Hoi Meike, bedankt voor je reactie (sorry ik zie nu pas dat je had gereageerd). Ja ik heb naar de ingrediënten gekeken en weet niet wat nu die trigger was. Hij staat nu al een week of 3 op de Acana Duck. Soms goede ontlasting en soms slap. Ik ga de Celtic Connection een kans geven, daar lees ik goede dingen over.

 3. MoniqueL

  Hoi Meike,
  Allereerst heel veel dank voor al jouw inspanningen, onderzoeksresultaten, kennis, kunde en ervaring die je deelt. Heel erg waardevol. Dankzij jouw site heb ik mijn pup al vroeg op Acana classic poultry gezet en afgewisseld met Acana pup large breed (hij is groot, kruizing Bernersennen, Dalmatiër, Labrador en Australische herder). Dat ging goed. Hij is nu 7 maanden en krijgt al 2 maanden alleen Classic Poultry. Ik dacht er goed aan te doen om hem ter afwisseling Acana Wild Prairie te geven. Hij reageerde daar direct enorm slecht op. Echt waterige diarree en hij raakte zijn brok niet meer aan vanaf de 2e dag. Heel atypisch want hij is gek op eten. Terug naar de Classic Poultry maar na een week is zijn ontlasting nog niet helemaal oké. Ik heb nu een proefzak van de Acana Duck single. Ben erg benieuwd. Hoor jij dit wel vaker dat honden zo slecht reageren op de Acana Wild Prairie en heb je enig idee welk ingrediënt dit zou kunnen veroorzaken?

  1. Voerwijzer Meike

   Nee deze ervaring ken ik niet. Sommige honden reageren niet goed op een wat hoger eiwitgehalte in brokken, maar Acana Wild Prairie heeft maar 2% meer eiwit dan Acana Puppy Large Breed. Zo’n heftige reactie zou ik dan niet verwachten. Heb je zelf al de ingrediënten van de drie brokken naast elkaar gelegd? Volgens mij zijn de ingrediënten van de brokken niet erg afwijkend van elkaar.

   1. Marley3

    Beste Mieke,
    Ik ben sinds een maand begonnen met de Acana wild prairie. Daarvoor gaven wij farmfood. Omdat haar ontlasting daar niet al te vast bij was wilde wij wat anders en deze brok kwam er goed uit en bevat probiotica wat wij erg belangrijk vinden voor haar darmen. Nu is haar ontlasting goed, kunnen het veel beter oppakken en het is echt vaster. Maar normaal poepte ze 2x per dag echt wel op vaste tijden zeg maar en nu kan ze makkelijk 3x per dag poepen. En erg wisselend wanneer. Ook laat ze meer scheetjes. Wordt de brok dan niet goed verteerd? Zou jij dan iets anders aanraden? 1x per week krijgt ze vers vlees dan poept ze maar 1 x per dag. Ik hoor het graag. Vast bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Marley, ik denk inderdaad dat de brokken minder goed verteerd worden. Dat kan bijvoorbeeld komen door een hoger vezelgehalte (ruwe vezel, ruwe celstof) of door het hogere (verhitte) eiwitgehalte. Het kan helpen om kleinere maaltijden te geven, om elke dag een brok en een rauwe maaltijd te geven, om verteringsenzymen bij de brokmaaltijd te geven of om een brok met minder eiwit te geven, zoals Acana Classic.

     1. Marley3

      Hoi Meike, bedankt voor je tips! We gaan eens kijken. Kun je nog aangeven wat je ervaring is hoelang het ongeveer duurt voordat een hond gewend zou moeten zijn aan het nieuwe voer?
      Vast bedankt weer!

 4. Lizzy1996

  Hi,

  Allereerst, wat een geweldige website! Fijn om te lezen over alle voedingswaarde in de brokken.
  Over een paar weekjes komt onze aussie pup eindelijk bij ons thuis.
  Nu is dit een ras wat lager in het calcium gehalte moet zitten, en las ik veel over calcium in puppy brokken op deze website.
  De Acana Wild Prairie spreekt mij heel erg aan omdat er verschillende diersoorten waaronder vis in zit.
  Ik was van plan om de pup 50% Alaska Dog Complete Wild KVV te voeren en 50% Acana Wild Prairie brokken. Zou ze dan niet teveel calcium binnen krijgen?
  Of wordt het teveel aan calcium via de KVV afgescheid door het lichaam omdat deze in de vorm van bot in het lichaam komt?
  Graag hoor ik uw mening hierover.

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Lizzy, Alaska Wild Complete is geschikt voor pups en je kunt dit prima afwisselen met Acana Wild Prairie. Voor pups die al groeipijn hebben of pups met een extra extra groot risico op groeipijn of skeletproblemen, bijvoorbeeld als de vader of moeder of andere directe familie hier last van heeft/had, zou ik wel een wat lager calciumgehalte aanbevelen. Hier vind mijn artikel over Alaska Complete: http://www.voerwijzer.com/kvv_merken/alaska-complete. Pups kunnen ook groeipijn krijgen van calcium uit rauw bot.

 5. carolien van heerde

  Hallo,
  Ik geef acana wild prairie al jaren aan mijn honden. Nu las ik dus over de gifstoffen in acana en de hartproblemen die het kan veroorzaken. Ik wil nu een ander voer kiezen maar in de voerwijzer staat nog steeds acana als een van de beste voersoorten aangegeven. Weet even niet wat ik daar mee moet. Welke zou een goed alternatief zijn Eden of Darf?

 6. Loeki

  Wij hebben een Basenji van goed 1 jaar oud en heeft van begin af aan Acana Wild Prairie gehad.
  Hij vindt het super lekker, blijft energiek, is nooit ziek, heeft bijna altijd een goede ontlasting en blijft goed “in model”.
  Super tevreden mee dus wij gaan hier zeker mee door.

 7. Jolien

  Hallo,

  Ik heb twee labradors, eentje van 1,5 jaar, zij krijgt de acana wild priairie gevoerd en doet het er zéér goed op, mijn andere hondje is 5 maanden en zij krijgt acana puppy large breed. Graag zou ik allebei eenzelfde voeding geven of is het beter dat ze voorlopig nog de puppybrokken krijgt? Zo ja, wanneer maakt ze best de overstap op wild priairie?

  1. Voerwijzer Meike

   Acana Wild Prairie is geschikt voor honden van alle leeftijden, ook voor pups. (En acana puppy large breed is ook geschikt voor honden van alle leeftijden, ook voor volwassen honden). Je kunt prima rustig overgaan op Acana Wild Prairie

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt van je budget af en van je hond. Ik zou twee of drie varianten kiezen en kijken welke het beste bevalt. In verband met de waarschuwingen rond graan vrije brokken en in het bijzonder voor Golden Retrievers, zou ik Acana Classic kiezen.

 8. nikki

  Hallo,

  onze cane corso van 14 maanden heeft al een lange tijd last van zachte stoelgang. ( vooral na veel beweging, of het laatste van de stoelgang) We zijn van kleins af begonnen met Royal Canin Giant puppy , toen was zijn stoelgang het beste maar zijn eetlust verdween. ( tot +-8.5 maand) Daarom waren we overgeschakeld op Acana puppy large breed (probiotica), deze brokken eet hij heel graag , maar daarbij blijft hij soms last hebben van zachte stoelgang. ( tot 2 weken geleden) Nu proberen we Acana wild prairie( hoger vers vlees gehalte) maar zien we geen drastische verbetering….Moeten we letten op het versvlees-, eiwit- of koolhydraten-gehalte? Of bijvoorbeeld naar acana classics overschakelen met haver? Of iets met rijst? Graag advies.

  Alvast bedankt !

   1. C. Noor

    Ik heb ook een paar soorten van Acana geprobeerd. Ik merk dat als het eiwitgehalte hoger is, mijn hond te zachte ontlasting krijgt. Nu heb ik Acana red classic en dat gaat echt goed. Het lijkt erop dat mijn hond te zachte ontlasting krijgt zodra het eiwitgehalte hoger is dan 30%. Wie weet helpt het ook bij jullie hond?

     1. karolien

      Hoi Nikki, Naar wat ik hoor van andere baasjes en ‘hondenkenners’ is het normaal dat de ‘laatste stoelgang’ zachter is. Bij mijn hond is dit ook zo; indien we langer dan een uur wandelen, dan zie ik dat zijn 1ste 2x mooi gevormd zijn en de laatste keer is dan veel zachter. Indien hij slechts 2u voor een grote wandeling gegeten heeft, zal zijn stoelgang ook sowieso veel platter zijn, dit is volgens de DA normaal omdat zijn stoelgang niet de tijd heeft gehad om zich te vormen. PS wij geven acana wild prairie

 9. Barbara

  Hoi Meike,
  Ik wil mijn 15 jarige podenco overzetten op nieuw voer ( van het oude voer kreeg ze een slechte vacht en had ze veel ontlasting). Ik zat zelf te denken aan ACANA maar welke variant is het beste? Het liefst een krokante brok want de geperste eet ze niet (slecht gebit).

 10. Miriam

  Laatst is er een onderzoek geweest naar taurine in brokken (ook op tv geweest geloof ik). Hieruit kwam dat er veel te korten in zitten en honden hierdoor DCM (hartaandoening) kunnen ontwikkelen. Acana kwam slecht uit de test.. ik heb hem altijd nog Acana gegeven maar nu begin ik te twijfelen omdat ik een Golden Retriever heb en het schijnt dat zij hier extra gevoelig voor zijn? Kan jij mij hier meer over vertellen?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb daar aandacht aanbesteed in dit artikel: https://www.voerwijzer.com/nieuws/waarschuwing-uit-amerika-mogelijke-link-tussen-graanvrije-brokken-en-hartaandoening/. Het speelt voornamelijk in Amerika, in Nederland heb ik een paar dierenartsen gevraagd maar ze hadden zelf nog geen voedingsgerelateerde DCM opgemerkt. Er zijn in Amerika inderdaad veel Golden Retrievers die hier last van hebben, of dit ook voor de Golden Retrievers in Nederland geldt weet ik niet. Deze zouden andere genen kunnen hebben wat dit betreft.

  1. Voerwijzer Meike

   Bij Dalmatiërs kan teveel purine blaasgruis veroorzaken. Dit zegt Acana over de hoeveelheid purine in hun voedingen: “ACANA Duck & Bartlett Pear and Lamb & Okanagan Apple do not contain fish and also have the lowest protein content of any of our foods. These two foods will have the lowest purine content, however, due to the high inclusion of meats in our diets we do not have a diet that would be considered low purine”. Maar de varianten die ze noemen raad ik op dit moment niet aan, omdat ze beide problemen geven bij sommige honden qua taurine (zie dit verhaal: https://www.voerwijzer.com/nieuws/waarschuwing-uit-amerika-mogelijke-link-tussen-graanvrije-brokken-en-hartaandoening).

   Celtic Connection heeft de purine-waardes getest van de brokken en de smaak Duck with Goose heeft de laagste purinegehaltes.

 11. Sylvana

  Hoi Meike,

  Onlangs ben ik begonnen met het voeren van Acana Regionals aan mijn hond. Ik heb een blindengeleidehond (labrador van 4 jaar) met een vrij actieve levensstijl. Omdat mijn hond zo’n belangrijke functie heeft en daardoor erg waardevol voor mij is, wil ik hoogwaardige en gezonde voeding voor hem, ik gun hem natuurlijk het allerbeste! Op de Acana Regionals lijn reageert hij tot nu toe goed en over de kwaliteit van dit voer ben ik ook zeker erg tevreden, maar ik vind de brok iets aan de kleine kant voor een groot ras als een labrador. Nu weet ik dat Acana ook een variant heeft speciaal voor grote hondenrassen in hun Heritage lijn (Heritage Adult Large Breed) en vraag ik me af of dit een betere optie is voor mijn hond. Wat denk jij, is een grotere brok inderdaad beter of is een iets kleinere brok geen probleem? En wat vind jij van Acana’s Heritage lijn ten opzichte van de Regionals lijn?
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Sylvana

 12. Marjolein

  Beste Meike,

  Ik geeft mijn hond (nu ruim 11 mnd) de puppy variant voor grote rassen. (ze zal zo’n 55/60 kg gaan wegen) Ik wil het liefst over op regional wild prairie, want dat krijgt mijn andere hond ook. (een jack Russel van 7). Dus dat is dan wel zo makkelijk. maar is deze nou ook geschikt voor grote rassen. (want verpakking geeft maar aan tot 50 kg) of is de adult variant voor grote rassen dan uiteindelijk toch beter?

  groet en dank alvast!

 13. Katrien

  Hey, ik heb eens een vraagje. Ik heb deze aangeschaft voor mijn hond van 8 maanden nu. Hij kreeg ervoor de puppy en junior variant. Supertevreden over acana! Ik vind het alleen moeilijk hoeveel ik moet geven. Op de zak staat actieve(1uur actief of meer) of minder actieve( 1uur of minder actief) hond. Bij een hond van 10kg moet je actieve versie 150g geven en bij een minder actieve hond 90g geven. Is een verschil van 60g!! Je moet wel 1/4 bijgeven tot 11 maanden. Ik ga gewoon wandelen met mijn hond en hij speelt wat binnen en buiten. Ik weet dus niet goed hoeveel te geven. Ik wil hem niet te veel maar ook niet te weinig geven. Hij moet alleszinds nog verdikken. Volwassen cocker spaniels wegen normaal 12 a 13 kg.
  Graag advies

  1. Voerwijzer Meike

   Het wordt tijd voor een hoeveel-voeren-calculator op Voerwijzer merk Acana Wild Prairie bevat wat meer calorieën, je kunt 95% van de hoeveelheid die je voerde van Puppy en Junior aanhouden. Tenzij het alweer even geleden is en je pup alweer een stukje groter, dan zou je bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid kunnen geven. Belangrijkst is op de lichaamscomposotie te letten. Is je hond niet te mager en is er geen vetlaagje? Dan voer je een juiste hoeveelheid. En anders pas je de hoeveelheid aan.

 14. Anna

  Hallo, wij voeren onze Viszla hond van 7 maanden sinds 2,5 week acana puppy & junior.
  Eerder voerden we Eukenuba puppy large maar dat at ze heel slecht en ze heeft al niet veel vet op de botten. Acana eet ze vooralsnog met veel plezier.

  Nu poept ze ineen in huis. S’ ochtends maar nu ook al een keer overdag. Ze heeft dit nooit in huis gedaan ook niet als pup.
  Kan het zijn dat dit door de overgang naar een andere brok komt?

  We voeren nog 3 keer per dag.
  De overgang hebben we opgebouwd van Eukenuba naar Acana. Zitten nu op verhouding 2/3 acana.

  Ben benieuwd wat jullie hiervan vinden?

  1. Voerwijzer Meike

   Het kan door de overgang komen, maar ik kan me dat niet goed voorstellen. Het zou zo kunnen zijn dat de nieuwe brok problemen veroorzaakt, maar dan zou ik ook diarree verwachten. Je kunt het testen door weer even terug te gaan naar de oude brok.

 15. truus

  Hallo Meike.
  We voeren nu wild prairie aan onze honden. Weet jij of de “large breed” brok van acana vergelijkbaar is? Deze staat niet vernoemd in je duidelijke en handige lijst.
  We hebben Ierse wolfshonden en dan is large breed misschien geschikter.
  Alvast bedankt

 16. Joel

  Hallo allemaal.

  Vraagje voor onze nero.

  Kruising Bernersennen/newfoundlander x SintBernard.

  Hij is nu 6 maanden geweest en krijgt nu prins brokken voor adult (ivm snelle groei) dus geen puppy brokken meer. Dit krijgt hij vanaf 4 maanden.

  Ik ben van plan om over te stappen van brokken. Dit omdat ik vind dat zijn ontlasting niet echt goed is op de prins brokken. En ik het gevoel heb dat hij honger heeft ( is wel een echte veelvraat ) ik had dus Acana in gedachten. Maar welke is dan de juiste aangezien er veel verschillende zijn. Zelf zat ik te denken aan de Giant adult maar is dat wel de goeie keuze?

  De reden dat ik Acana wil gaan voeren is omdat de samenstelling mij aanstaat en er ook beschreven staat wat er in zit. Ik zie bij veel hondenbrokken alleen maar staan dat het vlees bevat maat niet wat voor vlees etc. Ook staan mij de groenten en fruit aan en bijgevoegde powerfroots en etc.

  Welke van acana zouden jullie mij kunnen aanraden? En is het mogelijk om bijvoorbeeld af te wisselen bijvoorbeeld sochtends de vlees variant en savonds de vis variant of is dat niet aan te raden?

  Met vriendelijke groet

  1. Voerwijzer Meike

   Acana Puppy Large is samengesteld voor pups van grote rassen, maar de maximumhoeveelheid calcium vind ik te hoog. Zeker voor een pup die groeipijn heeft gehad, zou ik dit niet aanbevelen. Ik zou een brok kiezen met minder calcium, zoals Acana Classics.

 17. S

  Welke brok raad je aan voor een heel gevoelige maag darmhondje dat geen rauw meer wilt eten , het hier ook minder goed op doet. Hondje die heel kieskeurig is geworden door allergieën (atopie kip tarwe koemelk ). Gestoomd laat em windjes op ( alle betere merken al geprobeerd ) alsook op nat gaat t niet zo goed. Hij eet het ook helemaal niet. Ik zoek dan maar naar een brok omdat ik dit kan laten staan een dag en de rest bederfelijk is. Maae het moet echt een
  Brok zijn die goed verteert en nog meer belangrijk die lekker ruikt en gemakkelijk verkrijgbaar is. Als k dan naar de dierenzaken moet gaan ervoor dan is het maar zo. Een hele smakelijke lekker ruikende brok. Ik weet niet meer wat te kiezen. Kan jij helpen ? Het mag dus wel een merk zijn uit de dierenzaak maar zonder kip tarwe en koemelk
  ! Dank je wel !! 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Jazeker kan ik je helpen! Maar daar moet ik wel wat meer tijd in steken, je kunt mijn hulp vragen via deze weg: https://www.voerwijzer.com/product/voedingsadvies/. Je kunt ook zelf kijken in de brokkenvergelijker en de ongewenste ingrediënten eruit filteren: https://www.voerwijzer.com/hondenbrokkenvergelijken en daar wat brokken van proberen. En houd de darmen en het immuunsysteem zo gezond mogelijk met probiotica en omega 3.

 18. Lindsay

  Hallo,

  Ik heb een vraag in verband met de voeding voor mijn golden retriever, ze is 9 maanden oud.

  Als pup kreeg ze van bij de fokker naturis brok en KVV. Maar ze at erg slecht en ben toen overgestapt op riverwood (large breed pup). Hoewel ze dit heel goed at, was ik niet tevreden van de brok, ze had erg slappe stoelgang. Op aanraden van dierenarts overgestapt op royal canin (variant veterinary junior). Hier deed ze het wel heel goed op, vaste stoelgang. Maar omdat ik veel gelezen had op deze website wilde ik toch terug graag naar een andere voeding overstappen, op basis van vlees. Sinds ze 8 maanden is, 1 maand ongeveer nu, ben ik daarom Acana wild prairie gaan geven.
  En hoewel het in het begin goed ging, merk ik nu toch dat het weer slechter wordt. Ze heeft vaak minder vaste (maar geen slappe) stoelgang, af en toe (1/week) braakt ze haar brokken uit. Dus het kijkt alsof ze ze minder goed verteerd. Ze komt ook weinig bij (ze weegt 25,8 kg en is afgelopen maand niet meer bij gekomen).
  Ik weet totaal niet meer welke voeding ik vervolgens moet proberen. Is het mogelijk tips te krijgen? Misschien een variant die minder zwaar op de maag ligt?

  1. Voerwijzer Meike

   Oei wat vervelend! Ja je kunt een ander merk brokken proberen, maar je kunt ook kijken of natvoeding beter bevalt. Dit is makkelijker verteerbaar en zou het braken kunnen verhelpen. Het kan ook veroorzaakt worden door ziekte, maar door een andere voeding te proberen kun je testen of het aan Acana Wild Prairie lag.

   1. Lindsay

    Is natvoer niet slechter voor het gebit? Ik denk niet dat het aan Acana ligt omdat ze het als pup ook al minder goed deed op riverwood. Dacht dat brok met veel vlees misschien minder goed verteerde?
    Verder is ze niet ziek. Probleem is, als ik dierenarts om raad vraag, dan raden ze royal canin aan (waar ze percent op krijgen), maar wat veel graan bevat.

    Ik kan nogmaals proberen ander merk te kiezen, maar het is echt een zoektocht naar speld in hooiberg, want er is zoveel keuze!

 19. Manette Hol

  Hoi! Ik heb twee Jack Russels black and tan van drie en half. Krijgen al sinds pup RC en dan de MINI-lijn. Dacht dat ik daar goed aan deed.. Hier al veel waardevolle informatie gelezen, maar welke brok zou jij aanraden voor hen? Liefst rond dezelfde prijsklasse. Handig om te vermelden is dat de vacht de laatste tijd wat doffer is geworden, jeuk, oorontstekingen, stinkende windjes en 2 tot 3x per dag poepen, wat ik best veel vind. Ik zie door de bomen het bos niet meer! Kan jij me helpen?

 20. Ilonka

  In je calciumberekening voor puppy’s van grote rassen staat nog 1,2 % bij Acana Wild Prairie, zag ik.

  Moet je kleine senior honden (hondje van 7/8 kilo) ook minder calcium en misschien ook minder eiwitten voeren?

  Acana Wild Prairie en Acana Grass Fed Lamb vindt mijn hondje niet smakelijk. Zou jij Acana Cobb Chicken aanraden? Of een heel ander merk?

  Alvast bedankt voor je informatie.

 21. Corine Rosink

  Hallo Meike,

  Graag zou ik je om advies willen vragen inzake een goede brok voor mijn pup van 9 maanden.
  Als jonge pup kreeg zij Acana voor puppy’s. Hier deed zij het erg goed op. Rond ongeveer 5 maanden zijn wij overgestapt op Acana junior. Hier ging zij niet goed op. (Veel en dunne ontlasting). Nu krijgt zij DGL orignal. Dit alleen in de ochtend. ‘s Avonds krijgt zij Carnibest.
  Ik blijf Acana beter vinden qua vlees en voedingswaarde. Dus ik zou graag weer terug gaan naar Acana.
  Welke brok van Acana raad jij aan? Of heb jij eventueel een andere goede brok. Zij is trouwens een Cairn Terrier.

  Groetjes,
  Corine

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt terug naar Acana Puppy, maar ieder andere Acana-brok is prima om te proberen. Probeer bijvoorbeeld een paar varianten van Acana Regionals en kijk welke er goed bevallen. Bevallen er meerdere goed, dan kun je ze blijven afwisselen.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor het melden, ik zie dat de samenstelling inderdaad veranderd is, ik heb het nu aangepast. Het is nog steeds geschikt voor pups van grote rassen. Als je echt weinig calcium wil, kijk dan eens naar de puppybrokken van Darf Vol en Lilly’s Kitchen.

 22. Kim

  wij hebben een Franse bulldog pup van 7 maand (11kilo) en willen graag over van kvv naar brokken, we hebben al wat merken geprobeerd maar hij gaat ervan braken. Nu las ik dat acana een goed merk is.. raad je ons aan om de puppy versie junior te nemen of een andere variant?

  Hopelijk gaat het dan goed!

  Groetjes kim

    1. Voerwijzer Meike

     Wat beter gaat hangt er vanaf wat het probleem is voor je pup. De puppybrok bevat meer eiwit, meer vet en minder koolhydraten, en Wild Prairie bevat hogere hoeveelheden vitamines en mineralen. Je kunt ze allebei proberen en kijken wat beter gaat.

 23. Jolande

  Mijn duitse herder pup van bijna 6 maand oud geef ik in de ochtend vers en in de middag vers en later op de avond een handvol acana wild prairie brokken dit tot dat hij nog 2 voedingen per dag krijgt. Dan geef ik hem in de ochtend vers en avond acana . Maar welke versie van acana moet ik hem dan geven , hij groeit heel mooi rustig zonder groeipijnen.
  Hoop op antwoordt. Gr jolande

 24. Ilonka Es

  Hallo Meike,

  Graag wil ik mijn 10 jaar oude Maltezer/Shih-tzu kruising andere brokken gaan geven. Royal Canin Puppy-Adult, Farm Food, Best Life senior van de Dierenbescherming, vindt hij allemaal niet smakelijk. Hij is erg kieskeurig omdat hij de brokken van de kat lekkerder vindt dan zijn eigen brokken.

  Ik kon geen review vinden van de Acana Senior brokken op jouw site, maar die spreken me wel aan, net als de Acana Wild Prairie brokken.

  Ik heb er 2 vragen over: De verse kip in beide brokken is toch niet meer vers als de brokken 90 graden verhit worden? Er is geen besmettingsgevaar voor mens en dier, voor bijvoorbeeld Samonella, na deze verhitting, neem ik aan. Klopt dit?

  Of zou jij andere brokken aanraden?

  Alvast bedankt voor je informatie.

  Met vriendelijke groet,

  Ilonka

  1. Voerwijzer Meike

   Klopt, vlees in brokken is nooit rauw en kan je ook niet meer vers noemen. Een correctere term is “vers toegevoegd”, maar soms (of vaak?) is dat ook niet eens het geval en heeft het toch een behandeling ondergaan. Hoe het precies zit weet ik niet, dat is allemaal zo onzichtbaar.

 25. Nanda

  Goedemiddag Meike,

  Ik heb een labrador gup van bijna 8 maanden…zit op Acana pup large dog, zie dat hier 1,4 calcium in zit… nu is mij verteld dat je voor een retriever lager moet zitten ivm lpc/ocd groeispurt etc…erg geschrokken … overgezet op RC large dog maar hier kan hij niet tegen…nu mega aan de dunne…HELP… wat isnu goed voor een labrador retriever…

  Mvg,
  Nanda

 26. Sien

  Hallo

  Ik heb zojuist deze voeding besteld voor mijn hondje omdat ik haar graag een brok wil geven die geen graan bevat en waar meer vlees in zit. Deze brok leek mij dus ideaal. Nu heb ik wel juist gezien dat er bij de dosering pas doseringen opstaan vanaf 5kg maar mijn hondje weegt maar 3kg (chihuahua). Zou dit kwaad kunnen? Is deze brok misschien niet bedoeld voor zo’n kleine hondjes?
  Alvast bedankt.
  Groetjes Sien

 27. Tessa

  Beste Meike,

  Graag wil ik hier mijn ervaring delen, mss leuk voor andere dierenvrienden, ik weet dat elke hond anders is, maar uit mijn ervaring dat ik dacht puur financieel gezien zal ik ze allemaal op brok zetten want heb er 7 en de kosten lopen soms hoog op! Wil natuurlijk wel beste voor hen dus voor mij zeker geen commerciële brok vol granen!
  Na 1 maand op Platinum Iberico Greens en 1 maand Acana wild prairie ben ik volledig terug op KVV overgestapt en weet ik voor mezelf en mijn hondenkindjes dat dit ook voor de rest van hun leven zo zal blijven!!!!
  Wat ik al snel merkte was dat ze allemaal veel meer dronken maar soms echt abnormaal veel, winden laten, 2 van mijn hondjes begonnen serieus te knabbelen aan hun pootjes en kregen terug last binnenin hun oortjes en 1 ervan serieuze diarree, de rest ook niet al te vast hoor!
  Ben nu sinds 4 dagen terug op KVV Dinapet waar ik super tevreden van ben, ze lusten het graag en heel opmerkzaam, dat al wat ik hier boven geschreven heb verdwenen is!!!!!!

  Van Dinapet krijgen ze de ganse week van elke smaak wat wils en zeker pens erbij, soms voeg ik gestoomde zelfgemaakte gepureerde groentjes, bruine rijst, zoete aardappel of een rauw ei bij.
  En elke dag krijgen ze van mij een puur supplement omega 3 toegevoegd.

  Zo bij deze mijn ervaring met brokken, Lang Leve KVV!!!! 😉 

 28. Tessa

  Hoi Meike, 

  Zoals gevraagd mijn ervaring gedeelt over platinum 🙂
  En dan mijn laatste vraag hijihihi, welke zou jij moest het jouw roedel van 7 zijn van Brokken Acana dan nemen wil 1 zak nemen is het makkelijkste, de wild prairie of de puppy brokken? 

  Warme Groet Tessa 

 29. Veerle Baekelandt

  Beste,

  Ik geef nu al een tijdje Acana Wild Prairie op basis van deze website, en ben hier zeer tevreden van. Ik zie nu dat er nog varianten van Acana een goede score krijgen. Welke is volgens u nu de beste? Is het verstandig om af en toe af te wisselen van variant? Mijn hondjes krijgen ‘s morgens brokken en ‘s avonds kvv.

  Groetjes,

  Veerle

 30. Voerwijzer Meike

  Dat is inderdaad een behoorlijk heftige reactie. Je zou bij deze reactie ook aan ontginnen kunnen denken, maar aangezien je rauwe vleesvoeding en Farmfood hebt gevoerd lijkt dat me niet waarschijnlijk.

  Het kan zijn dat hij reageert op een van de ingrediënten.  In Farmfood zit geen kip, en in deze brok wel. Het kan ook zijn dat de peulvruchten niet geschikt zijn voor hem.

  Ik zou er in dit geval voor kiezen een andere brok te gaan proberen, en niet dit nog een paar weken aankijken. Ik heb even gekeken naar mogelijkheden die niet duurder zijn:

  Succes!
   

 31. Voerwijzer Meike

  Te weinig vitamine D in Acana Wild Prairie?

  Ik kreeg een email van een bezorgde pup-eigenaar die Acana Wild Prairie voert. Er zit maar 500 IU vitamine D in, en dat is vrij weinig vergeleken met andere brokken. Is het wel genoeg?

  Het vitamine D-gehalte is inderdaad aan de lage kant. Volgens de Fediaf richtlijnen is het genoeg voor pups en volwassen honden. De aanbevolen minimum hoeveelheid voor pups is 125 IU vitamine D per 1000 kcal. Vreemd genoeg is het voor volwassen honden hoger, namelijk 138 IU per 1000 kcal.

  Acana Wild Prairie bevat 500 IU vitamine D per kilo en 1 kilo voer bevat 3615 kcal. Dat betekent dat er 138 IU vitamine D inzit per 1000 kcal. Dat valt dus boven het mimimim van 125 IU.

  Het is heel goed om een paar eieren te geven elke week, want meer vitamine D is helemaal niet erg in dit geval.

 32. Aad

  Eerste zak ging goed, tweede zak was voer donkerder van kleur en donkere spikkels, vertrouwde het niet maar toch geprobeerd, jonge hond koste ervan en oudere hond aan de diarree. Leverancier gaf aan dat er leveringsproblemen waren en wellicht gerelateerd, gelijk genezen van dit Merk. Kwaliteitscontrole dus onder de maat..
   

 33. Robin

  Ik zag de volgende toevoegingen staan bij dit voer;

  Zoötechnische toevoegingen: Lactobacillus acidophipolus LAFTI L10: 450 M CFU/kg and Enterococcus faecium NCIMB10415: 300 Mln. CFU/kg.  
  6

  De laatste is toch niet geheel ongevaarlijk voor jonge honden en wat oudere honden?

   1. Monica

    Meike , ik heb vandaag ook contact met ze gehad en dit is het antwoord wat ik kreeg.

    Geëxpandeerd en Geëxtrudeerd is hetzelfde.
     
    Acana wordt heel langzaam geëxtrudeerd, zodat de temperatuur niet te hoog wordt.
    Het voer moet boven de 80°c komen maar mag absoluut niet warmer dan 90°c worden.
     
    Andere voeren, bijvoorbeeld Royal Canin, wordt zeer snel verwerkt en wordt daardoor ca. 110 tot 120 °c.
     
    Om u een voorbeeld te geven, Royal Canin extrudeerd 40 Ton voer per uur , terwijl Acana/Orijen maar 4 Ton voer per uur extrudeerd. 

    Ik zal deze brok gaan proberen , nu maar hopen dat mijn hond het hier goed op doet.
    Dank je wel.

    1. Voerwijzer Meike

     Op Acana’s website staat ook dit:”ACANA’s fresh ingredient inclusions mean we can steam-cook our ingredients in their own natural juices without adding any water. And to retain all of the goodness and flavour that’s naturally present in our fresh ingredients, we slow-cook our foods at low temperatures (90C/195F).”

 34. Voerwijzer Meike

  Ik heb een antwoord gekregen van de fabrikant, ze garanderen dat al hun voeding glutenvrij is. Ze verwerken geen glutenhoudende granen in hun fabriek en na elke productie maken ze de machine goed schoon voor de volgende brok. Zo kan er ook geen spoor van een ander diersoort inzitten dan vermeld in de ingrediënten. Ze gebruiken wel haver in sommige varianten van Acana, maar dat is glutenvrij. “Health Canada and the Celiac Association recently released a statement about oats in that they contain only minimal risk to those with Celiac disease and that products with oats would be considered “gluten-free”.  This statement combined with our equipment flushing process ensures that the diets are Gluten free.”

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter