BF Petfood Active High Energy (voorheen Biofood)


Laatst bijgewerkt: 17 augustus, 2023

Ingredienten

41% gedroogde kip (hoofdzakelijk kippenvleesmeel, klein gedeelte kippenmeel en vers toegevoegd spiervlees), mais, gevogeltevet, gerst, gedroogde bietenpulp, rijst, biergist, lijnzaadolie, johannesbrood.

Toegevoegd per kg: 18000 IE vitamine A, 1800 IE vitamine D, 60 IE vitamine E, 50 mg ijzer, 5 mg koper, 35 mg mangaan, 65 mg zink, 1.5 mg jodium, 0.2 mg selenium, 20 mg taurine
(mineralen grotendeels als chelaten toegevoegd)

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
30% 20% 31% 6.2% 2.5% 10% 1.5% 1% 4280 2.4% 1.1% 24%

Beoordeling:

Biofood High Energy vind ik een prima brok qua samenstelling, zeker voor de prijs. Het bevat een prima hoeveelheid vlees, en geen grote hoeveelheid koolhydraten. Er zit wel vrij veel vet in, het is dan ook een high energy brok, en daarmee vooral geschikt voor honden die veel calorieën nodig hebben.

Granen
Biofood Active/High Energy bevat maïs, gerst en rijst. Maïs heeft als nadeel dat het vaker hogere hoeveelheden aflatoxine bevat, gifstoffen van schimmels die op maïs kunnen zitten. Gerst bevat gluten, en is dus niet geschikt voor honden die hier gevoelig voor zijn.

De vetten
Er zit veel vet in, en het is dus vooral geschikt voor sporthonden of honden die om een andere reden veel calorieën nodig hebben. Het is ook geschikt voor “gewone” honden, maar houdt dan goed in de gaten of je niet teveel voert.

De vetten die er in zitten zijn kippenvet en lijnzaadolie. Dit zijn oliën die snel oxideren, vooral lijnzaadolie. Kippenvet is van de dierlijke vetten ook een vet dat relatief snel oxideert. Om deze reden is het goed om de brok binnen twee weken na openen van de zak op te maken.

Toevoegingen
Biofood is één van de weinige merken die geen natriumseleniet en geen smaakstoffen gebruiken. Dit vind ik een pluspunt.

Verder worden de meeste mineralen als chelaten toegevoegd. Deze zijn beter bruikbaar voor het lichaam als de goedkope mineraalverbindingen die de meeste fabrikanten gebruiken.

Geschikt voor pups
Biofood Active/High Energy is geschikt voor pups van alle rassen. Let er wel goed op dat je niet teveel voert, wat makkelijker gebeurt doordat het een calorierijke brok is. Hoeveel je ongeveer moet voeren aan je pup kun je berekenen met de brokkencalculator voor pups.

Pro’s

 • Prima vleesaandeel (van alle Biofood-brokken heeft deze variant het hoogste vleesaandeel)
 • Scharrelvlees
 • Geen overdaad aan koolhydraten
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen
 • Een van de weinige brokken in deze prijsklasse zonder natriumseleniet en gehydrolyseerde lever als smaakstof
 • Gemaakt op relatief lage temperatuur: 90°C

 

Cons

 • Er zitten relatief veel snel oxiderende vetten in, bewaar de brok liever niet langer dan twee weken na openen en bewaar het in de zak in een afgesloten voertoen
 • Er zit weinig efficiënte omega 3 in. Lijnzaadolie levert wel omega 3-vetzuren (ALA), maar deze moeten nog omgezet worden naar bruikbare vetzuren (DHA en EPA), en dit gebeurt niet heel efficiënt in het hondenlichaam. Je kunt het zelf aanvullen met vette vis, visolie of krillolie.

Verkoop informatie:

Goedkoopst verkrijgbaar bij Brekz.nl. Geen verzendkosten.

12,5 kg voor €45,95 (€3,68/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, puppy, > 10 kg verpakking mais, rijst, gerst kip scharrelvlees, reguliere veehouderij prebiotica, taurine, vers vlees, chelaten gluten, gist, bietenpulp, plantaardige olie www.bfpetfood.nl

46 Comments

 1. hkpolders

  Hi Meike,

  Biofood High Energy is veranderd; het heet nu Biofood Active, en de brokken zijn een fractie kleiner geworden (en ze ruiken ook iets anders). Saillant detail: onze Springer Spaniel vindt de brokken ongeveer 28 keer zo lekker; ze VREET haar hele bak in één keer leeg, en dat is voor het eerst in haar leven.

  De Labradoodle van mijn schoonouders is altijd al een lastige eter geweest, dus we hebben een klein voorraadje meegegeven van de nieuwe brok, en ook hier lijkt hij enorm aan te slaan (hij eet voor het eerst een bak vol brokken zonder dat deze verstopt zijn in het natvoer).

  Ik heb op de zak gekeken, er lijkt niet zoveel veranderd te zijn aan de voedingswaarden, (ik was een beetje bang voor meer vet/zout/andere ongezonde smaakmakers). Toch maakt iets deze brok ineens enorm populair… Ik dacht: dat is vast interessante informatie voor hier!

 2. Aysu Uykun

  Over 4-5 maanden ga ik een border collie pup halen. Het is mijn eerste hond dus ik weet niet zo veel over voeding. Ik heb heel wat opgezocht en rondgekeken voor een goede puppybrok en ben bij biofood puppy terechtgekomen. Ik zie dat die brok dezelfde percentage vetten heeft en ook gevogeltevet, zalmolie, lijnzaad,… bevat. U heeft bij de high energy geschreven dat de zak best binnen de twee weken op kan. Ik ga ervan uit dat dat bij de puppybrok dan ook zo is. Maar hoe kan ik nu met een border collie pup een zak van 12,5kg binnen de twee weken opkrijgen? Dat gaat toch niet? En is de brok dan ook slecht na die twee weken of kan het dan nog gevoerd worden? Ik dacht er dan aan om kleinere zakken te kopen maar ik zie nu dat er enkel een ander zak van 3kg is, en die is dus een stuk duurder dan een zak van 12,5kg. Wat kan ik dus het best doen? Voor het geval ik toch niet voor biofood ga, welke andere goede puppybrok is er rond diezelfde prijs van €3/kg?

  1. Andr

   Meikes advies om een zak maar een paar weken te gebruiken geldt eigenlijk voor bijna alle merken. Ook de ‘gouden standaard’ Orijen / Acana hebben kippenvet en visolie erin. Dus het is zonde dat je het dubbele betaalt per kilo of het is zonde dat die oliën oxideren.

  2. Voerwijzer Meike

   Het probleem is dat de vetten sneller oxideren nadat je de zak hebt geopend. Geoxideerde vetten zijn ongezond en leveren minder voedingswaarde. Ook gaat de kwaliteit van de vetoplosbare vitamines snel achteruit. Onverzadigde vetten (zalmolie, lijnzaadolie en andere plantaardige oliën) oxideren sneller dan verzadigde vetten.

   Je kunt het dus nog wel voeren na twee weken maar het is minder gezond. Een optie is om een gedeelte van de brokken in een luchtdichte zak in te vriezen, dat vertraagt de oxidatie ook sterk. Voor €3,- per kg kan je geen goede brokken in kleine zakken vinden.

 3. Nynke Haijtema Koldijk

  Mijn stabij van 1 jaar krijgt Dog Lovers Gold Original , maar sinds een maand of drie eet hij het niet meer zo graag, hij eet echt met lange tanden. denk er daarom over om over te stappen naar een andere brok. Van mijn dierenwinkel heb ik Yourdog Stabij gekregen om te proberen maar zelf dacht ik aan Biofood Lam & Rijst. Helaas kan ik beide brokken niet vinden op de site. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat te doen nu. Onze hond is een “athletiesche” stabij, slank en hoog op zijn poten, gevoelige darmen en huid. Maar de keuze is reuze, wat is nu het beste. Heb overigens van biofood proefzakjes gekregen van de HE en de Lam en Rijst en hij eet ze beide graag. Maar ben eigenlijk ook benieuwd wat jou oordeel is over Yourdog?

  1. Voerwijzer Meike

   Probiotica is een goede aanvulling op brokken, je zou dat in de vorm van melkkefir kunnen geven. Vet zou ik niet toevoegen, alleen eventueel krillolie of DHA-rijke algenolie. Ook gezonde toevoegingen voor de darmen, als antioxidanten en als kwalitieve eiwitbron: groenten en ei.

 4. Voerwijzer Meike

  Dag Jos, wat een zoektocht he! Bij twijfel tussen twee brokken raad ik altijd aan om beiden bijvoorbeeld zes weken te proberen om te kijken welke beter bevalt. Een beetje gerst is voor de meeste honden geen probleem. En de mais, tja dat hangt er ook vanaf hoe die bewaard is, en hoe gevoelig je hond is voor aflatoxines. Een vetrijke brok kan inderdaad een oplossing zijn bij vermagering, maar het hangt er ook vanaf wat de oorzaak van de vermagering is. Bij te weinig eten = te weinig calorieën binnenkrijgen, dan lijkt het me inderdaad goed om wat calorierijkere voeding te geven.

  Ik zou toch ook proberen om wat vaker rauw te voeren. Al is het Smuldier. Mijn visie is dat dit beter is dan brokken voor de meeste honden.

  Succes met de keuzes!

 5. Alexandra

  Hoi Meike,
  Mijn puber van 1,5 en andere hond van 8 krijgen allebei biofood high energy. De oudste doet het er heel goed op. De jongste heeft niet zulke mooie ontlasting. Ze hebben ook een poos de geperste brok van biofood gekregen daar deed de jongste ook geen mooie ontlasting van. Wat is volgens jou een goed alternatief voor de high energie brok? Ik kom bij dog lovers gold uit maar de samenstelling vind ik dan weer wat minder. Alvast bedankt voor het mee denken!

   1. Alexandra

    Ik zoek niet specifiek een high energy brok. Wel een vervanger, ongeveer gelijk qua prijs en samenstelling, voor de biofood high energy. Is dan de dog lovers gold een goede optie of weet jij een andere brok in dezelfde prijsklasse die je dan aan zou bevelen?

 6. AVS

  Nou ik ben er uit, vanochtend weer zo’n twijfel geval maar de tweede keer op hetzelfde rondje was er weer sate saus ontlasting.

  Dit gaat niet goed komen op Biofood HE, jammer ik ben er van overtuigd dat minus de mais dit een goede brok is.

  Vanavond ga ik hem op Darf Vol Bites zetten, en mocht dat een te grote schok zijn voor hem dan weer even een week op de DR21 brokken en daarna de overstap.

  Overal waar ik kijk word aangeraden om de overstap van geperst naar krokant of vise versa altijd in een keer te maken.

  Nu is het natuurlijk niet zo dat wat je overal leest ook waar is, dus als iemand nog zinnige zaken kan melden over het overstappen van krokant naar geperst in dit geval, graag.

 7. AVS

  Gisteren begonnen met het verlagen van de gegeven hoeveelheid. Van 420 gr per dag naar 360 gr per dag.
  Voor een mechelaar van 35 Kg is dat wel het matje denk ik.

  Maar eerlijk is eerlijk, vanochtend was er zowaar een drol, nog niet helemaal hoe ik het wil zien maar stukken beter.

  Zou het dan toch een kwestie zijn van de hogere energie die in dit voer zit en dus een benodigde verlaging van de dagelijkse hoeveelheid.

    1. Voerwijzer Meike

     Daar ben ik het niet mee eens. Ik weet waar de stelling vandaan komt: sommige puppybrokken bevatten teveel calcium en/of teveel calorieën voor een pup van een groot ras. Brokken voor volwassen honden bevatten vaak minder calorieën en calcium. Maar de beste keuze is dan natuurlijk een goede puppybrok, met een goede hoeveelheid calcium, een goede balans tussen calcium en fosfor en niet teveel voeren.

 8. AVS

  Ik denk dat ik naar Biofood High Energy ga overstappen van Markus Muhle. Dit nav de resultaten van een uitsluitingsdieet.

  De Mechelaar is gevoelig op zalm, kip en kalkoen hebben we al uitgesloten, dat ging allemaal goed. Nu nog rund en lam proberen en dan een brok zoeken die geen reactie geeft.

  Blijft voor mij nog een vraag, is deze brok geschikt voor een pup?

  Ik geef niet graag diverse soorten voer aan mijn honden, het zou dus mooi zijn als de pup die dit jaar komt er gelijk op gezet kan worden.

  En petje af voor de tijd die u er in steekt om al deze info beschikbaar te maken voor de gemiddelde consument.

   1. AVS

    Voorlopig is nadat hij deze brok nu 2 dagen voor 100% eet de ontlasting nog niet goed. Het kan zijn met de hoeveelheid energie dat hij nu te veel krijgt.
    Ik heb wel de energie van MM genomen en wat ik daarvan voerde en uitgerekend wat hij dan van de Biofood HE zou moeten hebben.
    Maar omdat hij dit misschien beter opneemt kan ik dus nu te veel geven. Ik ga dus nog experimenteren.

    1. AVS

     Ik had de overstap gemaakt vanaf de DR21 RC brokken, eerst een week 25% erbij de tweede week 50%. En toen eigenlijk naar 100% Biofood gegaan.

     Vandaag na bijna een week voor het eerst iets gezien dat op een drol leek. Ik geef het minmaal nog een week of twee.

     Als de ontlasting dan nog niet goed is dan denk ik er over om Olewo er bij te gaan geven om de ontlasting steviger te krijgen.

     Of is dat geen goed idee?

     1. Voerwijzer Meike

      Volgens mij is Olewo niet iets speciaals, dan kun je beter zelf gekookte groentes toevoegen. Ik zou eerder denken aan probiotica en verteringsenzymen, maar als het zo lang duurt lijkt het me een goed idee om een andere brok te proberen.

    2. AVS

     Voorlopig gaat het nog niet denderend. Af en toe zie ik wel iets dat er op gaat lijken, maar er zit nog teveel papperige substantie bij.

     Ik heb net een zak binnen gekregen, maar die kan terug naar dierenwinkel XL binnen een dag of 10. Goede service, dat moet ik zeggen.

     Als het dan de kip niet is dan heb ik eens de voersoorten nagekeken die ik gegeven heb gedurende de bijna 6 jaar dat de hond oud is.
     De eerste was Farmfood HE, de tweede Markus muhle en dan nu Biofood HE.

     Als ik de ingrediënten vergelijk dan zie ik bij alle drie een gemeenschappelijk ingredient, en dat is mais.

     Ik zou nu dus graag voer hebben waar en geen vis in zit en geen mais meer om dit dan ook maar uit te sluiten.

     Mijn ogen vallen dan op Darf Vol Bites, maar misschien kan iemand mij nog wijzen op zaken die ik over het hoofd zie?

     1. Voerwijzer Meike

      Goed bezig! Dat kun je zeker proberen. Je had vast al gezien dat je in de brokkenvergelijker kan filteren op brokken zonder maïs en vis en misschien voor de zekerheid ook kip.

 9. Geertje

  Op de website staat dat Biofood High Energy geschikt is voor honden met overgewicht, bent u het hiermee eens i.v.m. het hoge vetpercentage? Wij hebben een actieve Australian Shepherd waar niet mee gesport wordt, ze beweegt dus niet uitzonderlijk veel maar rent en speelt graag tijdens het wandelen. We voeren op dit moment Biofood geperst Adult maar merken dat we hier echt maar een heeeel klein beetje van mogen voeren (nog geen 200gr per dag) aangezien ze snel dik wordt. We zijn op zoek naar een brok van dezelfde kwaliteit en prijsklasse maar waar we iets meer van kunnen voeren zodat ze wat meer vulling heeft en zeker al haar voedingsstoffen binnen krijgt. Maar nu ben ik een beetje in de war of deze brok wel geschikt zou zijn…

  1. Voerwijzer Meike

   Nee dan zou ik deze brok niet voeren. Hier moet je juist nog minder van voeren dan van de geperste brok, omdat er meer calorieën inzitten. Tenzij het puur het hogere koolhydraatgehalte is dat problemen geeft, maar dan zou ik sowieso geen brokken voeren. Probeer eens zetmeelvrij natvoer of rauwe vleesvoeding, bijvoorbeeld voor vier weken, en kijk of dat goed bevalt. Als je ook daarvan veel minder moet geven dan de aanbevolen hoeveelheid, is het goed om eens naar de dierenarts te gaan met dit probleem.

   1. Jan de Boer

    Bij overgewicht zijn koolhydraten het grootste probleem. Het vetmetabolisme van een hond gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie. High Energy brokken bevatten vaak erg weinig koolhydraten en kunnen succesvol zijn bij overgewicht. Een hond moet daarbij wel voldoende blijven bewegen. Jmho.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter