Biofood High Energy

Ingredienten

41% gedroogde kip (hoofdzakelijk kippenvleesmeel, klein gedeelte is kippenmeel en een kleine gedeelte vers toegevoegd spiervlees ), mais, dierlijk vet (kip, wild zwijn), gerst, lijnzaad, rijst, johannesbrood, lecithine, zalmolie, biergist, bietenpulp, L-carnitine, taurine, echinacea.

Toegevoegd per kg
(mineralen grotendeels als Chelaten toegevoegd)

ijzer 50 mg
jodium 1,5 mg
koper 5 mg
mangaan 35 mg
zink 65 mg
selenium 0,2 mg
vitamine A 15.000 IE
vitamine D3 1500 IE
vitamine E 60 IE

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
30% 20% 31% 6.2% 2.5% 10% 1.5% 1% 4180 2.4% 1.1% 24%

Beoordeling:

Biofood High Energy vind ik een prima brok qua samenstelling, zeker voor de prijs. Het bevat een prima hoeveelheid vlees, en geen grote hoeveelheid koolhydraten. Er zit wel vrij veel vet in, het is dan ook een high energy brok, en daarmee vooral geschikt voor honden die veel calorieën nodig hebben.

Scharrelvlees
Over de herkomst zegt Biofood dit: “Het dierlijk eiwit is afkomstig van scharrel en biologische dieren wat afkomstig is uit Nederland en Duitsland. Maar aangezien we niet Skal gecertificeerd zijn mogen we het woord “biologisch” niet gebruiken. Wat we dus ook niet doen.”

Granen
Biofood High Energy bevat mais, gerst en rijst als koolhydraatbronnen. Er zitten 31% koolhydraten, wat voor een hondenbrok geen hoge hoeveelheid is. Het nadeel van mais is dat het vaak aflatoxines bevat, giftige stoffen van schimmels. Gerst bevat gluten, wat voor sommige honden een probleem is, maar ik vind gerst een minder groot probleem dan tarwe. Bij mensen geven gerstgluten minder snel een probleem dan tarwegluten, en gerst staat niet bekend om de aflatoxines en tarwe wel. Een beetje rijst vind ik geen probleem.

De vetten
Er zit veel vet in, en het is dus vooral geschikt voor sporthonden of honden die om een andere reden veel calorieën nodig hebben. Het is ook geschikt voor “gewone” honden, maar houdt dan goed in de gaten of je niet teveel voert.

De vetten die er in zitten zijn kippenvet, wild-zwijnenvet, visolie en vet dat in de lijnzaad zit. De laatste twee zitten er in kleine hoeveelheden in, maar zijn wel belangrijk om mee te nemen in de beoordeling. Het zijn namelijk oliën die snel oxideren. Kippenvet is van de dierlijke vetten ook een vet dat relatief snel oxideert. Om deze reden is het goed om de brok binnen twee weken na openen van de zak op te maken.

Toevoegingen
Biofood is één van de weinige merken die geen natriumseleniet en geen smaakstoffen gebruiken. Dit vind ik een belangrijk pluspunt.

Verder worden de meeste mineralen als chelaten toegevoegd. Deze zijn beter bruikbaar voor het lichaam als de goedkope mineraalverbindingen die de meeste fabrikanten gebruiken.

Tenslotte is er L-Carnitine en taurine toegevoegd, stoffen waarvan er door de verhitting normaalgesproken weinig van inzit. Het wordt door de regelgevende instanties niet als essentieel gezien, maar ik vind het gezonde toevoegingen. Het zijn stoffen die in natuurlijke (onverhitte) voeding wel zitten. L-Carnitine zorgt bijvoorbeeld voor het omzetten van vet in energie en dat is belangrijk bij een vetrijke brok.

Pro’s

 • Prima vleesaandeel (van alle Biofood-brokken heeft deze variant het hoogste vleesaandeel)
 • Scharrelvlees
 • Geen overdaad aan koolhydraten
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen
 • Een van de weinige brokken in deze prijsklasse zonder natriumseleniet en gehydrolyseerde lever als smaakstof
 • Gemaakt op relatief lage temperatuur: 90°C
 • De zalmolie is koudgeperst en van duurzame en verse pacifische zalm, en is vrij van zware metalen, PCB’s en dioxines.

 

Houdt er rekening mee dat

 • Het niet glutenvrij is
 • Er relatief veel snel oxiderende vetten inzitten, bewaar de brok liever niet langer dan twee weken na openen en bewaar het in de zak in een afgesloten voertoen

Verkoop informatie:

Goedkoopst verkrijgbaar bij Brekz. Geen verzendkosten.

12,5 kg voor €39.95 (€3.20/kg)
2×12,5 kg voor €75.95 (€3.04/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
mais, rijst, gerst kip scharrelvlees probiotica, prebiotica, taurine, l-carnitine, visolie, vers vlees, chelaten gluten, gist, bietenpulp, lijnzaad, visolie www.biofooddiervoeding.nl/

33 Comments

 1. Rosan Taverne

  Hoi, ik kan hier niks vinden over biofood puppy. (De niet geperste brokken)
  Ik ben opzoek naar een betaalbare goede brok voor een puppy wat uitgroeid tot een middelgroot tot grote ras. Mijn budget is wat beperkt maar ik wil natuurlijk wel het best mogelijke..
  Zoveel keus dat ik het even niet meer weet.
  Heb je tips ?

 2. Geertje

  Op de website staat dat Biofood High Energy geschikt is voor honden met overgewicht, bent u het hiermee eens i.v.m. het hoge vetpercentage? Wij hebben een actieve Australian Shepherd waar niet mee gesport wordt, ze beweegt dus niet uitzonderlijk veel maar rent en speelt graag tijdens het wandelen. We voeren op dit moment Biofood geperst Adult maar merken dat we hier echt maar een heeeel klein beetje van mogen voeren (nog geen 200gr per dag) aangezien ze snel dik wordt. We zijn op zoek naar een brok van dezelfde kwaliteit en prijsklasse maar waar we iets meer van kunnen voeren zodat ze wat meer vulling heeft en zeker al haar voedingsstoffen binnen krijgt. Maar nu ben ik een beetje in de war of deze brok wel geschikt zou zijn…

  1. Voerwijzer Meike

   Nee dan zou ik deze brok niet voeren. Hier moet je juist nog minder van voeren dan van de geperste brok, omdat er meer calorieën inzitten. Tenzij het puur het hogere koolhydraatgehalte is dat problemen geeft, maar dan zou ik sowieso geen brokken voeren. Probeer eens zetmeelvrij natvoer of rauwe vleesvoeding, bijvoorbeeld voor vier weken, en kijk of dat goed bevalt. Als je ook daarvan veel minder moet geven dan de aanbevolen hoeveelheid, is het goed om eens naar de dierenarts te gaan met dit probleem.

   1. Jan de Boer

    Bij overgewicht zijn koolhydraten het grootste probleem. Het vetmetabolisme van een hond gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie. High Energy brokken bevatten vaak erg weinig koolhydraten en kunnen succesvol zijn bij overgewicht. Een hond moet daarbij wel voldoende blijven bewegen. Jmho.

 3. AVS

  Ik denk dat ik naar Biofood High Energy ga overstappen van Markus Muhle. Dit nav de resultaten van een uitsluitingsdieet.

  De Mechelaar is gevoelig op zalm, kip en kalkoen hebben we al uitgesloten, dat ging allemaal goed. Nu nog rund en lam proberen en dan een brok zoeken die geen reactie geeft.

  Blijft voor mij nog een vraag, is deze brok geschikt voor een pup?

  Ik geef niet graag diverse soorten voer aan mijn honden, het zou dus mooi zijn als de pup die dit jaar komt er gelijk op gezet kan worden.

  En petje af voor de tijd die u er in steekt om al deze info beschikbaar te maken voor de gemiddelde consument.

   1. AVS

    Voorlopig is nadat hij deze brok nu 2 dagen voor 100% eet de ontlasting nog niet goed. Het kan zijn met de hoeveelheid energie dat hij nu te veel krijgt.
    Ik heb wel de energie van MM genomen en wat ik daarvan voerde en uitgerekend wat hij dan van de Biofood HE zou moeten hebben.
    Maar omdat hij dit misschien beter opneemt kan ik dus nu te veel geven. Ik ga dus nog experimenteren.

    1. AVS

     Ik had de overstap gemaakt vanaf de DR21 RC brokken, eerst een week 25% erbij de tweede week 50%. En toen eigenlijk naar 100% Biofood gegaan.

     Vandaag na bijna een week voor het eerst iets gezien dat op een drol leek. Ik geef het minmaal nog een week of twee.

     Als de ontlasting dan nog niet goed is dan denk ik er over om Olewo er bij te gaan geven om de ontlasting steviger te krijgen.

     Of is dat geen goed idee?

     1. Voerwijzer Meike

      Volgens mij is Olewo niet iets speciaals, dan kun je beter zelf gekookte groentes toevoegen. Ik zou eerder denken aan probiotica en verteringsenzymen, maar als het zo lang duurt lijkt het me een goed idee om een andere brok te proberen.

    2. AVS

     Voorlopig gaat het nog niet denderend. Af en toe zie ik wel iets dat er op gaat lijken, maar er zit nog teveel papperige substantie bij.

     Ik heb net een zak binnen gekregen, maar die kan terug naar dierenwinkel XL binnen een dag of 10. Goede service, dat moet ik zeggen.

     Als het dan de kip niet is dan heb ik eens de voersoorten nagekeken die ik gegeven heb gedurende de bijna 6 jaar dat de hond oud is.
     De eerste was Farmfood HE, de tweede Markus muhle en dan nu Biofood HE.

     Als ik de ingrediënten vergelijk dan zie ik bij alle drie een gemeenschappelijk ingredient, en dat is mais.

     Ik zou nu dus graag voer hebben waar en geen vis in zit en geen mais meer om dit dan ook maar uit te sluiten.

     Mijn ogen vallen dan op Darf Vol Bites, maar misschien kan iemand mij nog wijzen op zaken die ik over het hoofd zie?

     1. Voerwijzer Meike

      Goed bezig! Dat kun je zeker proberen. Je had vast al gezien dat je in de brokkenvergelijker kan filteren op brokken zonder maïs en vis en misschien voor de zekerheid ook kip.

    1. Voerwijzer Meike

     Daar ben ik het niet mee eens. Ik weet waar de stelling vandaan komt: sommige puppybrokken bevatten teveel calcium en/of teveel calorieën voor een pup van een groot ras. Brokken voor volwassen honden bevatten vaak minder calorieën en calcium. Maar de beste keuze is dan natuurlijk een goede puppybrok, met een goede hoeveelheid calcium, een goede balans tussen calcium en fosfor en niet teveel voeren.

 4. AVS

  Gisteren begonnen met het verlagen van de gegeven hoeveelheid. Van 420 gr per dag naar 360 gr per dag.
  Voor een mechelaar van 35 Kg is dat wel het matje denk ik.

  Maar eerlijk is eerlijk, vanochtend was er zowaar een drol, nog niet helemaal hoe ik het wil zien maar stukken beter.

  Zou het dan toch een kwestie zijn van de hogere energie die in dit voer zit en dus een benodigde verlaging van de dagelijkse hoeveelheid.

 5. AVS

  Nou ik ben er uit, vanochtend weer zo’n twijfel geval maar de tweede keer op hetzelfde rondje was er weer sate saus ontlasting.

  Dit gaat niet goed komen op Biofood HE, jammer ik ben er van overtuigd dat minus de mais dit een goede brok is.

  Vanavond ga ik hem op Darf Vol Bites zetten, en mocht dat een te grote schok zijn voor hem dan weer even een week op de DR21 brokken en daarna de overstap.

  Overal waar ik kijk word aangeraden om de overstap van geperst naar krokant of vise versa altijd in een keer te maken.

  Nu is het natuurlijk niet zo dat wat je overal leest ook waar is, dus als iemand nog zinnige zaken kan melden over het overstappen van krokant naar geperst in dit geval, graag.

 6. Alexandra

  Hoi Meike,
  Mijn puber van 1,5 en andere hond van 8 krijgen allebei biofood high energy. De oudste doet het er heel goed op. De jongste heeft niet zulke mooie ontlasting. Ze hebben ook een poos de geperste brok van biofood gekregen daar deed de jongste ook geen mooie ontlasting van. Wat is volgens jou een goed alternatief voor de high energie brok? Ik kom bij dog lovers gold uit maar de samenstelling vind ik dan weer wat minder. Alvast bedankt voor het mee denken!

   1. Alexandra

    Ik zoek niet specifiek een high energy brok. Wel een vervanger, ongeveer gelijk qua prijs en samenstelling, voor de biofood high energy. Is dan de dog lovers gold een goede optie of weet jij een andere brok in dezelfde prijsklasse die je dan aan zou bevelen?

 7. Geertje Peskens

  Hoi,

  Wij hebben een asielhond geadopteerd. Het is een jonge labrador van 1 jaar die uit een schuurtje bij een broodfokker komt. Ze doet het naar omstandigheden heel goed, is wat snel gespannen natuurlijk maar thuis meestal heel op haar gemak en heeft veel steun aan onze andere honden. Ze krijgt sinds ze hier is biofood high energy en af en toe een gedroogd varkensoor. Nu heeft ze steeds meer jeuk en krijgt ze smetplekken op haar voorpoten en buik van het knabbelen en krabben. Kan dit aan het voer liggen? Heb je tips voor een soortgelijk alternatief? Ik vond op zooplus Almo Nature Lam Rijst een dacht eraan die te proberen.

 8. JN

  Dag Meike,

  Allereerst mijn complimenten en dank voor de uitgebreide en veelzijdige informatie die hier op de website verkrijgbaar is. Ik heb er tot nu toe erg veel aan gehad.
  In de zoektocht naar een nieuwe brok voor mijn Mechelse herder (teefje) van 2,5 jaar oud en +/- 30kg, loop ik echter tegen een vraag aan die ik niet zo 1-2-3 beantwoord krijg door de artikelen die hier te lezen zijn.
  Mijn hondje is actief, een ietwat kieskeurige eter en eerder te licht dan te zwaar. Ik sport niet met haar, maar ze komt wel uit een ‘sportlijn’ en rent veel en hard als het even kan. Ze beweegt in ieder geval heel graag en intensief. Het is soms lastig om haar op gewicht te krijgen en te houden. Daarbij komt dat ze vorige week ziek, met koorts, in 3 dagen tijd 4 kg is afgevallen. Ze had net een (klein) beetje reserve..
  Maargoed, het voer. Ze kreeg als pup van de fokker Royal Canin Maxi Junior, die draaide er ook wat pens door heen. Dat vond ze heerlijk. Tot ze het beetje bij beetje liet staan.
  Ik heb in de tussentijd Acana puppy large breed, Bosch bio adult en als laatste BEVO Sportbrok gegeven (dit kreeg ze bij een pension waar ik een keer met haar geweest ben en hier deed ze het erg goed op).
  Tot nu, want ze laat steeds vaker wat staan. Ik realiseer me overigens dat dat vergeleken met de informatie hier niet écht een goeie brok is, maar nogmaals deed ze het er goed op en hij was gluten-vrij.
  Daarnaast geef ik haar af en toe ook kvv. Ik ben daar absoluut fan van, en zij al helemaal, dat gaat heel snel op. Maar áls ik dat geef, geef ik graag goed vlees en voer ik dus verschillende varianten Carnibest en als afwisseling soms ook Barfmenu (beide via deze website gevonden). Ik kan het me alleen echt niet veroorloven om dit altijd te geven en dus blijft het bij een paar keer per maand een dag Carnibest en de rest van de tijd brok. (ook goedkopere varianten kvv zijn niet echt haalbaar, plus dan vraag ik me af waar ik beter aan doe, een niet echt goeie kwaliteit kvv – vs. een wat betere brok.. Snap je?)

  Er vanuit gaande dat ik beter af ben met een betere kwaliteit brok ben ik op zoek naar een nieuwe, die ze hopelijk wat langer lekker vindt, maar bovendien goed voor haar is. Ik neig er naar om iets met een wat hoger vetgehalte te nemen, ondanks het onderzoek naar maagtorsie, in de hoop dat ze dan wat makkelijker op gewicht blijft. Ik heb geen gigantisch budget en weet dat ik voor een betere brok meer zal moeten betalen, maar dat accepteer ik volledig. (BEVO Sport kost me 0,65ct per dag voor haar).
  Nu heb ik de lijst eens goed bekeken en twijfel ik tussen twee brokken; Biofood HE en DLG Original. DLG Original HE lijkt me ook goed, al is die wel weer iets duurder. Biofood zou me 1,15 per dag kosten, DLG 0,91ct. DLG Original HE is 1,31 per dag.
  Kijkend naar de ingrediënten en de reviews van jou, alsmede de commentaren van andere gebruikers, lijkt de Biofood High Energy me zeer geschikt. Hoog eiwit- (en dierlijk eiwit) gehalte, hoog vetgehalte en vers toegevoegd vlees. Nu zit ik alleen met 1 ding, die gluten.
  Hoe zwaar moet ik dat laten wegen? Ik snap dat het betere gluten zijn dan uit tarwe, maar toch. Ik weet niet of zij er een probleem mee heeft of krijgt, maar ik heb het juist geprobeerd te vermijden de laatste tijd. En is die mais een afknapper? Wat vind jij? Of heb je misschien andere opties of ideeën?
  Ben je het eens met een hoog vetgehalte als ze moeilijk op gewicht blijft? Of dan juist meer KH?

  Ik vind het in ieder geval belangrijk enigszins te weten wat er in die brok zit en waar het vandaan komt, dat ik haar iets fatsoenlijks geef en ze gezond is (dit was overigens haar eerste keer ziek zijn, tot nu toe altijd keurig gezond geweest).

  Ontzettend bedankt in ieder geval, ik zie dat het een behoorlijk verhaal geworden is, sorry daarvoor. Het is ook allemaal wat veel in mijn hoofd en ik zie door de bomen het bos even niet meer, er is zo veel te krijgen en staat overal zo veel geschreven.. Hopelijk is het niet al te onduidelijk. Nogmaals bedankt!

  Jos

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Jos, wat een zoektocht he! Bij twijfel tussen twee brokken raad ik altijd aan om beiden bijvoorbeeld zes weken te proberen om te kijken welke beter bevalt. Een beetje gerst is voor de meeste honden geen probleem. En de mais, tja dat hangt er ook vanaf hoe die bewaard is, en hoe gevoelig je hond is voor aflatoxines. Een vetrijke brok kan inderdaad een oplossing zijn bij vermagering, maar het hangt er ook vanaf wat de oorzaak van de vermagering is. Bij te weinig eten = te weinig calorieën binnenkrijgen, dan lijkt het me inderdaad goed om wat calorierijkere voeding te geven.

   Ik zou toch ook proberen om wat vaker rauw te voeren. Al is het Smuldier. Mijn visie is dat dit beter is dan brokken voor de meeste honden.

   Succes met de keuzes!

Geef een reactie