Biofood High Energy

Ingredienten

41% gedroogde kip (hoofdzakelijk kippenvleesmeel, klein gedeelte is kippenmeel en een kleine gedeelte vers toegevoegd spiervlees ), mais, dierlijk vet (kip, wild zwijn), gerst, lijnzaad, rijst, johannesbrood, lecithine, zalmolie, biergist, bietenpulp, L-carnitine, taurine, echinacea.

Toegevoegd per kg
(mineralen grotendeels als Chelaten toegevoegd)

ijzer 50 mg
jodium 1,5 mg
koper 5 mg
mangaan 35 mg
zink 65 mg
selenium 0,2 mg
vitamine A 15.000 IE
vitamine D3 1500 IE
vitamine E 60 IE

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
30% 20% 31% 6.2% 2.5% 10% 1.5% 1% 4180 2.4% 1.1% 24%

Beoordeling:

Biofood High Energy vind ik een prima brok qua samenstelling, zeker voor de prijs. Het bevat een prima hoeveelheid vlees, en geen grote hoeveelheid koolhydraten. Er zit wel vrij veel vet in, het is dan ook een high energy brok, en daarmee vooral geschikt voor honden die veel calorieën nodig hebben.

Scharrelvlees
Over de herkomst zegt Biofood dit: “Het dierlijk eiwit is afkomstig van scharrel en biologische dieren wat afkomstig is uit Nederland en Duitsland. Maar aangezien we niet Skal gecertificeerd zijn mogen we het woord “biologisch” niet gebruiken. Wat we dus ook niet doen.”

Granen
Biofood High Energy bevat mais, gerst en rijst als koolhydraatbronnen. Er zitten 31% koolhydraten, wat voor een hondenbrok geen hoge hoeveelheid is. Het nadeel van mais is dat het vaak aflatoxines bevat, giftige stoffen van schimmels. Gerst bevat gluten, wat voor sommige honden een probleem is, maar ik vind gerst een minder groot probleem dan tarwe. Bij mensen geven gerstgluten minder snel een probleem dan tarwegluten, en gerst staat niet bekend om de aflatoxines en tarwe wel. Een beetje rijst vind ik geen probleem.

De vetten
Er zit veel vet in, en het is dus vooral geschikt voor sporthonden of honden die om een andere reden veel calorieën nodig hebben. Het is ook geschikt voor “gewone” honden, maar houdt dan goed in de gaten of je niet teveel voert.

De vetten die er in zitten zijn kippenvet, wild-zwijnenvet, visolie en vet dat in de lijnzaad zit. De laatste twee zitten er in kleine hoeveelheden in, maar zijn wel belangrijk om mee te nemen in de beoordeling. Het zijn namelijk oliën die snel oxideren. Kippenvet is van de dierlijke vetten ook een vet dat relatief snel oxideert. Om deze reden is het goed om de brok binnen twee weken na openen van de zak op te maken.

Toevoegingen
Biofood is één van de weinige merken die geen natriumseleniet en geen smaakstoffen gebruiken. Dit vind ik een belangrijk pluspunt.

Verder worden de meeste mineralen als chelaten toegevoegd. Deze zijn beter bruikbaar voor het lichaam als de goedkope mineraalverbindingen die de meeste fabrikanten gebruiken.

Tenslotte is er L-Carnitine en taurine toegevoegd, stoffen waarvan er door de verhitting normaalgesproken weinig van inzit. Het wordt door de regelgevende instanties niet als essentieel gezien, maar ik vind het gezonde toevoegingen. Het zijn stoffen die in natuurlijke (onverhitte) voeding wel zitten. L-Carnitine zorgt bijvoorbeeld voor het omzetten van vet in energie en dat is belangrijk bij een vetrijke brok.

Pro’s

 • Prima vleesaandeel (van alle Biofood-brokken heeft deze variant het hoogste vleesaandeel)
 • Scharrelvlees
 • Geen overdaad aan koolhydraten
 • Bevat grotendeels gecheleerde mineralen
 • Een van de weinige brokken in deze prijsklasse zonder natriumseleniet en gehydrolyseerde lever als smaakstof
 • Gemaakt op relatief lage temperatuur: 90°C
 • De zalmolie is koudgeperst en van duurzame en verse pacifische zalm, en is vrij van zware metalen, PCB’s en dioxines.

 

Houdt er rekening mee dat

 • Het niet glutenvrij is
 • Er relatief veel snel oxiderende vetten inzitten, bewaar de brok liever niet langer dan twee weken na openen en bewaar het in de zak in een afgesloten voertoen

Verkoop informatie:

Goedkoopst verkrijgbaar bij Brekz. Geen verzendkosten.

12,5 kg voor €39.95 (€3.20/kg)
2×12,5 kg voor €75.95 (€3.04/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
mais, rijst, gerst kip scharrelvlees probiotica, prebiotica, taurine, l-carnitine, visolie, vers vlees, chelaten gluten, gist, bietenpulp, lijnzaad, visolie www.biofooddiervoeding.nl/

8 Comments

 1. Rosan Taverne

  Hoi, ik kan hier niks vinden over biofood puppy. (De niet geperste brokken)
  Ik ben opzoek naar een betaalbare goede brok voor een puppy wat uitgroeid tot een middelgroot tot grote ras. Mijn budget is wat beperkt maar ik wil natuurlijk wel het best mogelijke..
  Zoveel keus dat ik het even niet meer weet.
  Heb je tips ?

 2. Voerwijzer Meike

  Hoi Rosan, Ja Biofood Puppy vind ik een goede brok in de lagere prijsklasse, zeker het proberen waard. Ook Profine heeft prima betaalbare brokken voor pups van grote rassen.

 3. Geertje

  Op de website staat dat Biofood High Energy geschikt is voor honden met overgewicht, bent u het hiermee eens i.v.m. het hoge vetpercentage? Wij hebben een actieve Australian Shepherd waar niet mee gesport wordt, ze beweegt dus niet uitzonderlijk veel maar rent en speelt graag tijdens het wandelen. We voeren op dit moment Biofood geperst Adult maar merken dat we hier echt maar een heeeel klein beetje van mogen voeren (nog geen 200gr per dag) aangezien ze snel dik wordt. We zijn op zoek naar een brok van dezelfde kwaliteit en prijsklasse maar waar we iets meer van kunnen voeren zodat ze wat meer vulling heeft en zeker al haar voedingsstoffen binnen krijgt. Maar nu ben ik een beetje in de war of deze brok wel geschikt zou zijn…

  1. Voerwijzer Meike

   Nee dan zou ik deze brok niet voeren. Hier moet je juist nog minder van voeren dan van de geperste brok, omdat er meer calorieën inzitten. Tenzij het puur het hogere koolhydraatgehalte is dat problemen geeft, maar dan zou ik sowieso geen brokken voeren. Probeer eens zetmeelvrij natvoer of rauwe vleesvoeding, bijvoorbeeld voor vier weken, en kijk of dat goed bevalt. Als je ook daarvan veel minder moet geven dan de aanbevolen hoeveelheid, is het goed om eens naar de dierenarts te gaan met dit probleem.

   1. Jan de Boer

    Bij overgewicht zijn koolhydraten het grootste probleem. Het vetmetabolisme van een hond gaat zeer efficiënt om met vet en zet vet om in energie. High Energy brokken bevatten vaak erg weinig koolhydraten en kunnen succesvol zijn bij overgewicht. Een hond moet daarbij wel voldoende blijven bewegen. Jmho.

 4. Sylvia

  Ik wilde voor mijn hyperactieve golden retriever waar we jachttraining mee doen eigenlijk Acana sport & agility gaan aanschaffen. Hij is nu 10 maanden oud, krijgt Acana puppy large breed, maar blijft hongerig en aan de magere kant.
  Zou je dan liever deze brok of toch de Acana sport adviseren? Over de Acana sport&agility kan ik hier en online net te weinig terugvinden. (Of ik zoek niet goed)
  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *