Darf Vol Bites Lam


Laatst bijgewerkt: 13 december, 2023

Ingredienten

Lamvlees, lamsbot, lamsorganen, biologische eieren (rauw samen 60%), gedroogde wortel (rauw 15%) gedroogde appel (rauw 14%), 5% gierst, 2% krill, 2% kokosolie, 1% brandnetel

Toegevoegd per kg: o.a. 18000 IE vitamine A, 1800 IE vitamine D, 60 mg vitamine E, 1,37 mg vitamine K2, 84 mg ijzersulfaat, 4,8 mg kopersulfaat, 57,6 mg mangaanoxide, 90 mg zinkoxide, 0,18 mg seleniumgist

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
25% 10% 44.2% 5.9% 2.4% 12.5% 1.3% 0.75% 3500 % % 20%

Beoordeling:

Darf Vol Lam hondenbrokken vind ik er prima uitzien qua samenstelling, alleen het gehalte aan koolhydraten vind ik aan de hoge kant en het vetgehalte aan de lage kant. Het eiwit is van goede kwaliteit, namelijk van lam en ei. Het bevat volgens de analyse meer koolhydraten en dus meer gierst (graan) dan je zou denken als je de volgorde van de ingrediënten bekijkt. 44% koolhydraten wijst meestal op ongeveer 50% graan.

Het lage vetgehalte is vermoedelijk gekozen om ervoor te zorgen dat honden er niet te makkelijk van aankomen in gewicht. Als er genoeg omega 3 en omega 6 in het voer zit is een lager vetgehalte niet een probleem. Wat voor veel honden een groter nadeel is, is het relatief hoge gehalte aan koolhydraten.

Pro’s

 • Vlees uit diervriendelijkere houderij
 • Krill als Omega 3-bron
 • Waarschijnlijk prima eiwitkwaliteit (gedroogd vlees en ei)

Kan beter

 • Onduidelijkheid over hoeveel Omega 3 en 6
 • Zink is toegevoegd in de minst goed opneembare vorm (oxide). Helaas staat de best opneembare vorm (chelaat) nog niet op de lijst met toegestane toevoegingen in biologisch diervoer. Zinksulfaat is wel toegestaan, dat is beter opneembaar dan zinkoxide.
 • Er zit geen prebiotica in, je kunt zelf groentes toevoegen voor wat extra oplosbare vezels
 • De hoeveelheid koolhydraten vind ik aan de hoge kant voor honden
 • De balans tussen calcium en fosfor is aan de hoge kant. Voor volwassen honden is dit geen probleem, maar ik zou dit niet als hoofdvoeding geven aan honden die nog niet zijn uitgegroeid.

Darf Vol Bites bevatten eerst vitamine K3, dit is in juni 2022 vervangen door vitamine K2.

Verkoop informatie:

Darf Vol Bites Lam is verkrijgbaar in zakken van
1,5 kg voor €15,50 (€10,33/kg)
5 kg voor €35,50 (7,10/kg)
14 kg voor €72,50 (€5,18/kg)

Darf Vol Bites Lam is onder andere te bestellen bij Bio4pets.

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geperst, adult, bij allergie, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking gierst lam/schaap, ei vrije uitloop - - darf.nl

30 Comments

 1. NickyF

  2/2
  Ook hebben we een Amstaff teef van 7 maanden. Zij krijg de puppybrok van essentialfoods. Op het moment is ze iets te zwaar. Uiteraard al bezig met minder hoeveelheden geven. Maar heb het idee dat ze toe is aan een volwassen brok. Aangezien ze niet heel veel meer groeit. Zou deze brok (Darf volbites lam) een goede overstap zijn?

  Ook lees ik dat je afentoe moet wisselen van brok of smaak. Dat vind ik binnen Darf lastig omdat ik liever geen kip en rund geef en de wild variant gewoon te duur vind. Ik voeg wel van alles toe waardoor ze naar mijn idee niets te kort kunnen krijgen.

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Nicky, je zou inderdaad kunnen kijken of deze brok voor je (bijna) uitgegroeide pup goed bevalt. Afwisselen is inderdaad altijd goed, maar met goede aanvullingen kun je ook veel risicos verkleinen.

   Ineens veel drinken na het eten vind ik zelf geen goed teken, maar dat zul je zelf moeten inschatten.

     1. NickyF

      Bedankt voor je toelichting!
      Iets niet goed zitten? Dan bedoel je medisch? Of dat er iets aan de brok niet goed is (voor haar)?
      (Sorry voor alle vragen 🙈, wil het graag duidelijk hebben of ik naar de dierenarts moet of een andere brok moet uitzoeken)

     2. Voerwijzer Meike

      Dat kan beide, maar wat betreft veel drinken op geperste brokken is de kans groot dat het om de combinatie tussen het voer en de hond gaat. Ik weet niet waardoor dit komt, maar dit komt vaker voor op geperste brokken. Waarom dit eerst niet zo was bij je hond weet ik niet. Ik zou even ander voer proberen en kijken of het dan weer “normaal” is. Op basis van die info kun je misschien beter inschatten hoe ernstig je het neemt.

 2. NickyF

  Hoi Meike!

  Ik geef deze variant al een lange tijd aan mijn nu bijna 5 jarige Amstaff.
  Ze doet het hier goed op, alleen merk ik dat ze de laatste tijd direct na de brokken best wel veel drinkt.
  Het is niet dat ze vaker moet plassen.
  Is er dan nu opeens iets niet goed aan deze brokken voor haar?

  1/2 (sorry m’n tekst was te lang)

 3. Cignus22@hotmail.com

  3e zak Darf Vol Bites Lam voor mijn Ruby (labrador, 8 jaar oud), ik merk dat dit niet het juiste voer is voor Ruby.

  Haar vacht glanst minder, heeft niet echt een mooie zomervacht gehad deze zomer (dan bedoel ik dat haar vacht nog hier en daar wollig en te dik was).

  Haar ontlasting blijft aan de zachte kant, DA heeft ong 1/1,5 maand geleden anaalklieren uitgeknepen.

  Nu weer last van likken en jeuk bij de anus.

  Dit voer heeft geen dingen die harde ontlasting bevordert en de vacht er mooier op laat worden. Voor Ruby dus geen juist voer, ondanks al haar allergieën.

 4. fleurmiddelburg

  Hallo,

  Ik zie door alle brokbomen het bos niet meer en heb nog niet de juiste voor onze hond gevonden. Van farmfood kreeg hij dunne ontlasting als ook daarna van Acana. Daarna Darf brok gegeven, smaken wild, lam en zalm. Ontlasting was direct stevig, maar wel veel. Onze ridgeback is nu bijna 11 maanden, ongeveer 42 kilo. Poept op de Darf brok zo’n 4 a 5 keer per dag en ook forse hoeveelheden. Daarnaast veel last van haaruitval. Op advies van de fokker overgestapt op Cavom (puppy compleet). Goedkoop voer met graan, maar ze zei dat t voor hem goed zou zijn. Hij moet nog stukje groeien en zijn haaruitval zou verminderen. Is nu aantal dagen op dit voer, waar ik zelf door de matige ingrediënten en graan geen fan van ben. Zijn vacht is verbeterd en minder haaruitval, maar heeft nu wel weer dunne ontlasting. Ik weet dat dit ook kan komen door het veranderen van het voer.

  Ik weet dat het bijna onmogelijk is om advies te geven aangezien elke hond anders is, maar heb jij misschien een advies voor een geperste brok, die goed voor zijn vacht is en waar hij een normale ontlasting van krijgt?

  Bij Darf (lam, wild en zalm en soms Kalkoen) dus wel vaste ontlasting maar veel en veel haaruitval en bij Farmfoord en Acana (pup) en nu Cavom zeer dunne ontlasting/diarree.

  Mvg,
  Fleur

  1. Voerwijzer Meike

   Had je dit overzicht al gevonden? Daarmee kun je geperste brokken vergelijken: https://www.voerwijzer.com/geperste-brokken-vergelijken. Er staan ook puppybrokken tussen. Door de ervaringen met de brokken en de samenstellingen (inclusief analyses) naast elkaar te leggen kun je inschatten waar de behoeftes liggen en klachten door veroorzaakt worden. Als dit niet zelf lukt, kun je een consult afnemen bij een (orthomoleculair) voedingsdeskundige voor honden. Dit zijn algemene tips voor het kiezen van puppybrokken: https://www.voerwijzer.com/zo-kies-je-goede-puppybrokken. Zorg in ieder geval voor genoeg omega 3 en omega 6.

   Voor sommige honden geldt dat brokken sowieso voor klachten zorgen. Brokken is het soort voer dat het slechtst verteerbaar is, de hoogste hoeveelheden belastende stoffen bevat en waarin de hoogste hoeveelheden goede voedingsstoffen verminderen tijdens het bewaren. Het is dus ook de moeite waard om te kijken of een ander soort boer een optie is. Het kan al helpen om deels beter voer te voeren. In een onderzoek maakte 20% rauwvoer al een verschil voor de huid van allergische honden.

   Hier kan je meer lezen over alle soorten hondenvoer: https://www.voerwijzer.com/het-beste-hondenvoer/

 5. anita

  Ik geef de darf volbites ,de gewone uitvoering maar ben er toch niet meer zo tevreden over.Veel ontlasting en vaak haarverlies,en aangezien mijn ene hond niet tegen rund kan ben ik opzoek naar een andere brok,ik twijfel nu wel erg of ik bij de volbites moet blijven(lam of wild)
  Of toch een ander soort brok,pfffff geen idee,ze krijgen ook kvv erbijk

 6. Dewi

  Hallo meike
  Ik geef deze brok nu anderhalve week en qua ontlasting ben ik zeer tevreden bij de hond.
  Alleen sommige dagen blijft ze er heel veel bij drinken. Kan dit nog weg trekken?
  De ochtend plas is dan wel 3 keer zop groot en erg waterig.
  Hiervoor renske en riverwood gevoerd en daarbij dronk ze gewoon normaal.
  Nog even aankijken of iets anders proberen?
  Mvg, Dewi

  1. Voerwijzer Meike

   Ik vrees dat dit betekent dat de brok niet ideaal is voor jouw hond. Helaas hebben wij dezelfde ervaring, met zowel Darf Bites als Markus Muhle, beiden geperste brokken. Ik zou zelf een andere brok gaan zoeken. Als je toch doorzet en het blijft geven, hoor ik het graag als het drink-gedrag verandert.

 7. Voerwijzer Meike

  Ok, ik heb mijn berekeningen er op losgelaten en op basis van de genoemde samenstelling kom ik op ongeveer

  21,5% koolhydraten, waarvan 13% zetmeel is en 8,5% suiker. Dus van het koolhydraatgehalte is 39% suiker en 61% zetmeel. Aangezien er meer koolhydraten inzitten dan 21,5%, zal er dus iets meer zetmeel en suiker inzitten, maar de verhoudingen zullen wel ongeveer kloppen. Het zou dan uit kunnen komen op 19% zetmeel, 13% suiker en nog een paar procent oplosbare vezels.

  Verder kom ik op 3,6% vezel uit gierst , appel en wortel, wat dus wel kan kloppen, alhoewel de vezels van de brandnetels er nog bijkomen.

  Ik heb de berekening gebaseerd op:

  15% rauwe wortel voor 90% bestaande uit vocht = 1,5% gedroogde wortel

  14% rauwe appel voor 83% bestaande uit vocht = 2,4% gedroogde appel

  60% Vlees en ei voor 75% bestaande uit vocht = 15% vlees

  5% gierst voor 0% bestaande uit vocht = 5%
  6% overige voor 0% bestaande uit vocht = 6%

  Totaal = 29,9%

  Dus op droge massa:

  Wortel is 1,5 van 29,9 = 5%
  (1,2% vezel, 0,85% zetmeel, 1,95% suiker, 0,4% eiwit)

  Appel is 2,4 van 29,9 = 8%
  (6,5% suiker, 1% vezel, 0,1% eiwit)

  Gierst is 5 van 32,8 = 15,2%
  (12,2% koolh, 1,4% vezel, 0,7% vet, 1,8% eiwit)

  Vlees is 15 van 29,9 = 50,1%
  Overige is 6 van 29,9 = 20%

  1. Lisanne

   Hallo Meike,

   Erg interessant artikel! Ook wat betreft voerpreferentie (ben wel benieuwd wat de honden vóór de test aten, misschien waren ze geëxtrudeerde brokken gewend, waardoor daar hun voorkeur naar uitging, maargoed, dat even achterwege), erg interessant om te lezen! En ook de verteerbaarheid, erg interessant stuk! Laat inderdaad zien dat geëxtrudeerde brokken over het algemeen toch beter verteerd worden dan geperste brokken (nog interessanter is dat het voor mijn hond dan weer niet het geval is, haha, zowel verteerbaarheid als preferentie, al kan ik Acana en FarmFood natuurlijk niet vergelijken i.v.m. compleet andere samenstelling). Bedankt, ik was al ontzettend lang op zoek naar zo’n artikel! 🙂 Ik zal dit in mijn achterhoofd houden als ik de Vol Bites probeer, mocht de ontlasting minder goed worden, ga ik terug naar FarmFood, wellicht ligt het dan toch aan het feit dat in FarmFood alle koolhydraten/zetmeel ontsloten zijn… Als ik dan nog een keer over wil stappen naar een andere brok moet ik in ieder geval op zoek naar een brok met ontsloten zetmeel. Of toch vers vlees proberen (maar in combinatie met een brok zou wel handig zijn i.v.m. vakantie).

   Ik denk dat deze berekening inderdaad wel klopt, ik dacht alleen dat de 15 en 14% wortel en appel al gedroogd waren, dus dan zou er een groter aandeel suikers inzitten (er valt inderdaad te betwisten of dat wel goed/aan te bevelen is voor een hond).. En inderdaad wel meer zetmeel dan je in eerste instantie zou verwachten (kijkende naar de ingrediënten).

   Interessant dat Nutrilab wel aangeeft dat het puur zetmeel betreft, misschien hebben ze dan nog een extra stap uitgevoerd / losse test gedaan om suikers en zetmeelgehalten apart te verkrijgen? óf ze geven de resultaten niet goed weer (verkeerde woordkeuze, zou wel slordig van ze zijn). Dat weet ik in ieder geval ook niet.

   Hoe dan ook, de zoektocht naar een goede brok voor mijn hond gaat door en jouw website heeft wel geholpen in het vergelijken van verschillende brokken+vers vlees. 🙂

   1. Voerwijzer Meike

    En jij hebt me weer geholpen even wat dieper te duiken in de materie.

    In alle geperste brokken zitten ontsloten granen, anders worden ze helemaal niet verteerd. De granen in geperste brokken moeten alleen vantevoren ontsloten zijn, omdat ze niet uitsluiten tijdens het persproces. Bij krokante brokken gebeurt dit wel.

    Ik ben benieuwd hoe Vol Bites Lam bevalt, laat je het weten?

 8. Voerwijzer Meike

  Hm daar zeg je wat. Er staat echt zetmeel op de analyse-rapportage, ik zal Nutrilab hier eens over benaderen. Het gaat inderdaad om een oude analyse, maar omdat de hoeveelheid gierst, wortel en appel zo ongeveer appel hetzelfde bleven, zou het het overgrote deel nog steeds zetmeel moeten zijn als dat in de eerdere analyse ook zo was. Ik zal laten weten wat Nutrilab antwoord. Eigenlijk zou ik eens in de fabriek willen kijken…

  Maar stel dat het bijna alle koolhydraten suikers zijn, is dat dan wel zo ideaal? En zou het vezelgehalte dan niet veel hoger moeten zijn, aangezien gedroogde appel en wortel veel vezels bevatten… Ik zal eens gaan rekenen.

  Hier de publicatie over de test met geperste versus geextrudeerde brokken:
  http://vetdergikafkas.org/pdf.php?id=2221 (pdf)

 9. janneke drommel-schijff

  Eigenlijk lijkt het wel of er geen goede brokken zijn. Heb een allergisch hondje voor rund. Dat is wat ik inmiddels weet dan. Diverse brokken geprobeerd. Met als resultaat heeeeeel veel ontlasting. Nu zit hij op Farmfood schaap. Al zit daar rund in. Hele goede ontlasting. Zijn oorontstekingen en jeuk nog even afwachten. Maar heb mijn twijfels hierover. Dus ik dacht deze zijn ook een optie. Maar als ik dit lees denk ik laat maar. Wat is nu gewoon een goede brok?

  1. Voerwijzer Meike

   Die schatting is inderdaad hoog, en zal nog op een oudere samenstelling gebaseerd zijn. Aan het koolhydraatgehalte, en volgend mij is dit zelfs alleen het zetmeelgedeelte, is te zien dat er in ieder geval rond de 33% graan in zit. En dat is dus de gierst.

   1. Lisanne

    Hallo Meike,

    Ik denk dat dit een vreemde aanname is, ervan uitgaan dat alle koolhydraten uit granen/de gierst komen. Op de verpakking staat 5% gierst, dus er zit geen 33% gierst (of granen) in. Koolhydraten zitten in veel meer producten dan enkel granen. Koolhydraten zijn allerlei vormen van suikers, o.a. zetmeel (maar ook andere suikers!). Fruit en wortels bevatten voornamelijk vocht en suikers, dus zijn koolhydraatrijk. De appel en wortel (zeker omdat deze gedroogd is, dus het vocht eruit, dan blijven er voornamelijk koolhydraten over) zorgen in deze voeding voor de koolhydraten, niet enkel de gierst. 15% wortel + 14% appel + 5% gierst = 34%.
    Ik hoop dat je overweegt dit aan te passen, want het zou jammer zijn als er onwaarheden verkocht worden. Volgens mij wordt deze aanname namelijk bij meer brokken/voer gebruikt, en dat is gewoon onjuist, omdat er in veel meer producten koolhydraten zitten (zoek dat eerst bv even op en neem dat mee in de berekening).

    Ik snap dat het ontzettend moeilijk is om een objectieve, informatieve website op te zetten, fijn dat je het toch probeert en ik hoop dat er nog een inhaalslag gemaakt wordt op de betrouwbaarheid van de informatie. 🙂

    Voor Janneke: Er bestaat geen “perfecte/beste brok voor elke hond”, dat is het probleem, je moet op zoek naar een brok waar jouw hond het goed op doet.
    Ik kan alleen mijn mening geven: Ik zou het merk Acana aanraden, en dan op zoek gaan naar een smaak die jouw hond lekker vindt en waar hij niet allergisch voor is. Waarom Acana? Acana is een brok met een hoog vleespercentage (en honden zijn vleeseters), en daarnaast zijn er alleen groenten en fruit (en oliën, etc.) toegevoegd (voor vitaminen en mineralen), maar GEEN granen, rijst en aardappel (vooral granen en aardappel zijn een vulmiddel dat het voer iets goedkoper maakt, maar waar een hond eigenlijk weinig aan heeft). Ten slotte is het vele malen goedkoper dan bijvoorbeeld Ziwipeak (Acana rond de €5/kg versus Ziwipeak €35/kg, belachelijk duur).

    Helaas voer ik Acana zelf ook niet meer aan mijn hond, want ondanks dat ik van mening ben dat het een hele goede brok is, is het geen match voor mijn hond (heb het dus wel geprobeerd). Hij kan de verhitte brok wellicht niet goed verteren. Ik geef daarom op het moment een geperste brok (FarmFood glutenvrij), die hij beter lijkt te verteren (betere ontlasting: minder, donkerder, steviger). Echter zit hij minder mooi in zijn vacht, en als ik naar de ingrediënten kijk, denk ik dat dat komt door te weinig vlees in het voer. Ik overweeg daarom een andere geperste brok, en ik ga Darf Vol Bites (deze hierboven) proberen. Als hij dit net zo goed verteerd als de geperste FarmFood brok (en hij dit lust, mijn hond is een kieskeurige eter), maar beter in zijn vacht zit door een hoger vleesgehalte, ben ik erg tevreden.
    Voor mijn hond betekent dat dan dat hij het beter doet op een geperste brok dan een verhitte brok, vermoedelijk omdat die over het algemeen iets beter verteerbaar zijn.
    Als ik jou verhaal hoor, kan dat ook het probleem zijn, en als hij het op FarmFood goed doet, kun je eventueel een andere geperste brok proberen (deze hierboven lijkt me voor een hond met eventuele allergieën wel goed, omdat er maar één diersoort inzit).

    Succes met de zoektocht!

    1. Voerwijzer Meike

     Bedankt voor je opmerking Lisanne, ik ben hier zelf ook een tijdje mee bezig geweest om uit te zoeken. Ik dacht namelijk eerst ook dat het overgrote deel van de koolhydraten uit wortel en appel moeste komen en twijfelde of het hoge fructose-gehalte wel zo ideaal is. Ik heb de weende-analyse van Nutrilab gekregen en daarin staat dat er 39,76% zetmeel in zit. Dat betekent dus dat het voornamelijk uit de gierst moet komen. Wortel bevat ook wel wat zetmeel maar heel veel minder.

     Interessant dat je hond beter reageert op Farmfood, ik ben heel benieuwd of Vol Bites Lam dan ook goed gaat. Uit een experimenteel onderzoek van vorig jaar bleken de geperste brokken iets slechter verteerbaar dan de geextrudeerde brokken. Maar het verschilt echt per hond of geperste brokken of geëxtrudeerde brokken beter bevallen. En er is natuurlijk een kans dat het aan ingrediënten of hoeveelheden van de macronutrienten ligt.

     1. Lisanne

      Hallo Meike,

      In de Weende analyse wordt er geen onderscheid gemaakt in zetmeel en andere suikers (dat kan niet met die techniek). Koolhydraten kunnen nog verdeeld worden in ruwe celstof en overige koolhydraten, en onder overige koolhydraten vallen zowel zetmeel als overige suikers.

      Citaat over Weende-analyse: “De laatste groep die bepaald wordt bij de Weende-analyse is de Overige Koolhydratenfractie (OK). Het OK-gehalte wordt nooit bepaald, maar altijd berekend als restant. Er wordt dus voor de OK-fractie slechts een globaal cijfer verkregen. Wat samenstelling betreft, is de OK-fractie een verzamelbak van verbindingen, die geen plaats gevonden hebben in de overige fracties. Een belangrijke component in de OK-fractie is het zetmeel. Daarnaast treft men onder andere de wateroplosbare suikers, vitamine C en organische zuren uit de celinhoud in deze fractie aan. ”

      Ik denk daarom dat er geen 39,76% zetmeel in de brok zit, maar 39,76% koolhydraten (of OK, dat weet ik niet, ik heb de analyse niet gezien), dus het getal is enigszins “globaal”, schommelingen zijn dus niet raar. Hoe dan ook, dit komt redelijk overeen met wat er op de verpakking staat, 33% (al is hij voor de Vol Bites aangepast naar 27,8% en daar zitten dezelfde hoeveelheden gierst,wortel en appel in, dus ik weet niet of er iets is veranderd aan de voersamenstelling of dat ze nog maals een Weende-analyse uit hebben laten voeren o.i.d.).

      Ik ga er dus nog steeds vanuit dat er slechts 5% gierst inzit, waar inderdaad de meeste zetmeel vandaan komt (maar niet 39%, laten we zeggen max 5%), en dat de overige koolhydraatfractie van andere suikers van de gedroogde wortel en appel komt (houdt hier rekening mee, appel is 85% water, droog je de appel blijft er 90% suikers over). Zorg dat je koolhydraten en zetmeel niet door elkaar haalt, want dat zijn twee verschillende dingen.

      Het spijt me dat ik zo kritisch ben, maar ik zou het gewoon zo jammer vinden als mensen verkeerd voorgelicht worden. En ik ben er in dit geval vrij zeker van dat je berekening niet helemaal klopt en dat wat op de verpakking staat wel klopt.

      Wat betreft FarmFood: Ja ik ben zelf persoonlijk niet erg tevreden met FarmFood (gezien de ingrediënten, ontsloten mais en hemoglobinepoeder en dan wat diermeel, ik zie liever een overgroot deel vlees en dan wat groente/vitamines/mineralen), maar mijn hond denkt daar duidelijk anders over; hij vind het intens lekker en zijn ontlasting is nog nooit zo goed geweest (hij hoeft er ook minder van te hebben om op gewicht te blijven)… Toch hoop ik een brok te vinden waar ook zijn vacht weer meer van gaat glanzen. Ik zal laten weten hoe bovenstaande brok bevalt.

      Heb je een link naar het onderzoek waaruit kwam dat geperste brok iets slechter verteerbaar is? Ik ben wel benieuwd (kan zo snel niks vinden, ook geen buitenlandse artikelen).. Mijn redenatie voor het beter verteerbaar zijn van geperste brok is vooral gebaseerd op dat het zachter is, dus sneller in de maag uit elkaar valt (en in mijn handen, en in de voerbak, haha), maar verder heb ik geen bewijs (behalve dan dat Milow het beter verteerd, dus voor hem is het sowieso een betere brok). Het enige wat ik heb gelezen is dat sommigen zeggen dat geperste brok minder goed verteerbaar is omdat het meer granen/zetmeel bevat en minder vlees, maar dat gaat bij bovenstaande brok niet echt op (60% vleesaandeel, vergelijkbaar koolhydraatgehalte als geëxtrudeerde brokken).

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter