Natuur en Dier Puur

Datum: 9 mei, 2013
Laatst bijgewerkt: 18 mei, 2019

 

Analyse, ingrediënten en prijzen Natuur&dier
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
5 dieren basismix konijnkarkas
kippenvlees
zalm
runderorgaan
lamsorgaan
€3,95
4 dierenmix deluxe eendkarkas
geitenvlees
kalkoenvlees
lamsorgaan
kalkoenorgaan
€4,25
4 dieren deluxe met pens eendkarkas
geitenvlees
kalkoenvlees
lamsorgaan
kalkoenorgaan
runderpens
% % % % €3,25
Eend zalm lam eendkarkas
zalm
eendenvlees
lamsorgaan
eendenorgaan
% % % % €3,95
Kalkoen lam Kalkoen karkas
kalkoenvlees
lamsorgaan
% % % % €3,95
Kip rund lam kipkarkas
rundvlees
lamsorgaan
runderorgaan
kippenvlees
% % % % €3,95
Kip rund lam pens kipkarkas
rundvlees
lamsorgaan
runderorgaan
kippenvlees
runderpens
% % % % €3,25
Kip zalm pens kipkarkas
kippenvlees
zalm
runderpens
% % % % €3,75
Kitten-&puppymix 4 dieren deluxe eendkarkas
geitenvlees
kalkoenvlees
lamsorgaan
kalkoenorgaan
€4,25

De prijzen zijn gebaseerd op rollen van 1 kg

Geschikt voor de kat
De mixen zijn ook geschikt voor de kat. Enkele mixen bevatten wel pens, sommige katten lusten dit niet.

Percentages
Over het algemeen bevatten de mixen
60% spiervlees
20% bot
20% orgaan

Is Natuur en Dier compleet?
Deze voeding is compleet bij afwisseling en aanvulling van tenminste

Is Natuur en Dier geschikt voor pups?
Deze vraag zal ik beantwoorden zodra er analyses zijn gemaakt.

Verpakking
De mixen zijn verkrijgbaar in rollen van
250 gram
500 gram 
1 kg

Grootverbruikers kunnen bij minimale afname van 40 kg per maand de voedingen voor lagere prijzen afnemen.

Beoordeling:

Ik wacht meer informatie af om een goede beoordeling te kunnen geven.


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
Diersoorten afwisselen bot hond, kat, fret www.natuurendierpuur.nl

75 Comments

 1. Jeroen Bos

  Hallo, even een vraagje. Ik heb de vraag gesteld aan Natuur & Dier producent, maar ze geven geen antwoord.

  Op de website van Natuur & Dier heb ik gezien dat ze verschillenden mixen verkopen. Met 2-3-4-5 diersoorten in een 1 kg worst. Dat lijkt met veel makkelijker dan zelf mixen. En waarschijnlijk is het ook goedkoper. Kunt u mij in het kort uitleggen hoe ik het moet zien met die (minimaal) 4 soorten dier?

  Ik heb bij wijze van proef wat worsten van N&D gehaald om te testen of het mijn hond lust. Ik heb meegenomen vier 1 kg worsten: kip-rund, kip-rund-lam, eend-rund en kip-konijn-rund-lam-zalm.

  Dat zijn als ik het goed tel 6 diersoorten. Moet mijn hond dan elke dag een andere worst krijgen of moet
  ik volgens een bepaald schema voeren?

  1. Voerwijzer Meike

   Bij het voeren van vier diersoorten, voer je compleet, doordat elk diersoort zijn eigen samenstelling in hoeveelheden vitaminen en mineralen heeft. Het liefst voer je van zowel het spiervlees, bot en organen meerdere diersoorten.

   Er is geen schema waar je je aan moet houden. Een hond loopt niet binnen een week een tekort op. Als je ervoor zorgt dat je binnen zes weken vier diersoorten voert, is het prima. Je kunt je eventuele schema dus best aanpassen aan wat praktisch is.

   Met de huidige soorten die je hebt gekocht, voer je voornamelijk kip en rund. Als je hond alle vier de soorten lust, zou je de kip-rund-mix weg kunnen laten, zodat je in verhouding de verschillende diersoorten iets beter verdeeld.

 2. Voerwijzer Meike

  Wat ik begreep is dat het dezelfde voeding is, maar dan zonder sticker op de rollen. Dit stond o.a. in een email van de eigenaresse van de merken: “Verschil met Natuur en Dier is dat er geen sticker op elke worst zit, maar een sticker op de doos. De kwaliteit is niks minder dan Natuur en Dier trouwens.”

  Het prijsverschil zal dus in de stickers zitten en in de hoeveelheden die je koopt.

 3. Carmen Derix

  Hallo,

  Ik heb een hele tijd Iron dog gevoerd, goed vlees. Ziet er ook goed uit. Vroeger was alleen de doos gelabelt nu gewoon alle rollen. Mijn honden aten het graag. Ik kan het aanbevelen.
  De bezorging is ook prima, zijn redelijk op tijd ( maar kan ook wel eens eerder/later zijn dat komt door het verkeer ed). Maar het zijn geen uren of zo.
  Mijn honden deden het er goed op, alleen moest ik een beetje uitkijken met 2 heren die werden iets te dik, die heb ik iets gemindert en het probleem was verholpen. Het vlees blijft er ook goed uitzien.

  Hoop dat je hier iets aan hebt.

  Gr Carmen

 4. Carmen Derix

  Heb toch even een vraagje aan Maaike, 

  Als ik van natuur en dier de 5 mix premium zou geven voer ik dan compleet en een dag ertussen vis. Ik heb hier een hond die erg reageert op alles waar kip/rund en andere gevogelte (Fazant, parelhoen ed). Kalkoen en eend reageert hij niet op. Denk zelf dat het te maken heeft dat deze twee niet onder de kipachtigen valt. Of heb ik het verkeerd. 

 5. Marco2

  Ik zit ook te kijken naar de kennel, Iron dog, lijn, maar ik kan nergens terug vinden wat er precies in die worsten zit.

  Aanbod ook wat smaller dan de normale lijn.

  Heeft iemand hier toevallig wat meer informatie over? Ik wil nnaast de acana Pacifica ook deze kvv gaan voeren.

 6. Voerwijzer Meike

  Toen ik er contact over had met de fabrikant, waren de Iron Dog-worsten precies dezelfde als de Natuur en Dier-worsten. Het verschil zit hem erin dat je het in grotere hoeveelheden koopt en dat er geen sticker op de worst zit. De variatie is ook iets kleiner inderdaad, er zitten alleen de volgende worsten in:
  kip-rund-lammix
  eend-zalm-lammix
  kalkoen-runderpens
  kalkoen-parelhoen -paard
  gemalen runderpens

  1. Blueliner

   Dag Meike,

   Ondertussen heeft men wel stickers gekleefd op de rollen vlees. Ook de kwaliteit van de kennel lijn is erg goed. Het voordeel is hier dat er reeds meerdere diersoorten per rol in verwerkt zitten. Op die manier heb jezelf minder werk met diersoorten af te wisselen.
   Onze 2 Leonbergers bevalt het prima. Ook de prijs valt reuze mee. Wel goentenmix toevoegen!

   grtz

 7. Michelle Raas

  Beste,

  Als ik afwisselend de mixen: kip rund lam en kalkoen parelhoen paard geef is dan dan geschikt om een pup op te laten opgroeien? Hoe zit het met de Calcium-Fosfor verhouding, is deze oke? Ik geef ook nog zo nu en dan barf-producten bij: zalm, pens, karkassen etc.

  Ik hoor graag of dit geschikt is.

  Met vriendelijke groet,

  Michelle Raas

  1. Voerwijzer Meike

   Ik vermoed dat dat prima is. Ik weet van kalkoen/parelhoen/paard niet welke organen er gebruikt zijn en wat het calciumgehalte is, maar als die van dezelfde kwaliteit en verhoudingen is als de mixen waarbij dit wel bekend is, is het prima. Heel goed dat je er zalm bij geeft, want dit zit niet in de mixen die je voert. Pens en karkassen zijn ook prima, als je zelf de verhoudingen een beetje in de gaten houdt.

 8. kenzo

  Hallo,

  Zijn er hier nog mensen die natuur en dier geven ?
  Ik geef het nu al enkele jaren en vin dat de kwaliteit van het vlees achteruit aan het gaan is !! zijn er nog mensen dit opgevallen ?
  vb kalkoen parelhoen paard vond ik echt een goede rol maar tegenwoordig als ik die opendoe stinkt dat vlees ! en ook zijn de samenstellingen is altijd anders !!
  soms vin ik veel long in het vlees en dan weer niet alle in het kort gezegd elke bestelling die ik plaats zijn men rollen totaal anders van samenstelling !

  Waar kan ik nog kvv bestellen aan groot verbruiker of fokkers tarieven ?
  hier gaad maandelijks 100kg makkelijk er door!

  1. Voerwijzer Meike

   Wat jammer! Ook Darf heeft fokkerstarieven, maar dat kan alleen als je fokker bent.

   Verder korting bij grootverbruik:

   Tamro Barf Flakes
   vanaf 20 kg, €2,50 per kilo.

   Herby
   €0,45-€0,70/kg korting bij bestelling in dozen van 16 kg (minimale bestelling €100,-) Goed kijken wat je bestelt, het meeste is niet compleet van samenstelling. http://www.herbyversvoer.nl/hondenvoer/worsten-kvv/kratvoordeel/

   Kiezebrink
   Prijzen op te vragen. https://kiezebrink.eu/nl/grootverbruik/diepvriesvoeders/samengestelde-producten/

   Best4dogs

   Tammenga
   doos van 8×1,25 kg voor €27,50

   Bij sommige webshops korting op groot inkopen. The petfood Express geeft bijvoorbeeld 10% korting bij bestelling per doos met minimum bestelbedrag €125,-

 9. Chantal

  En op de verpakking moet dan toch de uiteindelijke verhouding bot/vlees/orgaan staan? Nu is het maar gissen wat de verhoudingen uiteindelijk zijn. Ik vind het verwarrend werken zo, want zo kan het ook om een botmix gaan bijvoorbeeld. Maar goed, ik zal het wel niet snappen.

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij is het niet verplicht om de percentages bot/vlees/orgaan op de verpakking te zetten. En inderdaad, het is zeker gissen, zeker zonder analyse. Aan het calciumgehalte kan je zien hoeveel bot er ongeveer in zit. Zonder te weten hoeveel calcium erin zit, zou er inderdaad heel veel bot in kunnen zitten. Nu denk ik dat dat niet zo is bij Natuur en Dier, daar heeft de eigenaresse van het merk wel genoeg kennis voor, maar zeker weten doe je het niet. Ook niet met analyse trouwens, want dat is maar een momentopname, maar je hebt wel meer inzicht.

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Anke, ja net als voor alle andere rauwe vleesvoeding voor honden en katten valt het vlees van Natuur en Dier ook onder categorie. Zodra het vlees de bestemming diervoeder krijgt, valt het in principe in categorie 3. Er gelden dan andere hygieneregels en houdbaarheidsperiodes bijvoorbeeld.

 10. Marieke

  Ik voer Natuur en Dier nu een week en ben heel tevreden. Het was even een zoektocht voor me naar de beste kvv met een goede prijs/kwaliteit verhouding maar ik blijf bij het vlees van Natuur en Dier. Het vlees ziet er goed uit, het ruikt vers en het is niet zo fijn gemalen als veel andere kvv merken. Mijn honden vinden het lekker en omdat er hier zeker 40 kilo per maand doorheen gaat kan ik het bestellen tegen aantrekkelijke prijzen.

 11. Susanne

  Beste,
  Allereerst bedankt voor je duidelijke en inhoudelijk goede website. Ik voer onze hond nu carnibest, verschillende soorten afgewisseld. In carnibest zit groente. Ik overweeg over te stappen naar natuur en dier. Prijstechnisch een dtuk interessanter dan carnibest. Van de fokker hebben we destijds een aantal worsten meegekregen en het is prima kvv. Als ik jouw analyses van de voeding goed begrijp, zit er in natuur en dier geen groente. Dat klopt toch? Je zou dan groente moeten bijvoeren. Ben je dan met carnibest toch beter af? Ik kan in de samenstelling van carnibest niet zien hoeveel groente er dan in zit. Is dat heel weinig? Moet je bij carnibest dan toch ook extra groenten bij voeren?
  Bedankt voor je reactie.
  Groet,
  Susanne

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Suzanne, Natuur en Dier bevat inderdaad geen groente en ik denk dat het nodig is om dit zelf toe te voegen. Of groenten nodig is, daarover verschillen de meningen. Het bevat gezonde stoffen zoals antioxidanten, je vult de een essentiële voedingstoffen ermee aan en het bevat vezels.

   Je kunt ook beide merken afwisselen om het risico op tekorten verder te verkleinen.

 12. pieter

  helaas bestellen bij hun zonden van me geld om eerlijk zijn
  er iets fout gegaan bij hun gegaan de verhouding klop niet en ons honden poep al maar kalk uit.
  normaal bedrijf zou netjes oplossen maar doet dit bedrijf niet echt op net manier daarom bestellen nooit meer bij.
  we word niet respectvol behandelen
  we krijg mevrouw al kant groot mond
  voor ons dus nooit meer

 13. Marieke

  Hoi Pieter, als je hond alleen maar kalk uit poept dan zit er in natuur en dier teveel bot voor je hond. De ene hond doet het beter op wat meer bot en de andere hond doet het beter op 15% bot. Ik voer nu 6 maanden Natuur en Dier en nog nooit geen problemen gehad. Je bericht lijkt verdacht veel op iemand die op een Facebook pagina aan het klagen was. Inclusief dezelfde schrijf fouten. Beetje jammer als je nu hier je beklag doet terwijl je behoorlijk fout zat en dat ook tegen je gezegd is, je hebt voor je gedrag zelfs een ban gehad op de Facebook pagina waar je klaagde.

  1. Voerwijzer Meike

   Waarschijnlijk wel, maar omdat de calcium- en fosforwaardes niet van alle mixen bekend zijn, kan ik niet met zekerheid zeggen dat ze allemaal geschikt zijn voor pups. Afgaande op de analyses die er wel zijn, is Kalkoen/Paard wel geschikt voor pups van grote rassen. Je zou dit kunnen afwisselen met een ander merk waarvan duidelijk is dat het geschikt is.

  1. Voerwijzer Meike

   Natuur en Dier heeft niet alle mixen laten analyseren. De analyses die zijn gedaan kun je op deze Voerwijzer-pagina zien. Van het mixpakket in zijn geheel is geen analyse.

   Bandit raad ik zeker aan, dat is compleet en biologisch, maar het is voor veel mensen te duur om als hoofdvoeding te voeren. Carnibest is compleet, maar vind ik vrij vet. Je zou heel goed alledrie de merken kunnen combineren.

   1. RJ

    kan ik bandit ook aan de pup geven als dagelijkse voeding? en gewoon later als junior/volwassen hond?

    dan nog even een vraag over natuur en dier.

    kan ik dit wel veilig voeren dan aan de pup? omdat er geen analyses zijn vind ik het een beetje eng,straks ga ik iets voeren wat eigenlijk niet de juiste verhoudingen heeft voor een pup.

    1. Voerwijzer Meike

     omdat de calcium- en fosforwaardes niet van alle mixen bekend zijn, kan ik niet met zekerheid zeggen dat ze allemaal geschikt zijn voor pups. Afgaande op de analyses die er wel zijn, is Kalkoen/Paard wel geschikt voor pups. Tenminste als deze analyse nog steeds klopt. Je zou dit kunnen afwisselen met een ander merk waarvan duidelijk is dat het geschikt is. Bandit is geschikt voor alle leeftijden.

 14. Marieke

  Hallo RJ,
  Mijn pup is ook deels opgegroeid op natuur en dier (afgewisseld met wat andere merken) en doet het er nog steeds prima op! Ik heb alleen nooit de puppymix gegeven maar gewoon de andere mixen allemaal afgewisseld.
  Onze hond is ook een middelgrote hond en heeft geen groeipijn gehad.

 15. Marieke

  Hoi Richard, ik bestel uit de grootverbruikers lijn en daarvan krijgen ze de:

  – Kip rund lam mix
  – Eend zalm lam mix
  – Kalkoen runderpensmix
  – Kalkoen parelhoen paard
  – 5-dieren basis mix (kip-konijn-rund-lam-zalmmix)
  – 5-dieren deluxe (eend-geit-lam-paard-kalkoen)

  Ik zie nu ook dat er 3 nieuwe mixen zijn, de paard-konijn-lammix, de eend-rundmix en de kalkoen-paardmix. Die hadden ze de afgelopen keer dat ik bestelde nog niet.

  Daarnaast krijgen ze nog wat andere merken kvv maar hoofdzakelijk Natuur en Dier met daarnaast regelmatig een ei, groenten, kwark en barf hapjes (konijnenkoppen, kalkoennekken, kippenruggen, zalmkoppen, sardientjes en nog meer) voor de afwisseling.

  1. rj

   dus de puppymix van dogmeat http://www.natuurendiershop.nl/index.php?main_page=product_info&cPath=105&products_id=742

   is dus prima geschikt voor een staffordshire bull terrier pup?

   een vrouw die zich verdiept in voeding etc die zei tegen mij dat ze dit nogal vet vind als je kijkt naar het vet percentage en als je dan minder moet gaan voeren omdat je pup anders te dik word dan zou de pup weer te weinig calcium/fosfor binnen krijgen….

   klopt dit een beetje?

 16. Ida

  Hallo,
  Volgens de etiketten op het vlees :
  15% eiwit
  17% vet
  63% vocht
  Zijn de vetten dan niet te hoog en de eiwitten te laag om goed te zijn ?
  Ik geef het aan mijn binnenkatten van 6 maanden oud.
  En iedere vleesmix heeft dezelfde analyse.
  Wat zijn de gevolgen als ze te weinig eiwitten binnenkrijgen ?

  1. Voerwijzer Meike

   Het nadeel van een wat hoger vetgehalte is dat je er minder van kan voeren, waardoor de kat ook minder van alle voedingsstoffen (inclusief eiwit) binnenkrijgt. Volgens de richtlijnen (Fediaf) zit er wel genoeg eiwit in een voeding met 15% eiwit en 17% vet, op basis van de hoeveelheid calorieën. Dus een eiwittekort zou ik niet verwachten op deze voeding.

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Simone, ook voor katten zou ik voor de zekerheid afwisselen met hoefdieren. Het klopt dat ze in de natuur ook geen hoefdieren vangen, maar ze eten ook geen bio-industrie-gevogelte. Het vlees uit de bio-industrie lijkt me echt minder gezond. En hoefdieren bevatten wat meer zink, wat in gevogelte weinig zit.

Geef een reactie