Taurine voor de hond

Datum: 28 augustus, 2022
Laatst bijgewerkt: 26 oktober, 2023

Sommige honden hebben baat bij extra taurine, en dat kun je makkelijk in het menu verwerken met taurine-rijke producten of een taurine-supplement.

Welke honden hebben baat bij taurine?
In vers vlees zit van nature taurine. Door de verhitting en bewerking zit er minder taurine in brokken en blikvoer dan in rauwvoer. Voor honden die brokken eten, kan het goed zijn om taurine aan te vullen, met name:

 • Rassen met een genetische aanleg voor taurine-tekort, zoals de Golden Retriever, Newfoundlander en Duitse Dog
 • Honden met aandoeningen zoals hartziekte, nierziekte, suikerziekte en darmproblemen
 • Oudere honden en herstellende honden

Hoeveel taurine moet je geven?
Voor een individuele aanbeveling wordt gekeken naar de voeding van de hond en de gezondheid van de hond. Een goede algemene aanbeveling voor de hoeveelheid taurine-suppletie bij een brokkenmenu om aandoeningen te voorkomen is:

1000 mg taurine per kg brokken, verdeeld over elke maaltijd

Rassen met genetische aanleg op taurine-tekort en honden die al een aandoening hebben, wordt soms een hogere dosis aanbevolen. Hiervoor kun je advies van de dierenarts of orthomoleculair therapeut vragen. Zo krijgen Golden Retrievers met DCM hoeveelheden rond de 3000 mg per dag aanbevolen door de dierenarts.

Welk taurine-supplement?
Er zijn taurine-supplementen voor honden (en katten), maar je kunt net zo goed een taurine-supplement gebruiken dat voor mensen is gemaakt. De taurine-supplementen die voor mensen zijn gemaakt, zijn in ieder geval niet van slechtere kwaliteit. De taurine-supplementen die speciaal voor honden worden aangeprezen zijn meestal duurder. Taurine is verkrijgbaar in capsules en als los poeder, waarbij los poeder minder duur is en makkelijker te doseren. De goedkoopste aanbieders van taurine-poeder zijn Bulk.nl en Sportpoeders.nl.

Makkelijk taurinepoeder bestellen? Dit is een goed merk, zonder toevoegingen. (Je kunt er zelf ook van nemen, bijvoorbeeld als vegetariër of bij darmklachten, diabetes, hart- en vaatziekten, herstel van ziekte of intensieve sport)

Springfield Taurine (per 250 gram, bij deonlinedrogist.nl)

Is taurine ook nodig als je rauw voert?
Een gezonde hond die rauwvoer eet heeft over het algemeen geen behoefte aan extra taurine, omdat in het voer ook taurine zit en geen (hoge hoeveelheden van) ingrediënten die de taurine-cyclus kunnen verstoren.

Bronnen en meer lezen

Backus, Robert C., et al. “Low plasma taurine concentration in Newfoundland dogs is associated with low plasma methionine and cyst (e) ine concentrations and low taurine synthesis.” The Journal of nutrition 136.10 (2006): 2525-2533. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988121

Taurine Deficiency in Dogs. Dog health Library. 5 oktober 2010. http://m.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/c_dg_taurine_deficiency

Ripps, Harris, and Wen Shen. “Review: taurine: a “very essential” amino acid.” (2012).
http://www.molvis.org/molvis/v18/a275/

Case, Linda P. “DCM in Dogs: Taurine’s Role in the Canine Diet.” Whole Dog Journal, 1 Sept. 2018, www.whole-dog-journal.com/issues/21_9/features/DCM-in-Dogs-Taurines-Role-in-the-Canine-Diet_21901-1.html

2 Comments

 1. s.muller@noordhoff.nl

  Hi Meike. Ik heb veel gelezen over voer gerelateerde dcm. Ik lees ook op jouw site dat bv farmina geen dcm gevallen kent. Wellicht door de hoge taurine aanvulling inde brokken?
  Gisteren is dcm vast gesteld bij mijn Friese Stabij. Bijna 9 jaar oud. In het begin heb ik erg veel merken brokken afgewisseld met biologische kvv.
  De afgelopen 3 jaar heeft hij vooral op celtic conneCtion gestaan ( eend en gans) samen met Bandit/ darf wat ongeveer 50-70% van zijn dagmaaltijd uit maakte.
  Het kan natuurlijk een erfelijke basis hebben, maar wellicht heeft de erwtenvezel in de brokken ook niet mee geholpen hierin. Het blijft gissen, hoewel ik heel graag een duidelijke oorzaak zou willen hebben.
  Als je meer info nodig hebt voor je eigen onderzoek, dan schroom niet contact op te nemen.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor het delen van de informatie, dat is interessant om te weten. Ik noteer het in mijn documentatie hierover.

   Als ik het menu bekijk vermoed ik dat het niet voedingsgerelateerd is, maar ik kan dat natuurlijk niet uitsluiten/zeker weten. Ga je nu Farmina voeren, of een brok met granen? Farmina heeft ook brokken met granen trouwens, als dat je voorkeur nu heeft. Dat er nog geen DCM-gevallen zijn gemeld, kan inderdaad te maken hebben met de toevoeging van taurine en carnitine. Het kan ook toevallig zijn. Er is helaas nog te weinig bekend over de factoren om daar echt wat over te zeggen.

   Beterschap voor je Stabij, hopelijk gaat het gauw beter!

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter