Forum

Meldingen
Alles wissen

Het forum is gesloten.

Faculteit diergeneeskunde slaat alarm??

6 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
770 Bekeken
 Lejo
(@lejo)
Berichten: 2
Lid
Topic starter
 

Beste mensen,

In mijn zoektocht naar goede voeding voor onze hond heb ik vele websites bekeken, de website van voerwijzer springt er uit voor wat bereft zinvolle en behulpzame reacties. Daarom nu toch maar een account aangemaakt om jullie iets voor te leggen.

Onderstaand een artikel dat vandaag in de telegraaf verscheen.

Ik ben er altijd van uit gegaan dat ik door mijn hond Vers en KVV te voeren een goede beslissing had genomen, maar nu, met sinds kort een baby in huis, begin ik toch te twijfelen wanneer ik dit lees. (ook al is het de telegraaf) Ik geloof nog steeds dat het voor mijn hond gezonder is, maar wat is jullie idee aangaande de gezondheidsrisico's voor de mens? Ik kan immers niet altijd voorkomen dat de hond mijn dochter likt, ze zijn nu al gek met elkaar.

Alvast bedankt.

Leonieke

Faculteit diergeneeskunde slaat alarm

Rauw vlees slecht voor hond én baas 

Nienke Oort

Amsterdam  - Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven.

Drs. Ronald Corbee ziet meer in alternatieven voor rauw vlees.

Baasjes zijn ervan overtuigd dat het gezonder is voor hun hond of kat, maar daarbij verliezen ze de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke bacteriën uit het oog. Het gaat daarbij onder andere om bacteriën als salmonella, E. Coli, campylobacter en ESBL-producerende bacteriën. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren). Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken.

Extra zorgwekkend is de toename van ESBL. Dat is een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken en maakt dat andere bacteriën (die bijvoorbeeld infecties veroorzaken) resistent zijn tegen antibiotica. Daardoor kan een simpele blaasontsteking of een ontsteking van een wondje niet meer te behandelen zijn. Dierenartsen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam en de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht maken zich zorgen.

Dr. Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren bij MCD: „Doordat mensen hun dieren steeds vaker onverhit vlees geven, duikt ESBL steeds vaker op (80% van de geteste honden draagt de bacterie). Zolang de hond of kat niet ziek is, kan dit geen kwaad. Ook niet bij gezonde mensen. Maar de kans dat iemand een simpele infectie oploopt die niet meer te behandelen is met antibiotica, wordt elke dag groter.”

Likken

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat elk jaar 85.000 mensen ziek worden door een infectie die is opgelopen via een dier. Ongeveer zeventien van hen overlijden. „Ongeveer de helft van de eigenaren laat zich in z’n gezicht likken door de hond. De kans dat een hondeneigenaar dus ook ESBL draagt, is aanzienlijk. Antibiotica zal bij hem of haar dus niet werken.”

Zelfs honden die geen rauw voedsel krijgen lopen een verhoogde kans op ESBL, omdat veel honden er een gewoonte van maken de ontlasting van een andere viervoeter te eten. Zo verspreidt de bacterie zich dus razendsnel.

Dr. Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren bij Universiteit Utrecht, deelt de zorg van zijn collega. „En het is maar de vraag of rauw vlees ook echt gezonder is. Er zijn heel goede alternatieven voor rauw vleesvoeding. Brokken en blikvoeding zijn veiliger dan rauw vleesvoeding en ik zou dat zeker adviseren als uw huisdier in contact komt met jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en/of zieken. Als u uw huisdier toch met rauw vlees wilt voeren, betracht dan goede hygiënemaatregelen.”

 
Geplaatst : 25/09/2015 2:31 pm
 Lejo
(@lejo)
Berichten: 2
Lid
Topic starter
 

Als aanvulling, ik heb natuurlijk het stuk Is rauw voeren echt zo gevaarlijk? Een reactie op argumenten van de dierenarts.

gelezen, dit gaat over de zelfde inhoudelijke berichtgeving, maar een echte reactie wordt er niet gegeven.

Mijn concrete vraag. Wat is nu precies het risico voor onze gezondheid?

 
Geplaatst : 25/09/2015 2:47 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Het risico van rauwe vleesvoeding op onze eigen gezondheid is afhankelijk van meerdere factoren. Je kunt het risico zelf verkleinen door hygiënisch te werken met het vlees en geen vlees uit de bio-industrie te voeren. Kip en rund lijken de grootste gevaren te geven. Als je hond poep eet van andere honden die rauw gevoerd zijn, of aan zijn eigen anus likt, en daarna jou (of je baby) likt, dan is het risico ook weer een stuk groter. Het risico voor een gezond volwassen persoon is klein, maar een baby is natuurlijk veel kwetsbaarder. Je kunt ervoor kiezen om zolang je baby nog zo kwetsbaar is, goede natvoeding te voeren in plaats van rauwe voeding.

Hoe gevaarlijk het precies is, is natuurlijk niet te berekenen. In het artikel wordt genoemd dat per jaar 85.000 mensen ziek worden via een dier, maar dit zegt helemaal niets over de grootte van het risico van besmetting via hond of kat door rauw vlees eten. Het is namelijk onduidelijk hoeveel hiervan via een hond of kat kwamen en of deze dieren dan rauw voer kregen. Volgens mij is dit niet onderzocht.

Uit het artikel Zoönosen cijfers en context blijkt dat campylobacter en lyme de meest voorkomende zoonosen zijn (ziektes via dieren), maar ook ziektes via je eigen eten (bv via de bemesting van groenten of het eten van niet goed verhit vlees) tellen mee.

In het rapport Staat van zoönosen 2013 van de RIVM
staat specifieker genoemd hoe ziektes via hond en kat op de mens worden overgedragen. Het voeren van rauwe voeding is hierin zo te zien niet meegenomen.

 
Geplaatst : 27/09/2015 12:05 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Een uitgebreid antwoord vind je in dit nieuwsbericht:  http://www.voerwijzer.com/nieuws/faculteit-diergeneeskunde-slaat-alarm-ophef-over-voeren-van-rauw-vlees

 
Geplaatst : 29/09/2015 6:50 pm
(@noemi)
Berichten: 2
Lid
 

Ik heb sinds vandaag een account op de Voerwijzer en misschien wordt deze (late) reactie dus niet meer gelezen. Maar misschien is het zinvol om te weten dat er in het speeksel en het maag-darmstelsel van honden heel veel goede bacteriën en enzymen zitten die slechte bacteriën afbreken. Misschien kun je eens googlen naar het spijsveteringsstelsel van de hond en/of wolf om te kijken of je kunt vinden welke (schadelijke) bacteriën er in vlees zitten en hoe het stelsel van de hond dit nou onschadelijk maakt. Ik heb het moeten doen voor een schoolopdracht tijdens mijn dierverzorging opleiding en het is mij toen duidelijk geworden dat er veel minder risico's aan vers vlees zitten dan men denkt.

 
Geplaatst : 28/10/2015 2:22 pm
(@voerwijzer-meike)
Berichten: 1394
Lid Admin
 

Dankjewel Noemi, voor je reactie. Ja het is natuurlijk raar dat mensen zijn gaan denken dat rauw vlees gevaarlijk zou zijn voor een carnivoor! Maar in dit geval maken ze zich zorgen om ESBL en dat zit niet in het natuurlijke dieet van een carnivoor, omdat dit ontstaan is door dieren voor het vlees te fokken en ze heel dicht op elkaar te zetten en dan met veel antibiotica proberen te voorkomen dat ze ziek worden. Dit is ook iets waar ik me zelf wel zorgen over maak, maar volgens mij is er nog te weinig over bekend om de gevolgen te kennen voor mensen als hun huisdier ESBL-besmet vlees eet. Daarom denk ik zelf dat het wel goed is om het risico te verkleinen en geen plofkip te voeren. Verder heb je helemaal gelijk, het verteringssysteem van de carnivoor zit goed inelkaar en kan bacterien goed aan!

 
Geplaatst : 28/10/2015 3:10 pm
Deel: