Forum

Kat met blaasgruis
 
Meldingen
Alles wissen

Het forum is gesloten.

Kat met blaasgruis

2 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
347 Bekeken
Berichten: 2
Topic starter
(@katrienb)
Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Heeft het merk Carnilove of Kivo ook een brok voor katten met blaasgruis?

 

 

1 reactie
Berichten: 1394
(@voerwijzer-meike)
Lid
Deelgenomen: 12 jaar geleden

Nee. Sowieso zijn brokken de minst geschikte voeding bij blaasgruis, omdat er amper vocht in zit en door de onnatuurlijke samenstelling raakt de zuurtegraad van de urine uit balans. Er zijn brokken die speciaal gemaakt zijn voor katten met blaasgruis, daarbij wordt met chemische middelen de zuurtegraad van de urine aangepast. Dit is niet de meest gezonde oplossing, soms slaat de zuurtegraad zelfs teveel de andere kant op en er mist nog steeds vocht in deze voeding.

Het kan al helpen om alleen blikvoer te gaan geven, bij sommige katten blijft hierdoor de blaasgruis al weg zonder aangepaste voeding te hoeven geven. Dat komt door het vocht en de meer natuurlijke zuurtegraad van de urine als je voor natvoer zonder granen (of graanvervangers zoals erwten of aardappel) kiest. Voor de zekerheid kun je de pH van de urine in de gaten houden met pH-stripjes die bij de dierenwinkel wel verkrijgbaar zijn.

Als je perse brokken wilt geven, kun je proberen om een gedeelte te vervangen door natvoer. En kies dan brokken die speciaal gemaakt zijn voor het soort blaasgruis dat je kat heeft. Er zijn namelijk verschillende soorten, en bij elke soort is een andere aanpassing nodig. Met uitzondering van vocht. Want hoe meer vocht de kat binnenkrijgt, hoe minder geconcentreerd de urine wordt en hoe makkelijker de mineralen uitgeplast worden voordat dat het kristallen kan gaan vormen.

Beantwoorden
Deel: