Riverwood Adult Large breed Duck & Turkey with Pheasant

Ingredienten

28% eendenvleesmeel, 16% kalkoenvleesmeel, 16% gele erwten, 15% gele-erwtenzetmeel, 8% pluimveevet (geconserveerd met tocoferolen), 6% gedroogde appelpulp, 4% fazant, 2% erwteneiwit, 2% gehydrolyseerd eiwit (kippenlever), 1% spinazie, 0,5% teunisbloemolie, 0,5% wortels, glucosaminesulfaat (240 mg/kg), mannan-oligosachariden (150 mg/kg),
chondroïtinesulfaat (140 mg/kg), fructo-oligosachariden (100 mg/kg), Yucca schidigera (90 mg/kg), goudsbloem (80 mg/kg), brandnetel (80 mg/kg), spirulina (35 mg/kg), kurkuma (30 mg/kg), citruspulp (30 mg/kg), veenbessen (30 mg/kg), kamille (25 mg/kg), kaneel (25 mg/kg).

Toegevoegd per kg
Vitamine A 19.000 IE
Vitamine D3 1400 IE
Vitamine E (α-tocoferol) 400 mg
Cholinechloride 600 mg
Zink 80 mg
IJzer 72 mg
Mangaan 38 mg
Jodium 0,7 mg
Koper 15 mg
Selenium 0,26 mm
Alle mineralen zijn in gecheleerde vorm toegevoegd.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
38% 17% 24.5% 8.2% 2.2% 10% 1.7% 1.4% 3890 2.4% 0.35% 220mg/kg 130mg/kg 33%

Beoordeling:

Riverwood Duck & Turkey with Pheasant vind ik een goede brok. Het heeft een goede balans tussen eiwitten (van goede kwaliteit), vetten en koolhydraten. Voor sommige honden zal het eiwitgehalte wat te hoog zijn, dit zal dan dunnere ontlasting geven.

Hoog vleesgehalte
Er zit veel eiwit van goede kwaliteit in, namelijk in de vorm van vleesmeel. Er is ook erwten-eiwit toegevoegd, waarvan ik zelf de meerwaarde niet inzie. Het kan geen kwaad, maar verhoogt wel het eiwitgehalte, waardoor het eiwitgehalte voor sommige honden te hoog kan zijn. Optimaal zou zijn als er ook nog een gedeelte vers toegevoegd vlees in zou zitten.

Herkomst dieren
Over de herkomst van de eend, fazant en kalkoen zegt de fabrikant dit:
“(deze) dieren zijn opgegroeid in een stal waar ze in staat zijn om hun vleugels te strekken en zich vrij te bewegen binnen de stal/schuur, welke in veel gevallen voorzien is van nestkasten en zitstokken. Hierdoor hebben de dieren een afwisselender bestaan gehad. Door de mogelijkheid om zich vrij te kunnen bewegen zijn zij ook in staat om betere spieren te ontwikkelen.”

Ik vind dat dieren ruimte moeten hebben en buiten horen te leven. Dit levert ook gezonder vlees. Het gevogelte in deze brok kon niet naar buiten, maar ze lijken meer ruimte te hebben gehad dan in de pluimveehouderij standaard is.

Geschikt bij kip-allergie?
Waarschijnlijk wel. Er zit wel kippenvet in, maar een allergie ontstaat op het eiwit. Het kippenvet is zeer waarschijnlijk vrij van eiwitten, alhoewel Riverwood dit niet durft te garanderen. Er zit ook gehydrolyseerde kippenlever in, maar door de hydrolisatie kan er geen allergische reactie op ontstaan. De ervaring met brokken van een ander merk dat in dezelfde fabriek wordt gemaakt en ook kippenvet en gehydroliseerde kippenlever bevat (Carnilove), is dat het wel geschikt is voor honden die niet tegen kip kunnen.

Vier of vijf sterren?
Dat hangt er vanaf wat je belangrijk vindt. Riverwood lijkt mij een goed merk, maar wat mij tegenhoud om de brok vijf sterren te geven is de gehydroliseerde kippenlever. Gehydroliseerde kippenlever bevat vrije glutamaat, dezelfde smaakstof als in MSG, die in theorie problemen kan veroorzaken. (Zie het artikel MSG in brokken) Ik kan heel moeilijk beoordelen hoe groot dit risico is.

Dat de brok niet zoveel Omega 3 bevat is geen probleem als je zelf vette vis, visolie of krillolie toevoegt aan de voeding. Dan vind ik het zelfs gezonder dan een brok die visolie bevat, omdat door de verhitting van de brok en het bewaren daarna, veel Omega 3-vetzuren oxideren. Dat levert ongezonde stoffen op.

Kortom: ben je niet bang voor gehydroliseerde kippenlever en voeg je zelf omega 3 toe, dan is dit voor jou een vijfsterren-brok.

Pro’s

  • genoeg eiwit van goede kwaliteit
  • alleen gecheleerde mineralen toegevoegd
  • peulvruchten als koolhydraatbron zorgen voor een relatief langzame suikerspiegelschommeling
  • vrij van menadion
  • geen vlees uit bio-industrie
  • de toegevoegde vetten zijn geconserveerd met tocopherolen in plaats van BHA of BHT.

Con’s

  • bevat teunisbloemolie, dit is een plantaardig olie die veel Omega 6 bevat. Het vlees bevat al genoeg Omega 6, en met de toevoeging van de olie wordt het nog hoger. Het is onstabiel vet wat snel oxideert.

Houd er rekening mee dat

  • bevat gehydrolyseerde kippenlever, wat dezelfde smaakstof oplevert als MSG. Dit is mogelijk ongezond. Zie ook het artikel MSG in brokken
  • bevat niet zoveel Omega 3, zelf visolie supplementeren is aanbevolen

Verkoop informatie:

Riverwood Free range Duck & Turkey is verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €16,95
12 kg voor €69,69 (€5,83/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
geëxtrudeerd peulvruchten kalkoen, eend, fazant scharrelvlees prebiotica, glucosamine & chondroitine, chelaten plantaardige olie, vrije glutamaat, geïsoleerd plant. eiwit www.riverwood.nl

Geef een reactie