Orijen Original


Laatst bijgewerkt: 31 juli, 2023

Ingredienten

Verse kip (25%), rauwe kalkoen (8%), verse kippenlever en -hart) (7%), rauwe hele haring (6%), rauwe hele heek (5%), verse eieren (5%), rauwe kalkoenlever (5%), gedroogde kip (4%), gedroogde kalkoen (4%), gedroogde makreel (4%), gedroogde sardine (4%), gedroogde haring (4%), hele rode linzen, hele kikkererwten, hele erwten, kippenvet (3%), hele groene linzen, hele pinto bonen, hele witte bonen, linzenvezel, koolvisolie (1%), erwtenzetmeel, gedroogde kelp, verse hele pompoen, verse hele pompoen, verse hele courgette , verse hele wortelen, verse hele appels, verse hele peren, gedroogde cichoreiwortel, verse boerenkool, verse spinazie, vers bietenloof, verse raapstelen, hele veenbessen, hele bosbessen, hele saskatoonbessen, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel , heemstwortel, rozenbottels.

Alle peulvruchten, verse groenten en vruchten zijn in zijn geheel gebruikt, dus geen resten uit de humane voedingsindustrie.

Toegevoegd per kg: 105 mg zinkchelaat, 11 mg koperchelaat, 3750 IE vitamine A, 500 IE vitamine D, 80 IE vitamine E, 10 mg vitamine B1, 
Enteroccoccusfaecium NCIMB10415: 10415×10^6 kve (probiotica)

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Dierlijk eiwit
38% 18% 20% 9% 5% 12% 1.4% 1.1% 3860 3% 1% 0.3% 0.2% 37%

Beoordeling:

Orijen Original vind ik een van de beste hondenbrokken die er zijn in Nederland en België. Wat Orijen (samen met Acana, zelfde fabrikant) zo uniek maakt is

 • dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten zelf gehaald worden. Op basis van analyses voegen ze alleen toe wat echt nodig is, dat zijn enkele vitamines en mineralen.
 • dat ze de grondstoffen zelf verwerken. Op hun website staat dat ze het gedroogde vlees zelf op lage temperatuur drogen, wat betekent dat het mogelijk niet zo heftig verhit en bewerkt is als het vleesmeel uit veel andere brokken. Een ander voordeel hiervan is dat er geen bha en/of bht in het vleesmeel zit om het te conserveren, dit zit namelijk in bijna alle andere brokken wel in het vleesmeel en vaak ook in het toegevoegde vet. Er zit in geen van de grondstoffen conserveringsmiddelen.
 • dat ze alleen scharrelvlees gebruiken, dus geen vlees uit de bio-industrie. Helaas mogen kippen en kalkoenen over het algemeen niet naar buiten in de scharrelhouderij, maar ze hebben meer ruimte dan dieren in de intensieve veehouderij.
 • dat ze de brokken op lagere temperatuur maken dan de meeste andere fabrikanten.

Hoog vleesgehalte
Orijen heeft een hoog vleesgehalte. Als je hier specifiek naar op zoek bent, is dit een goede brok om te proberen. Door het hoge vleesgehalte zit er veel eiwit in. Er zijn honden die niet goed tegen een hoog eiwitgehalte in brokken kunnen, en Orijen is daardoor ook niet voor elke hond geschikt.

Pro’s

 • Hoog gehalte kwalitatieve eiwitten, uit een groot gedeelte vers toegevoegd vlees
 • Bevat alleen gecheleerde mineralen, maar bijna alle mineralen en vitamines komen uit voedingsmiddelen
 • Relatief lage bereidingstemperatuur (93 graden celsius)
 • Bevat probiotica (hoe werkzaam dit is na verhitting is onbekend, maar ook dode probiotica kan positieve gezondheidseigenschappen hebben)

Con’s

 • Door het vrij hoge eiwitgehalte niet geschikt voor iedere hond. Weet je niet hoe je hond reageert op een hoger eiwitgehalte? Je kunt het gewoon proberen en kijken hoe het gaat. Als de ontlasting te zacht blijft, komt dit mogelijk door het hoge eiwitgehalte.  Je kunt dan het merk Acana proberen, dat is van dezelfde kwaliteit, maar met een lager eiwitgehalte.

Verkoop informatie:

Orijen Original hondenbrokken zijn verkrijgbaar in zakken van
340 gr voor €5,90
2 kg voor €26,90 (€13,45/kg)
6 kg voor €54,90 (€9,15/kg)
11,4 kg voor €85,90 (€7,54/kg)

Online bestellen
Orijen kun je online bestellen bij Cool4pets. Verzendkosten in NL en BE slechts €3,- en bij een bestelwaarde vanaf €39 geen verzendkosten.

Orijen hondenvoer Bestellen

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
krokant, adult, < 1 kg verpakking, 1 - 4 kg verpakking, 4 - 10 kg verpakking, > 10 kg verpakking peulvruchten kip, vis, ei, kalkoen scharrelvlees, wild (vis) probiotica, prebiotica, glucosamine & chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie https://www.orijenpetfoods.com

169 Comments

 1. Suus

  Hallo Meike,

  Over 2 weken ga ik met Fien en Joris, mijn 2 Westies op kampeervakantie in Frankrijk. Ze eten normaal gesproken kvv van Raw4dogs. Ik wil ze tijdens die 2 weken Orijen geven. Moet ik ze langzaam laten overstappen of kan dit ‘cold turkey’? En is het ok om 2 varianten (original en regional red) te geven of zou jij ze 1 variant voeren? Ze eten nu ook 5 a 6 varianten kvv. En moet ik bij Orijen mengen met water of gewoon extra water naast de brokken?

  Alvast heel erg bedankt.

  Gr Susan, Fien en Joris.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt kijken hoe het gaat als je Cold Turkey overstapt, als dat slechte ontlasting oplevert, kun je alsnog rustiger overstappen. Ik zou het wel vantevoren testen, of deze brokken geschikt zijn. Het is geen probleem om meerdere varianten te combineren. Ik zou dat wel per zak doen, zodat een zak niet langer open is dan nodig. Mengen met water mag, maar hoeft niet.

 2. Marjan

  Ha Mieke,
  Allereerst bedankt voor je website! Ik maak er geregeld gebruik van. Ik heb een hond van bijna een jaar. Hij heeft vanaf het begin moeite met brokken eten en een verschijnsel dat hij tijdens een lange wandeling 3 keer poept en elke drol is dan zachter en lichter van kleur. Ik gok nu een verteringsprobleem. Ik heb nu als vierde brok: orijen original, dat vindt hij heel lekker
  Maar dat poepverschijnsel is er zeker niet minder op geworden (meer poep ook). Ik gok nu een verteringsprobleem… Ik wil wel eerst deze zak orijen opmaken. Is Vitals Enzymenformule Pro | Vitals Voedingssupplementen dan even goed als de op jouw site genoemde Now Enzymen Complex? Het grootste verschil is geloof ik dat er geen bromelaine in zit en in de door jouw genoemde geen Protease… Zou je naar de bestanddelen van de Enzymenformule Pro van Vitals willen kijken? En zou een halve capsule per dag dan gepast zijn voor een hond van 11 kilo…

  1. Voerwijzer Meike

   Goed idee om verteringsenzymen te proberen. Protease lijkt me wel belangrijk, omdat dat helpt bij de eiwitvertering en het meestal de eiwitvertering is die voor dit soort klachten zorgt. Bij Pure Instinct kun je voor een lage prijs een supplement-advies krijgen, ik heb daar helaas geen tijd voor.

     1. wendyd

      Graag zou ik willen weten of er al meer informatie is over orijen originaliteit sinds de overname van mars, is het nog steeds goed voer, of is er teveel negatief veranderd?

     2. Voerwijzer Meike

      Ik heb nog maar één ervaring gehoord van na de overname, en deze was negatief. Mijn vertrouwen in dit merk is wel wat minder geworden. Aan de samenstelling is weinig op te merken, maar de kwaliteit van de ingrediënten kan verminderd zijn (om het goedkoper te maken). Ik ben benieuwd naar meer ervaringen.

 3. nanda

  Hoi Meike,

  Ooit met Orijen begonnen te voeren door jouw review. Nu na het kopen van een zak met nieuw uiterlijk vind ik de glucosamine en chondroïtine niet meer terug. De toegevoegde stoffen lijken iets anders maar kan ik niet veel wijs uit. Weet jij hier meer van?

  Groetjes Nanda

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij voegden ze het nooit toe, maar hadden ze de hoeveelheden gemeten. Ze voegden namelijk wel ingrediënten toe die chondroïtine en glucosamine bevatten. Je hebt gelijk, ik zie die ingrediënten en de analyse van hoeveelheden niet meer terug. Ik heb ze een bericht gestuurd, als ik antwoord krijg laat ik dat hier weten.

   1. Margit

    Ha Meike,
    Het valt mij op dat de brokjes wat kruimeliger zijn dan normaal. Ik heb Orijen hierover gemaild. Zij reageerde zo:
    Hi Margit,

    Thank you for taking the time to get in touch!

    Champion Petfoods has a history of innovation when it comes to our ingredients and our foods, and changes are made with the intention of improving them. As part of this work, we will from time to time make minor changes to our foods. While our ORIJEN packaging looks a bit different, formulation variations in the last year have been minimal and we have made them for a variety of important reasons including:
    • Greater focus on ingredient sustainability
    • As challenges occur across global supply chain networks, we have made some adjustments to ensure a consistent supply of premium ingredients
    • As regulations evolve, we need to adapt to ensure our foods remain in compliance
    • Other updates were made to ensure our products have consistent naming conventions
    I will also note that our foods are made with large quantities of fresh ingredients, which contributes to natural variation in color, smell, texture, shape, size or appearance of the kibble. We want to assure you that we thoroughly test our foods before they are allowed to leave our kitchens, not only for contaminants, but to ensure nutritional integrity. No food leaves our kitchens until all our tests come back clear.

    Should you have any questions, please let me know.

    Warm regards,

    Shoshannah
    Customer Care
    Champion Petfoods LP

    1. Voerwijzer Meike

     Bedankt voor het delen. Aan zo’n antwoord heb je niet veel. Het zal door de verandering van ingrediënten komen, misschien weten ze zelf ook niet precies welke verandering precies voor keer kruimeligheid zorgt. Ik ben benieuwd of meer mensen opmerken dat het kruimeliger is, of dat het eenmalig (batch) is.

     1. Kaatje

      Hoi Meike,

      Hier nu sinds een aantal maanden exact hetzelfde probleem met de kruimeligheid. Voorheen was de brok vetter. Het lijkt of er iets in de samenstelling van de brok is veranderd na de overname. Ik lees op verschillende fora ook berichten hierover alsmede dat honden het nu ook minder goed doen op orijen. Omdat dit ook mijn ervaring is (lijkt ook minder energiek) en ik niet meer tevreden ben over orijen, wil ik graag jouw mening horen of switchen naar farmina N&D prime kip en granaatappel een goede keuze is of heb jij een ander alternatief? Alvast bedankt.

     2. Voerwijzer Meike

      Bedankt voor het delen van je ervaring. Het is opvallend hoeveel mensen verschil opmerken, in negatieve zin, bij Orijzen en Acana. Ja ik zou alle brokken met vijf sterren in de brokkenvergelijker aanraden. Farmina N&D prime kip en granaatappel lijkt me een prima keuze.

     3. Voerwijzer Meike

      Dank voor het delen van je ervaring. Tot nu toe kreeg ik wel slechte ervaringen met de nieuwe Acana-brokken, maar over Orijen nog niets gehoord. Jammer dat die nu ook tegenvalt!

     4. Jelle

      Ik begrijp uit de bovenstaande reacties dat degene het daar ook over Orijen hebben, zoals Nanda over de gluco/chondro, wat er idd altijd in zat, stond zelfs op de zak en Margit vindt het ook kruimeliger en Kaatje vindt het ook kruimelig en een minder vet laagje over de brok, zoals ik, vandaar mijn reactie op hun ervaring.
      Ik heb de brok 14 jaar gevoerd en de brok is duidelijk niet meer wat die geweest is en word echt niet meer gegeten!

     5. jaak

      na 6 jaar orijen original zijn we genoodzaakt om te veranderen van voeding voor onze labrador retriever. De brok werd met smaak gegeten, perfecte ontlasting, energieke hond en mooie vacht. Nu … na 4 maag en darmontstekingen met explosieve diarree en lethargische hond is het goed geweest. We stoppen er mee.

     6. jaak

      De dierenarts vroeg naar veranderingen in voeding, gezien hij geen oorzaak kon vinden voor de maag en darmproblemen. De brokken zijn inderdaad kruimelig geworden. En er is wel degelijk iets veranderd aan de kwaliteit van het voedsel ! De problemen zijn begonnen na de overname/nieuwe verpakkingen. Welk alternatief kan je aanraden van brok. En hoe pakken we de overgang aan?

     7. Voerwijzer Meike

      Wat jammer, je bent niet de eerste die een verandering heeft gemerkt in negatieve zin. Ik heb dit artikel voor je: https://www.voerwijzer.com/goede-alternatieven-voor-orijen-en-acana.

      Overstappen kun je doen door bijvoorbeeld vijf te mengen waarbij je steeds minder van de oude en steeds meer van de nieuwe brokken geeft. Maar als Orijen op dit moment voor problemen zorgt, kun je ook proberen om in 1 keer over te stappen of met behulp van natvoer of gekookt voer. Dat is milder voor de darmen.

 4. Helena

  Hoi Meike,
  Ik heb een teefje, pointer mix van 5 jaar, die ivm vaak te losse/ diarree achtig ontlasting het advies van DA kreeg on met Orijen original te overstappen. Dit hebben we gedaan en zit inmiddels al een jaar op deze voeding. Ontlasting is veel beter en energie niveau ook. Ze krijgt rond 2-4 uren beweging welke dag dus geef haar rond 4 dl over twee maaltijden. Goed. Mijn vraag is, ze heeft de laatste twee manden jeuk bij haar kaak- ik zie geen vloeien of andere dingens- zou dit iets kunnen hebben te maken met het voer?
  De tweede vraag is ook, welke van de Acana producten kijken het meest op orijen original? Ivm hoge kosten overweeg ik om over te stappen. Ik hoor het graag- alvast bedankt. Helena

  1. Voerwijzer Meike

   Ja in principe is het mogelijk dat het door voeding komt, maar de kans lijkt me niet zo groot. Wat je kan doen is de volgende keer de visbrok (of een andere brok zonder kip) kopen en kijken of de jeuk dan verdwijnt. Of als je het helemaal goed wilt doen, een voeding zonder gevogelte, ei, vis en peulvruchten. Omdat dat de hoofdbestanddelen zijn in Orijen Original, is de kans het grootst dat daar een overgevoeligheid voor ontstaat. Waar ik ook aan denk is pijn aan kiezen/tandvlees, er kan ongezien een ontsteking zijn, maar een dierenarts zou dat wel moeten herkennen.

   Acana is inderdaad het merk dat het meest lijkt op Orijen, ze worden in dezelfde fabriek gemaakt. Het grootste verschil is de hoeveelheid vlees.

 5. krin

  Hoi nu een 2tal weken de orijen brok voor onze teckel pup van een half jaar.
  Hij weegt 7.8 kilo en zal er max 9 gaan wegen.
  Hij krijgt 1 cup (130 gram, leek me weinig)
  Langere tijd onvaste ontlasting waardoor we besloten over te stappen op een andere brok.

  De eerste week ging goed gelijk al verandering in ontlasting en we kochten toen 2 zakken orijen voer.
  2e week ging ook goed ik was superblij dat de ontlasting weer goed was.
  Nu sinds een week volop aan de race.

  Maar naar de dierenarts gegaan, en een ab kuur met probiotica voor de zekerheid.
  Ze begon gelijk over het voer, dat ik misschien maar iets anders moest gaan proberen.
  Ik zit natuurlijk nu wel met die twee zakken 😒😒😒
  Mocht de ontlasting nou niet beteren ka ik orijen niet met iets mengen om het eiwitgehalte te verbeteren voor onze hond?
  Bijvoorbeeld half om half met iets zodat ik toch de brokken op maak, maar het wel weer beter te doen is voor onze hond

   1. krin

    Hoi Meike,
    Hij heeft nu de antibiotica die aan lijkt te slaan, want hij poept weer normaal.
    We hebben het stuk over rauw voer gelezen hoor, maar willen toch liever een brok omdat we zelf veel op pad gaan.

    Kan je me nog adviseren over de hoeveelheid, ik vind het namelijk wel lastig te kijken hoeveel hij nu krijgen moet.
    Ik las laatst ergens je advies over een mopshond van ongeveer hetzelfde geschatte aantal kilo’s en die mocht 175 gr krijgen.

    Het betreft een grote teckelreu pup, erg actief. Weegt nu 8 kilo bijna en denk dat hij tussen de 9 en 10 kilo zal gaan wegen zoiets.

    Trouwens superbedankt voor je snelle respons

     1. krin

      Wat een fijne calculator.
      Ik kom uit op ongeveer 180 gram.
      Als ik uit ga van een gewicht van 9,5 kilo
      Vind dit wel echt een grote discrepantie tussen de aangeraden hoeveelheid op de zak.
      Maar goed fijn dat dit soort inzichten gegeven kun en worden.
      Nogmaals dank voor je adviezen

 6. tamarrr96

  Hoi Meike,
  Afgelopen december hebben wij twee hondjes geadopteerd, een moeder en een dochter. Toen ze aankwamen verhaarden ze veel vanwege de stress maar dit was na een paar weken weg. We zijn toen eind december na lang onderzoek doen gestart met Orijen original. Op zich heb ik het idee dat ze het er goed op doen, maar sinds februari verliezen ze bergen met haar. Echt extreem veel, als ze bv even krabben vallen er honderden haren uit en ook bij het aaien stapelen de haren zich ontzettend snel op. Het gekke is, dat zowel moeder en dochter dit beiden hebben. Welke brok is dan verder net zo goed als orijen? Overal staat dat je het voer moet aanpassen naar kwalitatief beter voer, maar ik kom met jouw site toch echt hierop uit als beste voer. Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Welk voer het beste is, dat verschilt per hond. Het zou kunnen zijn dat er teveel eiwit in de brokken zit voor beide hondjes, of dat er toch wat meer belastende zware metalen inzitten dan ze aankunnen. Als je echt wilt upgraden, kijk dan eens of je (mag ook deels) kwalitatief natvoer of rauwvoer kunt geven. Qua brokken zou ik in de brokkenvergelijker een brok zoeken met wat minder eiwit, bijvoorbeeld rond de 30%.

 7. Lydia

  Heb ook weer een vraagje. Geef mijn hondjes orijen kleine rassen.38% eiwit. Ze doe n het goed. Wat mij echter opvalt. Vrij veel ontlasting. Is 38% eiwit niet wat veel. Is het niet goed verteerd? Zoveel ontlasting? Is normaal de ontlasting. Bezorgd

 8. Samantha Steenbergen

  Ik heb een vraag over het prouctieproces van Orijen en mogelijk andere merken die aangeven 70% of meer dierlijk materiaal te bevatten. Dit zijn krokante brokken, maar bij de normale extrusieprocessen is er tenminste zo’n 40% koolhydraat/zetmeel nodig om de brok te “bakken”. Weet jij of hier Wat nieuws voor is opgevonden of dat er creatief wordt omgegaan met de declarering op het etiket?

  1. Voerwijzer Meike

   Voor zover ik weet klopt het niet (meer) dat er minimaal 40% zetmeel nodig is om de brok te bakken. In 2012 kwam de fabrikant GA petfoodpartners voor het eerst met een fabricagemethode waar geen zetmeel bij nodig is. Het zou heel goed kunnen dat Champion Petfoods ook een fabricagemethode heeft waarbij weinig (of geen) zetmeel nodig is. Ook de merken Wildcat en Power of Nature hebben zetmeelvrije brokken (voor katten).

 9. Pehu77

  Hallo Meike,

  Ik wil van Hills Vet Essentials overgaan op Orijen original, maar ik krijg niet uitgepuzzeld of ik langzaamaan moet omzetten door te mixen, of dat het een totaal andere broksoort is en ik dus ineens over moet.
  Dank voor je reactie!

  Groetjes
  Petra

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb dat geprobeerd in perspectief te zetten met dit artikel: https://www.voerwijzer.com/bevatten-orijen-en-acana-teveel-gifstoffen/. De berichtgeving van Het Clean Label Project deed het erger lijken dan het werkelijk was, door de hoeveelheden te vergelijken met toegestane hoeveelheden in drinkwater. Maar dat is niet een juist vergelijking, want water wordt in grotere hoeveelheden geconsumeerd (door mensen) dan specifieke voedingsmiddelen en daar zijn daarom lagere hoeveelheden in toegestaan. Mocht je toch twijfelen, dan is Acana een goed alternatief.

    1. gina

     Hoi Mieke,

     ik heb een hondje die snel op eten uitgekeken is(moeilijk eter.
     De brokken vind hij nogal dik voor zijn tandjes.
     Ik week het soms in warm water zodat hij dat makkelijk op knauwt.
     Is acana toch meer te vergelijken de free run duck als de Celtic Connection Duck lijn.
     Mocht ik ooit over willen gaan aangezien de brok iets kleiner is en niet dik.
     Mijn hondje is overgevoelig voor voeding vermoedelijk.
     En wil niet steeds switchen.
     en oplettend ook in de toekomt welke eiwit en niet te veel van alles.
     Moet volgens de Da even geen snacks geven en op de gehouden voeding aanhouden.
     Groet Gina

 10. gina

  Hoi Maaike,
  Bedankt voor je bericht.
  Natvoer krijgt hij nu van Renske (kip graanvrij voornamelijk) En de brok paar voor het slapen).
  Naast de natvoer kan ik hem ook weleens rauw voeren.
  Veilig rauw voeren welke merk raad Je aan.
  Renske heeft ook rauw vlees voer en enerique.)
  Ben zelf wel voorzichtig met rauw voer geven vooral betreft een hondje van 10. Denk aan iets heel licht verteerbaar en laag in koolhydraten en eiwitten moet ik daar ook goed naar kijken voor een hondje van zijn leeftijd.

  1. Voerwijzer Meike

   Als je hondje inderdaad niet goed tegen koolhydraten kan, dan zou ik een merk kiezen zonder graan. Probeer eens Energique Puur Eend. Deze bevat geen koolhydraten. Energique test alle ingredienten op pathogene bacterien en bleek uit onderzoek dan ook veiliger dan andere merken wat dit betreft. Als je nog nooit rauw hebt gevoerd, probeer dan eerst eens een eetlepel van het vlees om te kijken hoe zijn lichaam er op reageert. Je kunt het langzaam opbouwen als het goed gaat. Wat betreft zijn leeftijd hoef je niet specifiek ergens rekening mee te houden wat betreft rauw voer, zolang hij geen aandoeningen heeft. Laat je weten hoe het gaat?

   1. gina

    Beste Meike,

    Hij vind de vlees helemaal niet zo lekker. Ik had nog een sample liggen van Acana Singles free duck dat eet hij tot nu toe wel goed op. Als dat zo maar blijft en alles goed gaat en Dat dit een vastigheid voor hem word.
    En als de brok altijd maar leverbaar zijn in Nederland zou ook wel prettig zijn . Gr

 11. gina

  Hoi Meike,
  Ik heb een gevoelige hondje met spijsvertering klachten. Vaak braken.
  Diverse voer geprobeerd.
  Schijnt ook een allergie van koolhydraten) en zijn anaalklieren weleens waar snel overvol zit en ontlasting soms wisselend.
  Ik wil een vastigheid voor hem en merk toch dat hij vlees meer interessanter vind .
  Is dit voer geschikt denk je.
  Ook betreft zijn spijsvertering klacht en gevoelig maagje en slechte eter deze kleine hondje. Alvast bedankt.

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou het zeker kunnen proberen. Of het goed gaat, hangt er van af waar hij gevoelig op reageert. Overweeg ook eens natvoer of rauwe vleesvoeding, zeker rauwe vleesvoeding lost in veel gevallen spijsverteringsklachten op. Soms is het wel nodig om heel rustig over te stappen.

 12. Bianca de Graaff

  Ik heb even een vraagje over dit merk. Ik heb tot de dag van vandaag mijn Tibetaan Orijen freeze dried tundra gegeven. Omdat dit voer steed vaker niet op voorraad was heb ik nu van Orijen de brokken (Original) gekocht. Nu kan ik op de verpakking nergens terug vinden of dit een geperste brok of een gewone brok is, het enige is dat ik kan zien dat het van hoogwaardige kwaliteit is en dat het vlees op lage temperatuur gedroogd is. Kan ik dan de freeze dried afwisselen met de Original brok? Ben benieuwd.
  Groet, Bianca

 13. Esther

  Op de canadese site wel, maar bij sommige andere smaken staat weer wel made in USA, op de nederlandse site is het inderdaad niet aangepast. Ik weet niet zo goed wat ik nu moet geloven eerlijk gezegd. Ook zijn er geruchten dat Champion Petfoods overgenomen wordt door Nestle? Zelf spreken ze dit tegen. Er zijn wel degelijk berschillen ( op papier dan) tussen de USA en canadese versie brokken, vergelijk ze maar is. Ben benieuwd of ze je nog wat laten weten hierover.

 14. Esther

  Ik denk ook dat de samenstelling veranderd is, de brokken Orijen Original voelen en ruiken anders dan voorheen. Ook staat op de canadese site dat de brokken “designed in canada en made in the USA” zijn terwijl op de zak staat “ made in Canada” ik weet niet precies wat ze doen daar, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het DCM/ zware metalen verhaal? Onze hond hoeft ze ook ineens niet meer….

  1. Voerwijzer Meike

   Hee dat is nieuw voor me, zouden ze alles nu maken in Amerika? Ik zie het ook nu, op hun website. Ik heb geen antwoord gekregen op mijn laatste vraag, over het verschilt in de fabricage tussen de Canadese voeding en de Amerikaanse voeding. Misschien is er geen verschil…? Ik ga er nog eens achteraan!

 15. Annika

  Mijn bordercollie van 1,5 jaar oud heeft sinds een paar maanden overgewicht. Ik heb het gevoel dat dit is sinds we zijn overgestapt van Farmfood naar Darf Vol Bites.
  Hij heeft als pup langere tijd giarda gehad en zijn ontlasting is nu wel goed, dus ik ben nogal huiverig met overstappen van voer. Is het aan te raden om over te stappen op orijen? Of in combinatie met KVV?

  Alvast bedankt voor je advies

 16. Shana

  Hoi Meike,
  Onze hond (english toy terrier) is nu 14 maanden. Sinds een 5-tal maanden geleidelijk van orijen puppy overgestapt op orijen original.
  Tijdens de overschakeling merkten wij dat hij veel jeuk kreeg. Zo erg zelfs dat hij kale plekken kreeg van het krabben (vooral rond zijn ogen en op zijn kin)
  Zijn dan naar de DA geweest om te vragen of dit een allergie kon zijn (eiwitten).
  Onze DA zei dat ze op zo’n jonge leeftijd liever nog geen allergietesten doen omdat de hond nog volop in ontwikkeling is en omwille van de hoge kosten (zou pas ten vroegste op 2 jaar gebeuren).
  Ze hebben hem toen 1malig een cortisonenspuit gegeven en dit leek te helpen. Sinds vorige week vrijdag (4 weken na de spuit) komen de problemen terug.
  Krabben, dunne erg stinkende ontlasting en sinds 2 dagen ook nachtelijke ontlasting in de bench terwijl hij 100% zindelijk is!
  Omdat hij aan de magere kant is (neemt hij de voeding niet goed op?), voeren we hem 3x per dag 43gr (hij weegt 5,6kg en buiten zijn 4 à 5 grote wandelingen niet veel extra beweging).
  Zou dit aan het hoog eiwitgehalte kunnen liggen? (Volgens DA zou dit weinig tor geen verschil zijn met de orijen puppy waarop hij geen problemen had)
  Wat raadt jij aan?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik raad aan om in ieder geval een andere voeding te proberen, daaruit kun je aanwijzingen halen of het aan de huidige voeding ligt of niet. Probeer dan een voeding zonder de diersoorten en peulvruchten die in deze brok zitten. Ik hoor veel goede ervaringen met een bio-resonantietest om te kijken waar de hond op reageert.

 17. Monique

  Dag Meike,
  Sinds twee weken ben ik overgestapt van farmfood brok naar Orijen original brok voor mijn Shiba inu reu. Hij weegt ongeveer 14 kilo en is actief. Ik geef hem nu 200 gram OO brok per dag maar heb het idee dat ie niet voldaan is. Ik hou de hoeveelheid op de verpakking aan maar geef ik hem te weinig? En hoe bereken ik dat het beste? Hij is nu 16 maanden. Hoor het graag. Dank en groet. Monique

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Monique, is je hond te mager? Dan kun je wat meer geven. De hoeveelheid op de verpakking is eenn richtlijn, en veel honden hebben wat meer of minder nodig. Maar als je hond prima op gewicht is, dan hoef je niet meer te geven. Het kan ook zijn dat hij deze brok veel lekkerder vind dan Farmfood, dit geldt voor veel honden, en dat je dat in het eetgedrag merkt.

 18. Mariska

  Hoi Meike,

  Complimenten voor je site!
  Een vraagje: Orijen freeze dried adult is prima voer. Mijn allergische, kieskeurige hond met spijsverteringsproblemen lust het, verteert het en is er niet allergisch voor. Dat is uniek!
  Maar: hij eet hierdoor voor 12 euro per dag ha,ha. Heb een hele dierentuin aan beesten hier dus zou de adult brok van Orijen wel willen uitproberen. Zou dit voor de gezondheid van mijn hond erg veel uitmaken of is de brok eigenlijk net zo geschikt qua voedingsstoffen etc ( wat betreft de rest van zijn “probleempjes” zal ik het uit moeten proberen). Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.

  Groetjes Maris

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Maris, de brokken van Orijen Original is wel echt anders dan de gevriesdroogde voeding. De grootste verschillen zijn dat de
   – Orijen Freeze Dried bevat alleen groenten als koolhydraatbron en daardoor weinig zetmeel
   – Orijen Freeze Dried bevat veel minder koolhydraten en veel meer vet dan de brokken
   – Orijen Freeze Dried is niet verhit, waardoor er minder schadelijke stoffen in de voeding zullen zitten

   Qua spijsvertering kunnen alledrie deze dingen verschil maken, maar of dat zo is hangt er van af wat de oorzaak van de problemen is. Succes!

   1. Mariska

    Hai Meike,

    Dank voor je bericht! Hij heeft qua spijsverteringsproblemen last van het feit dat hij bijna geen enkele kvv binnen kan houden. Als hij het al eet dan ligt het binnen een kwartier weer in zijn geheel op de bank. Ik heb alle dier soorten en merken zo onderhand geprobeerd. Daarbij heeft hij vreselijk last van allergieën (de kvv die hij wel lust en binnen kan houden is hij allergisch voor(carnibest)en is hij ook nog eens zeer kieskeurig. Ben echt al jaren aan het stoeien ermee. Hij is nu 6. Hij eet nu Alaska Lam, lamspens, kb vette vismix en Orijen adult freeze dried. (Al geef ik bijvoorbeeld kip in kvv vorm dan kotst hij het uit of begint er niet eens aan). Maar hij houdt altijd vieze oortjes met bijbehorende klachten, vind ik zo vervelend voor hem. Als hij iets heeft gegeten waar hij allergisch voor is dan lopen zijn oren letterlijk leeg (kleurloos helder vocht)wat veel jeuk en ellende veroorzaakt. Traject bij dierenarts en holistisch dierenarts doorlopen. Ik hoop nog steeds de “wonderbrok” tegen te komen. Ik wil hem graag optimaal voeden en in principe liever vers dan brok. De hond zelf heeft overigens energie voor tien, daar ligt het niet aan…..misschien heb jij een goede tip? Bedankt!

    1. Voerwijzer Meike

     Wat lastig Mariska! Soms gaat het wel goed als je de rauwe vleesvoeding verhit voordat je het geeft, zodat het niet meer rauw is. Verder kun je ook kijken naar goede natvoeding, dit is makkelijker te verwerken voor het maagdarmstelsel dan brokken. Ik vrees dat de hondenbrokken niet bestaan, maar er zijn wel honden die het op een merk ineens toch heel goed blijken te doen. Terwijl dat merk voor andere gevoelige honden wel problemen kan geven.

     Jammer dat het niet gelukt is om het maagdarmstelsel weer in orde te krijgen, ik hoop voor je dat dat nog eens lukt! Google eens op dingen als leaky gut, bone broth, glutamine en probiotica, als je je daar nog niet in hebt verdiept tenminste. Misschien vind je er herkenning en goede tips mee.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat is niet te zeggen, niet alle Duitse Doggen hebben dezelfde voedingsbehoeftes. Ik denk dat Orijen wat veel eiwit bevat voor een Duitse Dog, bij grotere honden leidt dat sneller tot dunnere ontlasting, maar je zou het zeker kunnen proberen. En anders kun je een andere vijf-sterren-brok proberen die wat minder eiwit bevat.

    1. Voerwijzer Meike

     Dat klopt hoor, teveel omega 6 vetzuren tov omega 3 vetzuren is niet goed. Maar driemaal zoveel omega 6 vetzuren is niet teveel, ideaal is het om maximaal viermaal zoveel omega 6 vetzuren als omega 3 vetzuren in de voeding te hebben, mits het (voornamelijk) om DHA en EPA-rijke bronnen gaat.

 19. Caroline Robat

  Hallo!
  Mijn labradoodle is nu 8,5 maand oud en zit al haar hele pup-tijd op Hills vetessentials medium. Ze is nu rond de 23 kilo en net loops geweest. Ik wil graag overstappen op Orijen brokken. Ik twijfel nu over de Orijen puppy large brok of Orijen adult. En kan ik haar Hills brok tijdens de brok-overgang mixen met de Orijen varianten?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou eerst Orijen puppy large breed gaan voeren, deze is toch iets beter afgestemd op pups. Voor de overstap raad ik inderdaad aan om een beetje Orijenbrokken door de Hills maaltijd te doen en de hoeveelheid Orijen steeds te verhogen en Hills te verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld in 4 tot 7 dagen overstappen. Ik vermoed dat je eerst wat slappe ontlasting zal merken. Als dit na drie weken nog aanhoudt, en je vind de kwaliteit van de ontlasting te slecht, kun je Acana overwegen, of kijken of het toevoegen van verteringsenzymen helpt.

 20. Frans

  Ik voer nu al enige tijd Orijen original. Dit inprincipe tot volle tevredenheid.
  Mijn hond doet het er goed op en ziet er super uit. Echter de ontlasting blijft een beetje te slap naar mijn idee. Nu heb ik gelezen op jullie site dat dit mogelijk komt door de eiwitten. Nu denk ik dat ik eens Acana ga proberen. Welke type Acana kan ik dan het beste voeren wat het dichts bij Orijen Original komt?

  1. Voerwijzer Meike

   Als ze 80% of meer van het verwachte volwassen gewicht weegt en ze heeft geen overgewicht of ondergewicht, zou je ongeveer 670 kcal per dag moeten voeren en bij Orijen komt dat neer op ongebeer 175 gram per dag, als je geen snacks geeft. Het belangrijkste is goed kijken naar je hond en voelen of je de ribben kunt voelen zonder te duwen. Zo kun je de hoeveelheid zo nodig aanpassen. Elke hond heeft een andere hoeveelheid nodig namelijk.

 21. Christa

  Hi,
  Ik heb een vraag over de hoeveelheid di gegeven moet worden.
  Mijn pup van bijna 7 maanden is 12 kilo, maar ze komt niet echt aan. Je voelt haar ribbetjes heel makkelijk.
  Ik geef haar Orijen original en geef haar nu 200gr per dag.
  Moet ik haar nu meer geven of is het toch beter om nog puppyvoer te geven.
  Ze is heel energiek.
  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Volgens mij is 200 gram per dag ook wel erg weinig voor een pup van 12 kg, en zou 290 gram een betere hoeveelheid zijn. Je voert dan 1130 kcal per dag en dat is de aanbevolen hoeveelheid voor een pup van 12 kg die op 50-80% van zijn/haar eindgewicht zit.

 22. LL

  Beste,

  Kan deze brok in afwisseling met KVV gegeven worden? Ze krijgen niet vaak brok, maar zou dan graag hebben dat ze goede kwaliteit krijgen.

  Nu geef ik de brokjes van Naturis. Maar ben hier niet volledig voor qua ingrediënten…

  Dank je wel!

 23. Niels

  Ik heb een vraag over het percentage koolhydraten in brokken.
  Als voorbeeld deze orijen brok.

  Hoe kan het dat er 21 procent koolhydraten in het eindproduct zit als er maar een verhouding van 15% aan fruit en groente in zit? Ze geven aan dat er voor het maken van 6 kg brok een 5 kg vlees is gebruikt. 2/3 is vers dus met een hoog percentage vocht en 1/3 is gedroogd of geconcentreerd. Ruwweg is er dan een 3 kg droge massa vlees en vis gebruikt.
  Wat is dan de andere drie kilo?

 24. Hoi hoi
  Heb 2 chihuahua.s van 4 en 5 jaar beide wat overgewicht altijd acana grass fed lamb gevoerd de da heeft ze op hiils dieet gezet ben er niet kapot van en afvallen gaat maar met grammetjes, last van borrelende darmen en de oudste veel misselijk en oprispingen van zuur, wil er mee stoppen maar wat moet ik gaan voeren de jongste heeft last van maag door ziekte vroeger ….wie kan mij goed advies geven…zie door de bomen t bos niet meer. Mvg yvonne ( terug naar acana wil ik wel maar welk soort weer alleen de lam of combineren met vis…mag je ze mixen.

  1. Thineke

   Hoi Yvonne, Ik zou ze weer terugzetten op de Acana en dan misschien de Trim en Fit een keer proberen? Heeft de dierenarts voor jou bepaald dat je beide hondjes op de Hill’s moesten? Jij als eigenaar bepaalt dat toch?
   En wie weet, heeft Meike nog een goed/beter advies voor je

   1. Sabrina

    Ik ben het eens ermee. Ik moest zelfs mijn hondje van drie afhouden van rauw. Na twee jaar erop liggen tobben ermee en na een endoscopie , werd heel duidelijk dat hij dit niet kan verdragen alsook misselijk ban word. Jammer want hij ziet er zo mooi uit op
    Rauw. Ben overgegaan op gestoomde carnivoer eend. Dit gaat stukken beter. Krijgt l-glutamine om de darmwand te herstellen. Alsook PUUR spijsvertering. Heeft AB gehad voor de slechte bacterieen en krijgt volop na glutamine probiotica bij afwisselend met twee verschillende soorten. Hopelijk zijn de darmen eindelijk hersteld (dit duurt nog maanden tot een jaar zelfs!) en
    Is onze schat verlost van zijn
    Jeuk-allergieën grassen kruiden pollen , kip ,rund/lam (zijn nog bezig met uitsluitdieet) tarwe koemelk
    🤞🏻

 25. Aukje

  Een hele leerzame video Patrick, bedankt voor het posten.

  Vraag me eigenlijk af waarom onze dierenartsen dit niet zeggen. Want je kunt eigenlijk zelf een heleboel doen om te zorgen dat het verteren wel goed gaat.

  Nou ja, ik ga maar weer even lezen, en bestuderen, wat het beste voor m’n meisje is.

 26. Patrick Schreurs

  Ik heb net een video van een dierenarts gekeken over het belang van enzymen. volgens deze dierenarts zit in normaal voeding die wij aan onze honden geven te weining essentiele enzymen. Dit lijd tot slechte spijsvertering en slechte stinkende ontlasting, scheten enz. omdat de vetten en eiwitten niet goed of in sommige gevallen helemaal niet worden verteerd. Zou het kunnen dat dit de reden is waarom sommige honden hoge eiwit gehaltes slecht verdragen?
  wat is een goede manier om ervoor te zorgen dat onze honden extra enzymen binnenkrijgen? Mijn hond doet het tot nu toe goed op Orijen maar zijn ontlasting zou wat beter kunnen. Ik wil ook brokken blijven geven omdat dat voor mij handiger is met trainen. Hij krijgt zijn voer alleen als hij ervoor werkt en niet 2x p/d in een bak.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja doordat het eiwit verhit is, is het moeilijker verteerbaar en dat kan leiden tot problemen. De onverteerde eiwitten komen in de dikke darm terecht, waar bacteriën het omzetten in onder andere vieze gassen. Sommige honden verteren het prima, maar veel honden kunnen een hoog verhit eiwitgehalte zoals in Orijen niet goed aan. Het toevoegen van verteringsenzymen is dan een oplossing. Je kunt ook rauw gaan voeren, of de halve maaltijd vervangen door rauwe vleesvoeding. Dat is makkelijker verteerbaar en er zitten ook enzymen in (of dit verteringsenzymen zijn weet ik niet).

   Als je niet uit een bak voert, maar uit de hand, is het toevoegen van supplementen lastiger. (En het voeren van rauw ook). Wat je kunt doen is voor de training de enzymen geven, bijvoorbeeld door wat yoghurt heen. Hier vind je een artikelenreeks over het suppleren van verteringsenzymen aan de hond

   https://www.voerwijzer.com/enzymen-supplementeren-bij-verteringsklachten/

 27. Lisa Werkman

  Hallo,sinds er een nieuwe samenstelling is,krijgen mijn 2 Staffies steeds zachte ontlasting en soms diaree.Daarvoor was de ontlasting meestal goed!
  Ik geef nu in de avond meestal rauw lamshart of kippenvleugels,soms ook gekookt en in de ochtend de nieuwe brokken(ik had een grote zak) vermengd met brokken van Fokker(Adult fresh meat)
  Daardoor hebben ze een betere ontlasting,maar ik wil straks wel weer 1 soort brokken geven,welke raad je mij aan?Het moet in ieder geval graanvrij zijn,een hond kan daar niet tegen,ook pens kotst hij er meestal uit!
  Mvg Lisa

 28. Voerwijzer Meike

  Ja het kan een flinke zoektocht zijn! Als eerste zou ik je aanraden een andere dierenarts te nemen, als je graag de goedkeuring van de dierenarts wil om rauw te voeren. Er zijn veel dierenartsen die zich beter hebben verdiept in rauwe vleesvoeding, en goed kunnen inschatten wanneer het een risico voor de gezondheid is en wanneer niet. Voor een verder gezonde hond is het niet gevaarlijk en zou je kunnen zeggen dat brokken meer gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

  Qua brokken lijkt het er inderdaad op dat Orijen het beste is voor de gezondheid van je cavaliertjes, maar dat ze het hoge gehalte verhit eiwit niet goed kunnen verteren. Dit kun je vaak oplossen door de dagelijkse hoeveelheid voer over 3 maaltijden te verdelen, of door verteringsenzymen toe te voegen. Wat je ook kunt doen is Acana Regionals proberen, daar zit iets minder eiwit in maar is verder van dezelfde kwaliteit als Orijen.

  1. Jolene

   Bedankt voor je advies. Ik zie eindelijk terug welke richting ik uit moet. Dierenarts is wat anti rauw sinds enkele jaren. Maar miss maak ik combinatie van beide voedingen. Ik vroeg me af wat je van de andere soorten van orijen vind. Bvb orijen fit en trim. Een jaar geleden hadden ze dit nog niet in België. Ik zag op je site al 3 soorten beschreven van hen, zou je de andere dan niet aanraden? Of zijn die 3 de beste soorten van orijen?

   1. Voerwijzer Meike

    Ik zou Fit en Trim alleen aanraden bij overgewicht en Tundra bij allergie tegen kip. De standaardvariant, die in dit artikel wordt beschreven, is gewoon prima in alle andere gevallen. Tenzij het eiwitgehalte te hoog is (geeft slechte ontlasting), dan kun je beter overstappen naar Acana.

   2. Sabrina

    Onze hond heeft IBD en dysbiose , door giardia als pup gehad te hebben. Eigenlijk zijn de darmen en maag doorlaatbaar. Kapot dus. Vele allergieën tot gevolg maaaaar… zelfs mijn hond staat op rauw. ;-). Zoek mensen die er echt iets over weten zou ik zeggen. Bij ons is dit Nicky van Lewis nateral petfood. Kortessem. Ik voer probiotica spijsvertering puur en rauw. En nu eindelijk pas na een hele lange weg komen de darmen terug in een gezonde positie.door onze eigen acties samen met Nicky. En niet met die van de kliniek. Heeft enkel AB gehad van de kliniek. Ze denken daar niet aan om erna de darmen te moeten herstellen en dergelijk. En zo: Weg allergieën ;-). Want darmflora kapot = immuunziekten ! Vele dierenartsen kennen niets van rauw en hebben bang van bacteriëln. Want alle bacteriën zijn slecht. Laat je niet gek maken en voer je hond waar hij voor gemaakt is : rauw!;-)

 29. Kees Dingemans

  we hebben een 1-jaar oude Dwergschnauzer op Orijen Original. Regelmatig (vooral later op de dag) zachte ontlasting. Ik lees dat ik dan Acana kan overwegen. Maar die hebben in het begin al eens gehad als puppyvoer. De hond stonk helemaal naar vis. Dus “liever niet”. Heb je een alternatief?

  En verder: ik heb een site gevonden (uitgelatenhond.nl) met ook info over voer. Is dat betrouwbaar? Zit daar een commerciële partij achter?

  1. Voerwijzer Meike

   Misschien is Celtic Connection dan een geschikte brok: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/celtic-connection-chicken-turkey/. Bevat ook minder eiwit, maar ziet er qua samenstelling goed uit en ik hoor goede ervaringen.

   De brokkenvergelijker van uitgelatenhond.nl is voor zover ik weet ook van een onafhankelijke partij, alleen zijn de brokken niet up to date, heeft ze volgend mij geen navraag gedaan bij de fabrikant en heeft ze niet altijd correct of het om gedroogd of vers toegevoegd vlees gaat. Ze heeft ook een iets andere visie dan ik op voeding.

   1. Annemiek

    Hoi Meike,
    Onze oudste BC doet het al jaren goed op Orijen Adult maar ik voer hem glucosamine bij vanwege een krom pootje dat artrose lijkt te veroorzaken. Omdat ik heb ontdekt dat er kurkuma in orijen zit waar hij niet tegen kan overweeg ik een andere brok met meer glucosamine, chondrotoine en msm. Onze jongste BC is negen maanden en krijgt ook Orijen Adult. In principe gaat dit ook prima maar ze blijft erg mager. Ik heb het idee dat ze de voeding niet goed opneemt. Omdat ik ze graag hetzelfde voer blijf geven denk ik aan de celtic connection die jij hierboven noemt omdat dit glucosamine bevat. Zou dat voor de jongste ook oke zijn of heb jij een alternatief? (ze zijn allebei niet dik dus wat extra vet kan geen kwaad)

    1. Voerwijzer Meike

     Ik vind het een lastige vraag, volgens de richtlijnen is Celtic Connection Chicken & Turkey wel geschikt voor pups ouder dan 14 weken met een volwassen gewicht van 15 kilo of minder. Een Border Collie zit ongeveer rond dat gewicht. Voor een pup van een ras dat zwaarder wordt dan 15 kg, is de ratio calcium/fosfor volgens de Fediaf-richtlijnen net niet geschikt. Het maximum is 1.6:1 en de ratio van Celtic Connection Chicken & Turkey is 1.63 : 1. Het risico is voornamelijk groeipijn. De variant met lam en geit bevat volgens de richtlijnen teveel calcium, maar de ratio is wel geschikt. Volgens de eigenaresse van het merk is deze brok wel geschikt voor pups, omdat de ratio belangrijker is dan de hoeveelheid.

 30. Simone

  Onze hond is allergisch voor granen en rijst en kriigt mede daarom nu geen carnibest meer maar orijen afwisselend adult en regional red. Hoewel het al vele malen beter gaat is ze niet altijd enthousiast tov haar eten wat ze met vers vlees altijd wel was. Ik zou wel eens af willen wisselen met dog lovers gold maar hier zit veel aardappel in..zou dit problemen kunnen geven denk je?

 31. Nick

  Hey,

  Mijn engelse staff kreeg eerst caro croc, hij deed het hier niet slecht op buiten de licht gekleurde platte ontlasting. Toen over gestapt op orijen ‘adult’, super voer!! Goede donkere en vaste ontlasting. Nu sinds de komst van de ‘original’ al zeker 2 zakken (11.4k) op deze variant en zijn ontlasting is weer plat, wel nog steeds donker… ook meer winderigheid. Weet nu niet goed wat doen want ik ben absoluut overtuigd dat het de beste brok is die er is. Vind het alleen bijzonder raar dat hij op deze variant plots zo anders reageert… 😐 Iemand hier nog ervaring mee?

  1. Voerwijzer Meike

   He vervelend, nee ik heb deze reactie niet eerder gehoord op de verandering bij Orijen, maar er zijn vast meer honden bij wie die nieuwe variant minder goed bevalt. Je kunt proberen of Acana Regionals beter gaat. Acana is van dezelfde kwaliteit als Orijen en Regionals is de lijn met het hoogste vleesgehalte.

   1. Nick

    Heb net gelezen op je fb pagina van ene ‘Julia’ dat orijen niet meer uit canada komt maar geproduceerd wordt in de us (kentucky) waardoor het niet meer GMO vrij is? Lijkt me iemand van daar, dus ik geloof het wel. aangezien orijen en acana van dezelfde producent komt heeft het misschien geen zin… maar het zal misschien gewoon aan de lichtelijk andere samenstelling liggen, hoewel ik het nog steeds vreemd blijf vinden…

    1. Voerwijzer Meike

     Dat geldt voor de Orijenbrokken die in de VS verkocht worden. Die kwamen eerst gewoon uit de fabriek in Canada, maar sinds een paar jaar is er ook een fabriek in VS. Alle Orijen-brokken die in de VS verkrijgbaar zijn, komen nu uit de fabriek in Kentucky. De brokken op de Canadese en Europese markt, komen uit Canada.

     1. Nick

      Ok, dan zal het gewoon aan de andere samenstelling liggen denk ik, hoewel ik nog steeds twijfel dat het dat wel is… nu goed : ik dacht aan acana regionals grasslands, leek mij de beste van de regionals lijn.
      Maar aangezien onze engelse staff geen grammetje vet heeft (het mag zelfs wat meer zijn) dacht ik aan de sport en agility 75% vlees en meer vet, 22 ipv 17.
      We doen geen sport met hem, alleen de normale wandel activiteiten. Hij eet nu een portie van ongeveer 330gram en 240gr is aangewezen voor 20kilo hond (actief) en hij weegt 18kilo.

 32. Angela van Bommel

  Hoi hoi. ik heb een vraagje. Mijn Toller van 10 jaar heeft artrose en ik wil hem het beste voer geven uiteraard. Nu zit ik op Hills Science Plan voor senior. Maar ik merk dat hij best wat ontlasting heeft. Dit kan komen dat hij moet wennen. Hij eet het nu een week.

  Wat is jouw advies? Ik dacht aan Orijen Senior. maar misschien heb je andere suggesties. Het gaat er mij om dat er voldoende glucosamine en omega in de brokken zit.

  Groet Angela

  1. Voerwijzer Meike

   Orijen Senior is prima geschikt, Orijen Adult ook. Senior onderscheidt zich volgens mij vooral door iets minder vet en iets meer vezels te bevatten, dus als je hond sneller in gewicht aankomt of snel te harde ontlasting krijgt, is die geschikter. Het kan zijn dat het eiwitgehalte te hoog is voor je hond. Als de ontlasting zacht blijft op Orijen, probeer dan een brok met minder eiwit. Celtic Connection gebruikt ook relatief hoge hoeveelheden glucosamine en chondroïtine.

 33. Ingrid

  Hallo Meike,

  Tot voor kort voerde ik mijn kruising van 14,5 jaar (23 kg) Orijen adult, maar volgens mijn dierenarts heeft dit voer een te hoog eiwitgehalte voor mijn hond en kunnen zijn nieren dit niet goed verwerken (ureum gehalte in het bloed is iets te hoog). Hij adviseerde daarom een brok met een lager eiwitgehalte. Wat zou je adviseren?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Ingrid

 34. Johnny

  Hallo,
  Ik heb een Amerikaanse Stafford die nu 6 maanden oud is.
  Tot op heden ben ik nog niet op de juiste voer voor mijn hond beland. Ik ben inmiddels al 3x van voer veranderd.
  De reden daarvan is:
  1. Hij heeft veel jeuk
  2. Zijn ontlasting is zacht ( afgelopen week kwam er zelfs bloed bij)
  3. Hij laat veel windjes

  Ik heb royal canin voor pups, dog lovers gold met alleen aardappel en zalm, en nu op jarco voor puppy.

 35. Spikkel

  Heel netjes antwoord gehad van de fabrikant van Acana en Orijen. Hun research afdeling gaf aan dat kurkuma rond de 1% van het dieet is, en in alle varianten zit. Zou weinig zijn. Ze adviseren wel om met onze DA overleggen, omdat ze dit individuele geval niet kennen. Ik ga gewoon wat afwisselen, en niet te bang proberen te zijn, het ene onderzoek zegt dit, het andere dat. Graag aanvullen als iemand met relevante info dit leest!

  Had Champion Petfoods nog iets gevraagd over purine, voor honden die Allopurinol krijgen (of Dalmaten), en op kristalvorming in de blaas letten. Acana/Orijen hebben geen speciaal voer met lage purinegehaltes,want ze verwerken veel vlees. Acana grassfed lamb en Yorkshire Pork zouden nog het minst purine bevatten, omdat er geen vis inzit, aldus de firma zelf.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor het delen van de info! Lijkt me goed om over het algemeen kurkuma te vermijden, tenzij je een kuur doet, maar er niet te moeilijk over te doen inderdaad, dan word je dol.

   Ook ik had eens gevraagd naar purine, en ik kreeg als antwoord: “ACANA Duck & Bartlett Pear and Lamb & Okanagan Apple do not contain fish and also have the lowest protein content of any of our foods. These two foods will have the lowest purine content, however, due to the high inclusion of meats in our diets we do not have a diet that would be considered low purine.”

   Ze gaan dus alleen uit van vis heb ik het idee, en nemen bijvoorbeeld organen niet mee in de schatting.

 36. Spikkel

  Hoi Meike. Dit voer bevat volgens de verpakking toch ook o.a. turmeric root, de wortel van kurkuma. Net grote zak in huis gehaald.Schijnt voor honden met leishmania juist in kleine hoeveelheden niet ok te zijn, ws. onderzoek. Stond op turmeric.com en elders. Veel Acanasmaken bevatten curcumine, daarom niet gekozen. Alleen ranchlands bevat t niet, en Orijen six fish (vorige zak) ook niet, als ik het goed heb. Welke hoeveelheid zou in dit voer kunnen zitten? Kan ik niet vinden. Iets om rekening mee te houden of verwaarloosbaar?

  1. Voerwijzer Meike

   Oei dat is niet handig. Heb je misschien al de nieuwe variant, Orijen Original? Op de website van Orijen zie ik kurkuma niet staan bij Orijen Adult.

   Wat je zou kunnen doen is het combineren met een kurkuma-kuur.

   Volgens mij is het niet bekend bij welke hoeveelheid de parasiet juist versterkt, waar die grens ligt, dus aan een hoeveelheid weten heb je denk ik ook niets.

   1. Voerwijzer Meike

    Dankjewel, ik zie in veel webshops nog Orijen Adult staan, maar goed om te weten dat de nieuwe variant dus Nederland al bereikt heeft. Ik zal het aanpassen.

    Misschien vind je dit onderzoek nog interessant, een brok met diverse immuunmodulerende, antioxidatieve en ontstekingsremmende kruiden zorgde voor een beter immuunsysteem bij honden met Leishmania, en daar zat ook kurkuma bij: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4669625

   1. Voerwijzer Meike

    Stuzzy monoprotein is opzich compleet volgens de richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld, maar ik zou zeker afwisselen met één of twee andere merken. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel lever erin zit, teveel lever kan zorgen voor onbalans tussen vitamine A en D. Tenzij je een eliminatiedieet doet, is het sowieso veiliger om af te wisselen tussen merken. Waar de ene een onbalans heeft, is de kans groot dat de andere dit compenseert.

 37. wil

  dag Meike
  Onze boxer van ruim 8 jaar met een allergie probleem heeft 2 jaar lang Hills ZD gekregen, maar onze nieuwe dierenarts lijkt het beter over te stappen op een andere en geperste brok, bv Dog Lover’s Gold of Orijen.
  Ik lees hier dat Orijen nogal eens een dunne ontlasting geeft, daar heeft onze hond sowieso een beetje last van… beter niet Orijen dan?
  groet, Wil

  1. Voerwijzer Meike

   Nee dat kun je zo niet stellen, de oorzaak van de dunne ontlasting is waarschijnlijk een andere dan het niet goed kunnen verteren van verhit eiwit. Als het om voedselallergie gaat tenminste.

   Orijen bevat wel kip, waar veel honden allergisch voor zijn. Je kunt beter kiezen voor een brok zonder kip (en rund), zoals Orijen 6fish of een visbrok van Acana. Die bevat ook minder eiwit. Alleen vis vind ik ook niet zo geschikt, dus ik raad aan om er dan een andere brok nog bij te geven

 38. liz & co

  Hallo Meike,

  Bij onze Border Terrier (13) is door de DA geconstateerd dat hij een chronische pancreas ontsteking heeft. Vet kan dodelijk zijn. Hij krijgt 2 x p dag Orijen 6 Fish met gekookte wortelen en een stukje gegrilde tartaar. Hij doet het al een jaar of 7 heel erg goed op Orijen 6 Fish. Is het vetgehalte in 6 Fish niet te hoog? Wij zijn tevreden met Zooplus maar omdat zij leverproblemen hebben zijn we bij Brekz terechtgekomen. Prima NL firma.

 39. Voerwijzer Meike

  Hallo Arjan, je kunt het voerschema van de gewone Orijen Puppy nemen en dat x 1,05 doen.

  De large breed is niet gericht op een ander soort bespiering, maar het bevat minder calcium en vet zodat er voor grote rassen het risico op groeipijn verkleind wordt. Grote rassen krijgen groeipijn als het calciumgehalte niet laag is, bij kleine rassen komt dit niet voor. En overgewicht is een belangrijke factor bij groeipijn, vandaar minder vet. Ook is een lagere hoeveelheid calorieën belangrijk voor een rustigere groei. Grote honden groeien sneller, omdat ze zo groot moeten worden, en dat is ook weer een risico voor de ontwikkeling van het skelet.

  Ik denk dus dat het niet nodig is om voor Large Breed-variant te kiezen, maar het kan ook geen kwaad.

 40. Nick

  Onze engelse stafford ‘GIO’ zat eerst op pupy voer caro croc en deed het hier wel goed op, hoewel we wel een stuk minder moesten geven als voorgeschreven want hij werd er te dik van. Daarna over gegaan op caro croc original en hier moesten we zelfs 350 gram per dag geven voor 18kilo hond en waar 240gram een maximum was…
  Nu toch overgegaan op orijen adult na veel opzoekwerk hier op de super goede site!
  We zijn nu iets meer dan een halve zak verder…
  Mijn ondervindingen : ietsjes minder haarverlies (wat zo al wel meeviel)
  Maar wel meer ‘roos’ meer witte bolletjes dat mee vantussen het haar komen.
  Ook zitten we hier op de maxium per dag voor een actieve hond (wat niet echt zo is)
  Voor 20kg 240gr voer per dag en hij weegt ongeveer 18kilo, honger heeft hij altijd natuurlijk…
  Ontlasting is wel een pak beter, veel vaster en donker van kleur, op caro croc was dit veel lichter van kleur en ni zo vast van structuur…
  Ik ben wel overtuigd van de kwaliteit maar echt veel verandering buiten de goede ontlasting is er niet.
  Alleen het roos vind ik een beetje een raar effect, kan je mij vertellen hoe dit zou kunnen komen?
  Groetjes Nick!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb geen idee, Orijen bevat genoeg vet en ook genoeg omega 3. Het zou kunnen zijn dat er minder vitamine D inzit, een tekort hieraan kan ook schilfers veroorzaken. Je kunt het menu eventueel aanvullende met vette vis of afwisselen met de visbrok. (Ik weet niet uit mijn hoofd of die geschikt is voor pups) In vette vis zit veel vitamine D.

 41. Maarten deJong

  Dan zou ik toch kiezen voor het merk Farmfood dat ook koud geperste brokken zijn zonder chemische / kleurstoffen toevoegingen en andere rommel en die ook nog eens de helft goedkoper zijn en waarvan je er maar weinig van hoef aan te bieden.

  Mijn honden produceren er mooie vaste ontlasting van / krijgen er een mooie vacht van .met andere woorden … ze doen het er erg goed op.

  1. Voerwijzer Meike

   Zelf vind ik Farmfood qua samenstelling niet een betere keuze dan Orijen. Farmfood bevat wel toevoegingen, om de voeding compleet te maken. In Orijen zitten maar een paar voedingsstoffen toegevoegd, en in de nieuwste variant alleen nog maar zink. Andere punten die ik minder fijn vind aan Farmfood vind je hier: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/farmfood/. Ik weet dat ze voor de prijs goede voeding maken, en dit vol overtuiging doen, maar mijn visie op goede voeding is iets anders.

 42. Voerwijzer Meike

  Het verschil tussen Orijen Adult en Orijen Puppy Large lijkt voornamelijk het calciumgehalte, het eiwitgehalte te zijn. Dit heeft te maken met het voorkomen van groeipijn en andere botproblemen. Met 14 maanden is de grote groei er wel uit en kun je prima overgaan op Orijen Adult.

 43. Hanneke

  Hallo,

  Wij voeren onze vizsla van 15 maanden Orijen adult. Zo te zien doet hij het hier goed op, actief, mooie vacht en goede stevige ontlasting en hij eet het graag. Probleem is dat hij vaak (niet altijd) na het eten last heeft van winderigheid. Dit had hij ook al op zijn puppybrok (Carocroc, daarbij ook regelmatig zachte ontlasting) en met Orijen is het minder geworden, maar we zouden graag zien dat het helemaal overgaat. Wat zou een goed (brok)alternatief zijn voor Orijen, wat kwalitatief gezien gelijkwaardig is?

 44. Voerwijzer Meike

  He wat vervelend! Hoelang geleden ben je overgestapt? Het kan niet zo zijn dat het nog door de overstap komt? Je kunt de darmen ondersteunen door probiotica te geven, of een paar dagen alleen vuile pens. Verder lijkt het me een goed idee om een tijdje alleen brok en daarna een tijdje alleen kvv te geven, om te kijken of het aan 1 van die voedingen ligt. Let je ook op de tussendoortjes?

 45. Lee

  sinds 4 weken overgestapt van Prins naar Orijen Adult. Omdat het hoogwaardiger in voedingsstoffen is en dus beter voor de hond. Op Prins werd ze lusteloos. Maar nu kvv en Orijen is ze wel wat energieker, alleen heeft ze af en toe last van diaree, soms dun soms vla achtig. Als ze kvv krijgt gaat het beter, maar ook dan soms vla achtige ontlasting. Nu 3 weken alleen maar brok, om te kijken hoe het gaat. En we moeten dus gemiddeld 3x pweek dweilen omdat ze het snachts niet kan ophouden als wij slapen. Moedeloos….wat kunnen we nu nog doen buiten dat ik morgen wat ontlasting opvang en laat checken bij de DA op eventuele besmetting v parasieten oid. Om dit ook uit te sluiten. Ze heeft als pup nl een besmetting van Giardia gehad. Maar mbt het voer weet ik het nu even niet meer.
  graag advies  
  mvrgr Lee 

 46. Voerwijzer Meike

  Champion Petfoods heeft het volgende geantwoord op mijn vraag over de pitten:
  “Champion Petfoods uses food grade apples and pears that are composed of skin and flesh. We only use the ‘edible’ part of the apple; seeds are not used to make the food.”

  En nog op de vraag over spinazie:
  “As for spinach, we formulate our diets for healthy dogs at maintenance and there is no risk of harm from spinach. Dogs who are prone to oxalate crystals need to be fed a specialized diet free from calcium oxalate, but this does not apply to cooked spinach (as in the kibble) or healthy dogs.”

 47. Manuela

  op het forum van barfplaats kwam ik tegen dat er geen probleem is met pitten van appels en peren zolang de pitten intact blijven en het gif in de pit blijft. Het kan wel een probleem zijn als de pitten stukgemalen worden.
  Anderzijds kan ik me niet voorstellen dat de pitten voor toevoeging verwijderd worden

   

 48. Voerwijzer Meike

  Hm dat klinkt niet goed, dat is wel heftig voor een overgang in brokken. Heb je de overgang geleidelijk gedaan, of in 1 keer? En ik begrijp dat na de kvv er geen diarree en andere problemen zijn he? Dan moet het dus wel aan de voeding liggen. Tenzij je merkt dat het nu minder wordt, zou ik een andere voeding uitzoeken. Ik heb geen idee wat het kan zijn, de ingrediënten zijn bijna hetzelfde en ook het eiwitgehalte en vetgehalte zijn gelijk en bijna gelijk. Sommige honden hebben last van het hoge eiwitgehalte, maar dat kan het niet zijn als Orijen Puppy wel goed ging. Misschien kun je de vraag eens neerleggen bij de fabrikant?bhttp://www.orijen.ca/contact/

 49. Anoniem

  Sinds 1 week over op de adult variant van orijen. Helaas heeft mijn hond (1 jaar, actieve Welsh Springer) er best last van. Zeer dunne ontlasting, overgeven, zijn voerbak wordt met pijn en moeite opgegeten en maakt een vermoeide indruk. Had met zijn puppyvoer geen enkel probleem.
  Hoe lang duurt het voordat hij aan zijn nieuwe voer aangepast is?
  Kan ik beter meteen een ander merk proberen?

  Ter info: in het weekend krijgt hij KVV (Smuldier of Haaksbarf > geen problemen).

  Bedankt alvast!

 50. Thineke Dieterman

  Sinds 2 weken krijgt een oudere teef van ons de senior variant. Na haar sterilisatie eind vorig jaar, vond ik haar niet meer de oude. Ze kwam gewoon deprie over en sjokte achter me aan tijdens wandelingen. Dit zou voor mij de reden kunnen zijn, om maar niet meer te steriliseren…. dacht ik 😉
  Ze is de afgelopen weken heel snel veranderd in een aktieve oudere Border Collie (11 jaar nu), maar ze is veel levendiger, alerter en loopt met energie weer mee tijdens de wandelingen en is weer op het fanatieke af.
  Ook is ze nu uit vacht, maar ze glimt erover. En nu springt (!) ze weer in de auto, terwijl ze dat hiervoor al klimmend deed (met glucosamine + chondroitine tabletten). Die tabletten krijgt ze nu niet meer, aangezien het in redelijke hoeveelheid in de brok zit, maar ze beweegt dus ook veel beter. Zelfs mijn partner, die altijd heel erg voorzichtig is met dergelijke uitspraken was verbaasd over het effect van dit voer op onze senior 🙂 We zijn hier erg blij mee en wilde dit graag hier ook delen.

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Erna, naar mijn weten is dat niet van tevoren te zeggen. Ik heb het idee dat het vaker bij weinig actieve honden een minder goede reactie geeft dan bij actieve honden. Meestal ontstaat er dan slechte ontlasting. Daarnaast is het niet geschikt voor honden met nierproblemen.

    1. Voerwijzer Meike

     Dit is goed voer voor jonge honden, als ze geen nierproblemen hebben. Het is niet slecht voor de nieren, maar als de nieren niet goed meer de afvalstoffen van het eiwit kunnen filteren, dan krijgt het lichaam het zwaar. Als je je er niet goed bij voelt, het hoge eiwitgehalte, kun je ook prima Acana kiezen. Daar zit minder, maar genoeg, eiwit in.

   1. sjm

    Beste Meike,

    Ik geef mijn hond (Shiba Inu reu, bijna 5, niet gecastreerd) al een jaar Orijen. Ik wissel Original, Tundra, Classic Red en Six Fish met elkaar af. De ontlasting is vanaf dag 1 perfect! Ik gaf hem daar oor Farm Food HE Glutenvrij. Daar was zijn ontlasting ook goed, maar ik wilde hem meer vlees geven en een betere kwaliteit brok dus vandaar de overstap naar Orijen. Nu valt het mij al een tijd op dat hij klachten vertoont in de vorm van jeuk en soms tranerige ogen. Ik vermoed dat dit komt door teveel eiwitten. Verder geen klachten. Wat zal ik doen? Kun je een goede brok met minder eiwitten aanbevelen? Acana? Alvast dank!

     1. sjm

      Hartelijk dank Meike! Kan jeuk inderdaad door teveel eiwitten komen? Kun je naast Acana eventueel nog een brok aanraden met gehydroliseerde eiwitten zodat we kunnen kijken of het de eiwitten zijn?

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter