Orijen Original

Ingredienten

Vers kippenvlees (13%), vers kalkoenvlees (7%), verse hele eieren (7%), verse kippenlever (6%), verse hele haring (6%), verse hele bot (Vis) (5%), verse kalkoenlever (5%), verse kippennekken (4%), Vers kippenhart (4%), Vers kalkoenhart (4%), gedroogde kip (4%), gedroogde kalkoen (4%), gedroogde hele makreel (4%), gedroogde hele sardines (4%), gedroogde hele haring (4%),  rode linzen, groene linzen, groene erwten, linzenvezel, kikkererwten, gele erwten, kidneybonen, witte bonen, haringolie (1%), kippenvet (1%), kippenkraakbeen (1%), gevriesdroogde kippenlever, verse pompoen, verse muskaatpompoen, verse courgette, verse pastinaak , verse wortel, verse red delicious appels, verse bartlett peren, verse boerenkool, verse spinazie, verse bietbladeren, verse knolraapbladeren, kelp, cranberry’s , blauwe bessen, saskatoonbessen (Amelanchier alnifolia), chicorei, kurkuma, mariadistel, kliswortel, lavendel, heemstwortel, rozenbottelm

Alle peulvruchten, verse groenten en vruchten zijn in zijn geheel gebruikt, dus geen resten uit de humane voedingsindustrie.

Toegevoegd per kg
zinkchelaat  100 mg.
Enteroccoccusfaecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) DHA (min.) EPA (min.) Glucosamine (min.) Chondroitinesulfaat (min.) Dierlijk eiwit
38% 18% 21% 8% 5% 12% 1.4% 1.1% 3900 3% 1% 0.3% 0.2% 1400mg/kg 1200mg/kg 37%

Beoordeling:

Orijen Original vind ik een van de beste hondenbrokken die er zijn in Nederland en België. Wat Orijen (samen met Acana, zelfde fabrikant) zo uniek maakt is

 • dat bijna alle voedingsstoffen uit de ingrediënten zelf gehaald worden. Er zijn geen synthetische vitamines aan toegevoegd en bijna geen mineralen.
 • dat ze de grondstoffen zelf verwerken. Op hun website staat dat ze het gedroogde vlees zelf op lage temperatuur drogen, wat betekent dat het niet zo heftig verhit en bewerkt is als het vleesmeel uit veel andere brokken. Een ander voordeel hiervan is dat er geen bha en/of bht in het vleesmeel zit om het te conserveren, dit zit namelijk in bijna alle andere brokken wel in het vleesmeel en vaak ook in het toegevoegde vet. Er zit in geen van de grondstoffen conserveringsmiddelen.
 • dat ze alleen scharrelvlees gebruiken, dus geen vlees uit de bio-industrie. Helaas mogen kippen en kalkoenen over het algemeen niet naar buiten in de scharrelhouderij, maar ze hebben meer ruimte dan dieren in de intensieve veehouderij.
 • dat ze de brokken op lagere temperatuur maken dan de meeste andere fabrikanten.
 • dat ze de uitgebreide analyses op hun website hebben staan, zo kun je zien hoeveel erin zit van alle essentiële vitamines, mineralen en aminozuren. Bij de meeste brokken is alleen bekend hoeveel er is toegevoegd, en niet hoeveel er werkelijk in de brok zi

Hoog vleesgehalte
Orijen heeft een hoog vleesgehalte. Als je hier specifiek naar op zoek bent, is dit een goede brok om te proberen. Hoe hoger het vleesgehalte hoe beter? Dat denk ik niet. Ik vind het wel belangrijk dat er genoeg vlees inzit om aan de basisbehoeftes te voldoen. Alles daarboven is misschien niet nodig, tenzij je hond niet goed tegen koolhydraten kan door darmproblemen of insuline-resistentie. Er zijn ook honden die juist niet goed tegen een hoog eiwitgehalte kunnen, en Orijen is daardoor ook niet voor elke hond geschikt. Het probleem is dat het eiwit in brokken niet zo goed verteerbaar is als eiwit uit vers vlees, en dit kan leiden tot een minder optimale darmflora en slechte ontlasting.

Pro’s
– Zuivere en diervriendelijke ingrediënten
– Weinig koolhydraten
– Bevat gecheleerde mineralen
– Vrij van natrium seleniet
– Relatief lage bereidingstemperatuur (93 graden celsius)
– bevat probiotica

Con’s
– Door het vrij hoge eiwitgehalte niet geschikt voor iedere hond. Weet je niet hoe je hond reageert op een hoger eiwitgehalte? Je kunt het gewoon proberen en kijken hoe het gaat. Je kunt ook het merk Acana proberen, dat is van dezelfde kwaliteit, maar met een lager eiwitgehalte.

Verkoop informatie:

Orijen Adult is verkrijgbaar bij EKO4petz
340 gr voor €4,95
2,27 kg voor €23,95
6 kg voor €45,95 (€7,65/kg)
11,4 kg voor €75,95 (6,66/kg)
17 kg voor €105,95 (€6,23/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
peulvruchten kip, vis, kalkoen scharrelvlees, wild (vis) prebiotica, chondroitine, analyse aminozuren, vers vlees, chelaten visolie www.championpetfoods.com/

98 Comments

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Erna, naar mijn weten is dat niet van tevoren te zeggen. Ik heb het idee dat het vaker bij weinig actieve honden een minder goede reactie geeft dan bij actieve honden. Meestal ontstaat er dan slechte ontlasting. Daarnaast is het niet geschikt voor honden met nierproblemen.

 1. Thineke Dieterman

  Sinds 2 weken krijgt een oudere teef van ons de senior variant. Na haar sterilisatie eind vorig jaar, vond ik haar niet meer de oude. Ze kwam gewoon deprie over en sjokte achter me aan tijdens wandelingen. Dit zou voor mij de reden kunnen zijn, om maar niet meer te steriliseren…. dacht ik 😉
  Ze is de afgelopen weken heel snel veranderd in een aktieve oudere Border Collie (11 jaar nu), maar ze is veel levendiger, alerter en loopt met energie weer mee tijdens de wandelingen en is weer op het fanatieke af.
  Ook is ze nu uit vacht, maar ze glimt erover. En nu springt (!) ze weer in de auto, terwijl ze dat hiervoor al klimmend deed (met glucosamine + chondroitine tabletten). Die tabletten krijgt ze nu niet meer, aangezien het in redelijke hoeveelheid in de brok zit, maar ze beweegt dus ook veel beter. Zelfs mijn partner, die altijd heel erg voorzichtig is met dergelijke uitspraken was verbaasd over het effect van dit voer op onze senior 🙂 We zijn hier erg blij mee en wilde dit graag hier ook delen.

   1. Leonneke

    Aháá. Maakt het extra lastig dit. Nu heb ik al mogen begrijpen dat Freeze Dried prima afgewisseld kan worden met KVV. Maar ik kan nog niet helemaal vaststellen of je een geëxtrudeerde brok ook kunt gebruiken in een KVV dieet ?

 2. Anoniem

  Sinds 1 week over op de adult variant van orijen. Helaas heeft mijn hond (1 jaar, actieve Welsh Springer) er best last van. Zeer dunne ontlasting, overgeven, zijn voerbak wordt met pijn en moeite opgegeten en maakt een vermoeide indruk. Had met zijn puppyvoer geen enkel probleem.
  Hoe lang duurt het voordat hij aan zijn nieuwe voer aangepast is?
  Kan ik beter meteen een ander merk proberen?

  Ter info: in het weekend krijgt hij KVV (Smuldier of Haaksbarf > geen problemen).

  Bedankt alvast!

 3. Voerwijzer Meike

  Hm dat klinkt niet goed, dat is wel heftig voor een overgang in brokken. Heb je de overgang geleidelijk gedaan, of in 1 keer? En ik begrijp dat na de kvv er geen diarree en andere problemen zijn he? Dan moet het dus wel aan de voeding liggen. Tenzij je merkt dat het nu minder wordt, zou ik een andere voeding uitzoeken. Ik heb geen idee wat het kan zijn, de ingrediënten zijn bijna hetzelfde en ook het eiwitgehalte en vetgehalte zijn gelijk en bijna gelijk. Sommige honden hebben last van het hoge eiwitgehalte, maar dat kan het niet zijn als Orijen Puppy wel goed ging. Misschien kun je de vraag eens neerleggen bij de fabrikant?bhttp://www.orijen.ca/contact/

 4. Voerwijzer Meike

  Ik kan de waarschuwing niet vinden, maar dit zie ik vaker. Ik gebruik altijd de analyse die de fabrikant zelf geeft en soms vraag ik bij de distributeur (ook bij CPbenelux.nl) na hoe het zit, want soms is een variant vernieuwd en nog niet in Nederland verkrijgbaar.

  1. Coenders

   Dag Meike,
   de waarschuwing staat nog steeds op de Homepage van de importeur. Helemaal naar beneden scrollen!!! Inmiddels heb ik van Zooplus bericht dat het origineel Orijenvoer is. Wellicht dat zij via hun moederbedrijf in Duisland inkopen…. Met een ander recept?? Orijen geeft mij tot op heden geen reactie op mijn vragen.
    

  2. inkie

   Hallo,

   Ik heb zelf even gebeld met CPBenelux, omdat ook ik een zak orijen puppyvoer via Zooplus gekocht had.
   Helaas had ook ik een Franse sticker ipv een Nederlandse sticker achterop het pakket.
   ik ga geen risico lopen en stuur het pakket dus terug.
   Helaas want het scheelt toch geld!
   Mijn vraag is dan ook waarom doet Zooplus dit, zo verliezen ze toch klanten.

   ben zo blij met dit forum.
   Moet er dus vaker op blijven komen.

   groetjes,

   ingrid
    

  1. Manuela

   op het forum van barfplaats kwam ik tegen dat er geen probleem is met pitten van appels en peren zolang de pitten intact blijven en het gif in de pit blijft. Het kan wel een probleem zijn als de pitten stukgemalen worden.
   Anderzijds kan ik me niet voorstellen dat de pitten voor toevoeging verwijderd worden

    

 5. Voerwijzer Meike

  Champion Petfoods heeft het volgende geantwoord op mijn vraag over de pitten:
  “Champion Petfoods uses food grade apples and pears that are composed of skin and flesh. We only use the ‘edible’ part of the apple; seeds are not used to make the food.”

  En nog op de vraag over spinazie:
  “As for spinach, we formulate our diets for healthy dogs at maintenance and there is no risk of harm from spinach. Dogs who are prone to oxalate crystals need to be fed a specialized diet free from calcium oxalate, but this does not apply to cooked spinach (as in the kibble) or healthy dogs.”

 6. Lee

  sinds 4 weken overgestapt van Prins naar Orijen Adult. Omdat het hoogwaardiger in voedingsstoffen is en dus beter voor de hond. Op Prins werd ze lusteloos. Maar nu kvv en Orijen is ze wel wat energieker, alleen heeft ze af en toe last van diaree, soms dun soms vla achtig. Als ze kvv krijgt gaat het beter, maar ook dan soms vla achtige ontlasting. Nu 3 weken alleen maar brok, om te kijken hoe het gaat. En we moeten dus gemiddeld 3x pweek dweilen omdat ze het snachts niet kan ophouden als wij slapen. Moedeloos….wat kunnen we nu nog doen buiten dat ik morgen wat ontlasting opvang en laat checken bij de DA op eventuele besmetting v parasieten oid. Om dit ook uit te sluiten. Ze heeft als pup nl een besmetting van Giardia gehad. Maar mbt het voer weet ik het nu even niet meer.
  graag advies  
  mvrgr Lee 

 7. Voerwijzer Meike

  He wat vervelend! Hoelang geleden ben je overgestapt? Het kan niet zo zijn dat het nog door de overstap komt? Je kunt de darmen ondersteunen door probiotica te geven, of een paar dagen alleen vuile pens. Verder lijkt het me een goed idee om een tijdje alleen brok en daarna een tijdje alleen kvv te geven, om te kijken of het aan 1 van die voedingen ligt. Let je ook op de tussendoortjes?

 8. Voerwijzer Meike

  Boukje, Orijen Senior is prima. Op rauwe vleesvoeding heb je de kans dat de bultjes en cystes (langer) wegblijven, maar als je brokken wilt blijven voeren is Orijen Senior een prima keuze.

 9. Voerwijzer Meike

  Dankje Anne! Bij de meeste honden gaat dat prima, gewoon proberen dus. Mocht hij/zij er toch problemen van krijgen, met de ontlasting bijvoorbeeld, dan kun je proberen om drie dagen het één en daarna vier dagen het ander te voeren.

 10. Hanneke

  Hallo,

  Wij voeren onze vizsla van 15 maanden Orijen adult. Zo te zien doet hij het hier goed op, actief, mooie vacht en goede stevige ontlasting en hij eet het graag. Probleem is dat hij vaak (niet altijd) na het eten last heeft van winderigheid. Dit had hij ook al op zijn puppybrok (Carocroc, daarbij ook regelmatig zachte ontlasting) en met Orijen is het minder geworden, maar we zouden graag zien dat het helemaal overgaat. Wat zou een goed (brok)alternatief zijn voor Orijen, wat kwalitatief gezien gelijkwaardig is?

   1. Hanneke

    Hoi Meike,

    Bedankt voor je reactie! Rauw vlees of natvoer hebben we nog niet geprobeerd, dat zou ook een oplossing kunnen zijn. Dit lijkt me alleen minder makkelijk dan brokken als we ergens heen gaan met onze hond.

    Vriendelijke groeten,

    Hanneke

 11. Jeanine

  Hoi Meike,
  Zou jij mij misschien kunnen vertellen wat nu “the deal” is met ZooPlus en Orijen?
  Ik heb meerdere comments hierover gelezen die wat verwarring bij mij opriepen.
  Word er gesjoemeld met het voer door ZooPlus?
  Ik bestel namelijk al een aantal maanden Orijen Puppy Large bij ZooPlus, waarvan ik de laatste keer tot 2x toe een gescheurde zak heb ontvangen. De zakken horen gevacuumeerd te zijn i.v.m. beperkte houdbaarheid van de brok. Uiteraard teruggestuurd. Maar bij ZooPlus zijn zo goed als alle Orijen varianten al geruime tijd niet leverbaar… Gek, vind je niet?
  Ik wil sowieso voor mijn Ridgeback van 14 maanden overstappen op Orijen Adult of Tundra, en mijn 2 maanden oude pup op Puppy Large doorzetten. Kun je mij vertellen of hier veel verschil in zit? Beide honden van 14 en 2 maanden doet het namelijk perfect op Puppy Large, eten het graag en hebben zeer goede ontlasting. Ik wil dit graag behouden…
  Ik hoor het graag van je!
  Groetjes,
  Jeanine

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Jeanine,

   Ik weet niet waarom het niet meer leverbaar is bij Zooplus. Er werd gezegd dat Zooplus een namaak-variant uit China zou verkopen, omdat ze niet op de lijst staan bij de distributeur van de Benelux, maar dat is gelukkig niet waar. Het blijkt dat ze inkopen via hun hoofdkantoor en die staat in Frankrijk, of een ander Europees land.  Het is inderdaad een slechte zaak als de zakken gescheurd zijn. Het kan helemaal geen kwaad om ergens anders te bestellen. EKO4petz is een betrouwbare leverancier en ook food4pets.be en Topdierenshop hebben veel tevreden klanten.

   Bedoel je of er veel verschil zit in Orijen Adult en Orijen Tundra? Het grootste verschil is de prijs. Aangezien Tundra niet enorm veel beter is dan Adult, zou ik gewoon voor Adult kiezen. Adult bevat kip en Tundra bevat heel veel andere diersoorten. Adult bevat een normaal calciumgehalte en Tundra bevat vrij veel calcium.

 12. Jeanine

  Bedankt voor je reactie Meike!
  Ben blij dat er niets mis is met het voer van ZooPlus. Ik ga binnenkort even de alternatieve leveranciers bekijken.
  Mijn vraag was of er (veel) verschil zit tussen Orijen Puppy Large en Orijen Adult, en waar precies het verschil ‘m dan in zit?
  Dit omdat mijn hond van 14 maanden het top doet op Puppy Large, maar ik haar over wil zetten op Adult.
  Thanks!

 13. Voerwijzer Meike

  Het verschil tussen Orijen Adult en Orijen Puppy Large lijkt voornamelijk het calciumgehalte, het eiwitgehalte te zijn. Dit heeft te maken met het voorkomen van groeipijn en andere botproblemen. Met 14 maanden is de grote groei er wel uit en kun je prima overgaan op Orijen Adult.

 14. Voerwijzer Meike

  Van Orijen Puppy zou je 45 gram per dag kunnen geven, en zelf goed opletten of hij/zij meer of minder nodig heeft. 45 gram Orijen Puppy is ongeveer 175 kcal, en dat is hoeveel je pup ongeveer nodig heeft volgens de richtlijnen van de Fediaf.

  Je kunt heel goed vers voeren aan een chichuahua, ik ken daar alleen maar goede ervaringen mee. Als je liever vers wilt voeren, of gedeeltelijk vers, kun je dit gewoon doen hoor 🙂

 15. Maarten deJong

  Dan zou ik toch kiezen voor het merk Farmfood dat ook koud geperste brokken zijn zonder chemische / kleurstoffen toevoegingen en andere rommel en die ook nog eens de helft goedkoper zijn en waarvan je er maar weinig van hoef aan te bieden.

  Mijn honden produceren er mooie vaste ontlasting van / krijgen er een mooie vacht van .met andere woorden … ze doen het er erg goed op.

  1. Voerwijzer Meike

   Zelf vind ik Farmfood qua samenstelling niet een betere keuze dan Orijen. Farmfood bevat wel toevoegingen, om de voeding compleet te maken. In Orijen zitten maar een paar voedingsstoffen toegevoegd, en in de nieuwste variant alleen nog maar zink. Andere punten die ik minder fijn vind aan Farmfood vind je hier: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/farmfood/. Ik weet dat ze voor de prijs goede voeding maken, en dit vol overtuiging doen, maar mijn visie op goede voeding is iets anders.

 16. Nick

  Onze engelse stafford ‘GIO’ zat eerst op pupy voer caro croc en deed het hier wel goed op, hoewel we wel een stuk minder moesten geven als voorgeschreven want hij werd er te dik van. Daarna over gegaan op caro croc original en hier moesten we zelfs 350 gram per dag geven voor 18kilo hond en waar 240gram een maximum was…
  Nu toch overgegaan op orijen adult na veel opzoekwerk hier op de super goede site!
  We zijn nu iets meer dan een halve zak verder…
  Mijn ondervindingen : ietsjes minder haarverlies (wat zo al wel meeviel)
  Maar wel meer ‘roos’ meer witte bolletjes dat mee vantussen het haar komen.
  Ook zitten we hier op de maxium per dag voor een actieve hond (wat niet echt zo is)
  Voor 20kg 240gr voer per dag en hij weegt ongeveer 18kilo, honger heeft hij altijd natuurlijk…
  Ontlasting is wel een pak beter, veel vaster en donker van kleur, op caro croc was dit veel lichter van kleur en ni zo vast van structuur…
  Ik ben wel overtuigd van de kwaliteit maar echt veel verandering buiten de goede ontlasting is er niet.
  Alleen het roos vind ik een beetje een raar effect, kan je mij vertellen hoe dit zou kunnen komen?
  Groetjes Nick!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb geen idee, Orijen bevat genoeg vet en ook genoeg omega 3. Het zou kunnen zijn dat er minder vitamine D inzit, een tekort hieraan kan ook schilfers veroorzaken. Je kunt het menu eventueel aanvullende met vette vis of afwisselen met de visbrok. (Ik weet niet uit mijn hoofd of die geschikt is voor pups) In vette vis zit veel vitamine D.

 17. Arjan

  Wij hebben een pup, Franse bul, bijna 4 maanden en zijn nu over gegaan op orijen. We hebben gekocht het voer, puppy Large breed. Gezien het voedingsschema is dit voor honden die minimaal uitgroeien tot 25kg, zo zwaar zal zij niet worden. Kan het kwaad om haar dit voer te geven. Hoe pas ik dit voer het best aan op haar gewicht. ( op aanraden fokker een puppyvoer gekocht voor grotere honden gezien de spieren die dit soort honden krijgt)

  1. Voerwijzer Meike

   Hallo Arjan, je kunt het voerschema van de gewone Orijen Puppy nemen en dat x 1,05 doen.

   De large breed is niet gericht op een ander soort bespiering, maar het bevat minder calcium en vet zodat er voor grote rassen het risico op groeipijn verkleind wordt. Grote rassen krijgen groeipijn als het calciumgehalte niet laag is, bij kleine rassen komt dit niet voor. En overgewicht is een belangrijke factor bij groeipijn, vandaar minder vet. Ook is een lagere hoeveelheid calorieën belangrijk voor een rustigere groei. Grote honden groeien sneller, omdat ze zo groot moeten worden, en dat is ook weer een risico voor de ontwikkeling van het skelet.

   Ik denk dus dat het niet nodig is om voor Large Breed-variant te kiezen, maar het kan ook geen kwaad.

   1. Arjan

    Hallo Meike,

    Bedankt voor je reactie. Ik ga je advies aanhouden over het voerschema. Tot nu toe vind de pup het voer heerlijk! Ontlasting is af en toe wat dunner dan hiervoor maar misschien is het nog even wennen.
    Groet, Arjan

 18. liz & co

  Hallo Meike,

  Bij onze Border Terrier (13) is door de DA geconstateerd dat hij een chronische pancreas ontsteking heeft. Vet kan dodelijk zijn. Hij krijgt 2 x p dag Orijen 6 Fish met gekookte wortelen en een stukje gegrilde tartaar. Hij doet het al een jaar of 7 heel erg goed op Orijen 6 Fish. Is het vetgehalte in 6 Fish niet te hoog? Wij zijn tevreden met Zooplus maar omdat zij leverproblemen hebben zijn we bij Brekz terechtgekomen. Prima NL firma.

 19. wil

  dag Meike
  Onze boxer van ruim 8 jaar met een allergie probleem heeft 2 jaar lang Hills ZD gekregen, maar onze nieuwe dierenarts lijkt het beter over te stappen op een andere en geperste brok, bv Dog Lover’s Gold of Orijen.
  Ik lees hier dat Orijen nogal eens een dunne ontlasting geeft, daar heeft onze hond sowieso een beetje last van… beter niet Orijen dan?
  groet, Wil

  1. Voerwijzer Meike

   Nee dat kun je zo niet stellen, de oorzaak van de dunne ontlasting is waarschijnlijk een andere dan het niet goed kunnen verteren van verhit eiwit. Als het om voedselallergie gaat tenminste.

   Orijen bevat wel kip, waar veel honden allergisch voor zijn. Je kunt beter kiezen voor een brok zonder kip (en rund), zoals Orijen 6fish of een visbrok van Acana. Die bevat ook minder eiwit. Alleen vis vind ik ook niet zo geschikt, dus ik raad aan om er dan een andere brok nog bij te geven

  1. Veronique Boelee

   Ik voer Stuzzy New Zealand & Australia (only 1 proteïne), vis met Barramundi, wild zwijn, buffel, hert, rund met pens van rund, lam met pens van lam, kip, kalf en kalkoen. Ik wissel ze allemaal af.

    1. Voerwijzer Meike

     Stuzzy monoprotein is opzich compleet volgens de richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld, maar ik zou zeker afwisselen met één of twee andere merken. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoeveel lever erin zit, teveel lever kan zorgen voor onbalans tussen vitamine A en D. Tenzij je een eliminatiedieet doet, is het sowieso veiliger om af te wisselen tussen merken. Waar de ene een onbalans heeft, is de kans groot dat de andere dit compenseert.

    1. veronique

     Oke jammer, denk jij persoonlijk dat dit een compleet voer is zolang ik de soorten afwissel?
     Of wissel ik beter eens af met Orijen brokken en/of Prins compleet worst?

 20. Spikkel

  Hoi Meike. Dit voer bevat volgens de verpakking toch ook o.a. turmeric root, de wortel van kurkuma. Net grote zak in huis gehaald.Schijnt voor honden met leishmania juist in kleine hoeveelheden niet ok te zijn, ws. onderzoek. Stond op turmeric.com en elders. Veel Acanasmaken bevatten curcumine, daarom niet gekozen. Alleen ranchlands bevat t niet, en Orijen six fish (vorige zak) ook niet, als ik het goed heb. Welke hoeveelheid zou in dit voer kunnen zitten? Kan ik niet vinden. Iets om rekening mee te houden of verwaarloosbaar?

  1. Voerwijzer Meike

   Oei dat is niet handig. Heb je misschien al de nieuwe variant, Orijen Original? Op de website van Orijen zie ik kurkuma niet staan bij Orijen Adult.

   Wat je zou kunnen doen is het combineren met een kurkuma-kuur.

   Volgens mij is het niet bekend bij welke hoeveelheid de parasiet juist versterkt, waar die grens ligt, dus aan een hoeveelheid weten heb je denk ik ook niets.

   1. Spikkel

    Bedankt voor je reactie, Meike!
    Hm..een kurkumakuur, dus aan de hoge kant gaan zitten…voor hond van 30 kg, eet 340 gr per dag.
    Maar top dat je meedenkt, dank.

    Zal ik nog even de ingrediënten van de nieuwe zak Orijen Original (zo heet ie met kip) geven?

    Fresh chicken meat (13%), fresh turkey meat (7%), fresh whole eggs (7%), fresh chicken liver (6%), fresh whole herring 6%), fresh whole flounder (5%), fresh turkey liver (5%), fresh chicken necks (4%), fresh chicken heart (4%), fresh turkey heart (4%), chicken (dehydrated, 4%), whole red lentils, whole green lentils, whole green peas, lentil fiber, whole chickpeas, whole yellow peas, whole pinto beans, whole navy beans, herring oil (1%), chicken fat (1%), chicken cartilage (1%), chicken liver (freeze-dried), turkey liver (freeze-dried), fresh whole pumpkin, fresh whole butternut squash, fresh whole zucchini, fresh whole parsnips, fresh carrots, fresh whole red delicious apples, fresh whole bartlett pears, fresh kale, fresh spinach, fresh beet greens, fresh turnip greens, brown kelp, whole cranberries, whole blueberries, whole saskatoom berries, chicory root, turmeric root, milk thistle, burdock root, lavender, marshmallow root, rosehips. ADDITIVES (per kg): techn. additives: tocopherol rich extract of natural origin. Nutritional additives: zinc chelate: 100 mg. Zootechnical additives: Enteroccoccus faecium NCIMB10415: 600×10^6 CFU

    1. Voerwijzer Meike

     Dankjewel, ik zie in veel webshops nog Orijen Adult staan, maar goed om te weten dat de nieuwe variant dus Nederland al bereikt heeft. Ik zal het aanpassen.

     Misschien vind je dit onderzoek nog interessant, een brok met diverse immuunmodulerende, antioxidatieve en ontstekingsremmende kruiden zorgde voor een beter immuunsysteem bij honden met Leishmania, en daar zat ook kurkuma bij: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4669625

 21. Spikkel

  Meike bedankt! Goed dat je de ingrediënten hebt aangepast. Interessant artikel, zeker.
  Heb m even gedeeld in een facebookgroep van mensen met leishhonden, waar gewaarschuwd werd voor kurkuma, en denk er zelf even over na, of deze info consequenties heeft voor het voeren. En welke dan. In mn eentje proefkonijnen, hm…een kurkumakuur zomaar ga ik niet doen. Ben wel voor intelligent voeren. (Heb ook Orijen gemaild, bezwaar voorgelegd, gevraagd of er een variant is zonder de nieuwe kruidenmix. Ik denk het niet, voor zover ik kan uitzoeken. Geen antwoord vernomen.)

  Eerst maar eens zak original voeren aan onze hond zonder leish en wat wolfsblutsoorten proberen bij onze met leish. Wellicht is de kruidenmix juist wel gezond voor honden met leish, who knows, ik ga dat nog ff rustig bekijken.

 22. Spikkel

  Heel netjes antwoord gehad van de fabrikant van Acana en Orijen. Hun research afdeling gaf aan dat kurkuma rond de 1% van het dieet is, en in alle varianten zit. Zou weinig zijn. Ze adviseren wel om met onze DA overleggen, omdat ze dit individuele geval niet kennen. Ik ga gewoon wat afwisselen, en niet te bang proberen te zijn, het ene onderzoek zegt dit, het andere dat. Graag aanvullen als iemand met relevante info dit leest!

  Had Champion Petfoods nog iets gevraagd over purine, voor honden die Allopurinol krijgen (of Dalmaten), en op kristalvorming in de blaas letten. Acana/Orijen hebben geen speciaal voer met lage purinegehaltes,want ze verwerken veel vlees. Acana grassfed lamb en Yorkshire Pork zouden nog het minst purine bevatten, omdat er geen vis inzit, aldus de firma zelf.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor het delen van de info! Lijkt me goed om over het algemeen kurkuma te vermijden, tenzij je een kuur doet, maar er niet te moeilijk over te doen inderdaad, dan word je dol.

   Ook ik had eens gevraagd naar purine, en ik kreeg als antwoord: “ACANA Duck & Bartlett Pear and Lamb & Okanagan Apple do not contain fish and also have the lowest protein content of any of our foods. These two foods will have the lowest purine content, however, due to the high inclusion of meats in our diets we do not have a diet that would be considered low purine.”

   Ze gaan dus alleen uit van vis heb ik het idee, en nemen bijvoorbeeld organen niet mee in de schatting.

 23. Johnny

  Hallo,
  Ik heb een Amerikaanse Stafford die nu 6 maanden oud is.
  Tot op heden ben ik nog niet op de juiste voer voor mijn hond beland. Ik ben inmiddels al 3x van voer veranderd.
  De reden daarvan is:
  1. Hij heeft veel jeuk
  2. Zijn ontlasting is zacht ( afgelopen week kwam er zelfs bloed bij)
  3. Hij laat veel windjes

  Ik heb royal canin voor pups, dog lovers gold met alleen aardappel en zalm, en nu op jarco voor puppy.

 24. Ingrid

  Hallo Meike,

  Tot voor kort voerde ik mijn kruising van 14,5 jaar (23 kg) Orijen adult, maar volgens mijn dierenarts heeft dit voer een te hoog eiwitgehalte voor mijn hond en kunnen zijn nieren dit niet goed verwerken (ureum gehalte in het bloed is iets te hoog). Hij adviseerde daarom een brok met een lager eiwitgehalte. Wat zou je adviseren?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Ingrid

 25. Angela van Bommel

  Hoi hoi. ik heb een vraagje. Mijn Toller van 10 jaar heeft artrose en ik wil hem het beste voer geven uiteraard. Nu zit ik op Hills Science Plan voor senior. Maar ik merk dat hij best wat ontlasting heeft. Dit kan komen dat hij moet wennen. Hij eet het nu een week.

  Wat is jouw advies? Ik dacht aan Orijen Senior. maar misschien heb je andere suggesties. Het gaat er mij om dat er voldoende glucosamine en omega in de brokken zit.

  Groet Angela

  1. Voerwijzer Meike

   Orijen Senior is prima geschikt, Orijen Adult ook. Senior onderscheidt zich volgens mij vooral door iets minder vet en iets meer vezels te bevatten, dus als je hond sneller in gewicht aankomt of snel te harde ontlasting krijgt, is die geschikter. Het kan zijn dat het eiwitgehalte te hoog is voor je hond. Als de ontlasting zacht blijft op Orijen, probeer dan een brok met minder eiwit. Celtic Connection gebruikt ook relatief hoge hoeveelheden glucosamine en chondroïtine.

 26. Nick

  Hey,

  Mijn engelse staff kreeg eerst caro croc, hij deed het hier niet slecht op buiten de licht gekleurde platte ontlasting. Toen over gestapt op orijen ‘adult’, super voer!! Goede donkere en vaste ontlasting. Nu sinds de komst van de ‘original’ al zeker 2 zakken (11.4k) op deze variant en zijn ontlasting is weer plat, wel nog steeds donker… ook meer winderigheid. Weet nu niet goed wat doen want ik ben absoluut overtuigd dat het de beste brok is die er is. Vind het alleen bijzonder raar dat hij op deze variant plots zo anders reageert… 😐 Iemand hier nog ervaring mee?

  1. Voerwijzer Meike

   He vervelend, nee ik heb deze reactie niet eerder gehoord op de verandering bij Orijen, maar er zijn vast meer honden bij wie die nieuwe variant minder goed bevalt. Je kunt proberen of Acana Regionals beter gaat. Acana is van dezelfde kwaliteit als Orijen en Regionals is de lijn met het hoogste vleesgehalte.

   1. Nick

    Heb net gelezen op je fb pagina van ene ‘Julia’ dat orijen niet meer uit canada komt maar geproduceerd wordt in de us (kentucky) waardoor het niet meer GMO vrij is? Lijkt me iemand van daar, dus ik geloof het wel. aangezien orijen en acana van dezelfde producent komt heeft het misschien geen zin… maar het zal misschien gewoon aan de lichtelijk andere samenstelling liggen, hoewel ik het nog steeds vreemd blijf vinden…

    1. Voerwijzer Meike

     Dat geldt voor de Orijenbrokken die in de VS verkocht worden. Die kwamen eerst gewoon uit de fabriek in Canada, maar sinds een paar jaar is er ook een fabriek in VS. Alle Orijen-brokken die in de VS verkrijgbaar zijn, komen nu uit de fabriek in Kentucky. De brokken op de Canadese en Europese markt, komen uit Canada.

     1. Nick

      Ok, dan zal het gewoon aan de andere samenstelling liggen denk ik, hoewel ik nog steeds twijfel dat het dat wel is… nu goed : ik dacht aan acana regionals grasslands, leek mij de beste van de regionals lijn.
      Maar aangezien onze engelse staff geen grammetje vet heeft (het mag zelfs wat meer zijn) dacht ik aan de sport en agility 75% vlees en meer vet, 22 ipv 17.
      We doen geen sport met hem, alleen de normale wandel activiteiten. Hij eet nu een portie van ongeveer 330gram en 240gr is aangewezen voor 20kilo hond (actief) en hij weegt 18kilo.

 27. Voerwijzer Meike

  Ja kun je gewoon proberen, je kunt ook beide varianten proberen en kijken of je verschil merkt. Qua aankomen in gewicht, dat zal afhangen van wat de oorzaak van de magerheid is.

 28. Simone

  Onze hond is allergisch voor granen en rijst en kriigt mede daarom nu geen carnibest meer maar orijen afwisselend adult en regional red. Hoewel het al vele malen beter gaat is ze niet altijd enthousiast tov haar eten wat ze met vers vlees altijd wel was. Ik zou wel eens af willen wisselen met dog lovers gold maar hier zit veel aardappel in..zou dit problemen kunnen geven denk je?

  1. Voerwijzer Meike

   Graan en aardappel bevatten verschillende eiwitten, dus qua allergie zou het geen problemen moeten geven. Carnibest heeft trouwens ook graanvrije varianten (en er zijn heel veel graanvrije merken vers vlees).

 29. Kees Dingemans

  we hebben een 1-jaar oude Dwergschnauzer op Orijen Original. Regelmatig (vooral later op de dag) zachte ontlasting. Ik lees dat ik dan Acana kan overwegen. Maar die hebben in het begin al eens gehad als puppyvoer. De hond stonk helemaal naar vis. Dus “liever niet”. Heb je een alternatief?

  En verder: ik heb een site gevonden (uitgelatenhond.nl) met ook info over voer. Is dat betrouwbaar? Zit daar een commerciële partij achter?

  1. Voerwijzer Meike

   Misschien is Celtic Connection dan een geschikte brok: https://www.voerwijzer.com/hondenbrok/celtic-connection-chicken-turkey/. Bevat ook minder eiwit, maar ziet er qua samenstelling goed uit en ik hoor goede ervaringen.

   De brokkenvergelijker van uitgelatenhond.nl is voor zover ik weet ook van een onafhankelijke partij, alleen zijn de brokken niet up to date, heeft ze volgend mij geen navraag gedaan bij de fabrikant en heeft ze niet altijd correct of het om gedroogd of vers toegevoegd vlees gaat. Ze heeft ook een iets andere visie dan ik op voeding.

   1. Annemiek

    Hoi Meike,
    Onze oudste BC doet het al jaren goed op Orijen Adult maar ik voer hem glucosamine bij vanwege een krom pootje dat artrose lijkt te veroorzaken. Omdat ik heb ontdekt dat er kurkuma in orijen zit waar hij niet tegen kan overweeg ik een andere brok met meer glucosamine, chondrotoine en msm. Onze jongste BC is negen maanden en krijgt ook Orijen Adult. In principe gaat dit ook prima maar ze blijft erg mager. Ik heb het idee dat ze de voeding niet goed opneemt. Omdat ik ze graag hetzelfde voer blijf geven denk ik aan de celtic connection die jij hierboven noemt omdat dit glucosamine bevat. Zou dat voor de jongste ook oke zijn of heb jij een alternatief? (ze zijn allebei niet dik dus wat extra vet kan geen kwaad)

    1. Voerwijzer Meike

     Ik vind het een lastige vraag, volgens de richtlijnen is Celtic Connection Chicken & Turkey wel geschikt voor pups ouder dan 14 weken met een volwassen gewicht van 15 kilo of minder. Een Border Collie zit ongeveer rond dat gewicht. Voor een pup van een ras dat zwaarder wordt dan 15 kg, is de ratio calcium/fosfor volgens de Fediaf-richtlijnen net niet geschikt. Het maximum is 1.6:1 en de ratio van Celtic Connection Chicken & Turkey is 1.63 : 1. Het risico is voornamelijk groeipijn. De variant met lam en geit bevat volgens de richtlijnen teveel calcium, maar de ratio is wel geschikt. Volgens de eigenaresse van het merk is deze brok wel geschikt voor pups, omdat de ratio belangrijker is dan de hoeveelheid.

 30. Jolene

  Hallo Meike,

  Als eerste wil ik je enorm bedanken voor al het werk dat je hier in deze site steekt. Ik volg je site al jaren. En het heeft mij al veel op weg geholpen in de ingewikkelde voedingsindustrie. Maar sinds kort zit ik volledig vast met m’n voeding. Heb 2 cavalier’tjes. Hebben 3 jaar op orijen gestaan en ze stonden prachtig. Enkel wat slappe, wisselende stoelgang. Wou nog betere voeding en via deze site ene merk na andere geprobeerd zonder beterschap. Ook koud geperste brokken. na 2j zoeken en 8 verschillende broksoorten: doffe, schilferige vacht, jeuk, haaruitval, traan ogen, stinken en geen energie. Zou ik terug naar orijen gaan en stoelgang zo laten? Ik wil liefst tinlo vers geven ( m’n rottweiler deed het daar super mee) maar volgens dierenarts mag ik niet voor de ernstige gezondheidsrisico’s.
  Het beste willen voor je hond kan soms ook veel zorgen meebrengen 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Ja het kan een flinke zoektocht zijn! Als eerste zou ik je aanraden een andere dierenarts te nemen, als je graag de goedkeuring van de dierenarts wil om rauw te voeren. Er zijn veel dierenartsen die zich beter hebben verdiept in rauwe vleesvoeding, en goed kunnen inschatten wanneer het een risico voor de gezondheid is en wanneer niet. Voor een verder gezonde hond is het niet gevaarlijk en zou je kunnen zeggen dat brokken meer gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

   Qua brokken lijkt het er inderdaad op dat Orijen het beste is voor de gezondheid van je cavaliertjes, maar dat ze het hoge gehalte verhit eiwit niet goed kunnen verteren. Dit kun je vaak oplossen door de dagelijkse hoeveelheid voer over 3 maaltijden te verdelen, of door verteringsenzymen toe te voegen. Wat je ook kunt doen is Acana Regionals proberen, daar zit iets minder eiwit in maar is verder van dezelfde kwaliteit als Orijen.

   1. Jolene

    Bedankt voor je advies. Ik zie eindelijk terug welke richting ik uit moet. Dierenarts is wat anti rauw sinds enkele jaren. Maar miss maak ik combinatie van beide voedingen. Ik vroeg me af wat je van de andere soorten van orijen vind. Bvb orijen fit en trim. Een jaar geleden hadden ze dit nog niet in België. Ik zag op je site al 3 soorten beschreven van hen, zou je de andere dan niet aanraden? Of zijn die 3 de beste soorten van orijen?

    1. Voerwijzer Meike

     Ik zou Fit en Trim alleen aanraden bij overgewicht en Tundra bij allergie tegen kip. De standaardvariant, die in dit artikel wordt beschreven, is gewoon prima in alle andere gevallen. Tenzij het eiwitgehalte te hoog is (geeft slechte ontlasting), dan kun je beter overstappen naar Acana.

    2. Sabrina

     Onze hond heeft IBD en dysbiose , door giardia als pup gehad te hebben. Eigenlijk zijn de darmen en maag doorlaatbaar. Kapot dus. Vele allergieën tot gevolg maaaaar… zelfs mijn hond staat op rauw. ;-). Zoek mensen die er echt iets over weten zou ik zeggen. Bij ons is dit Nicky van Lewis nateral petfood. Kortessem. Ik voer probiotica spijsvertering puur en rauw. En nu eindelijk pas na een hele lange weg komen de darmen terug in een gezonde positie.door onze eigen acties samen met Nicky. En niet met die van de kliniek. Heeft enkel AB gehad van de kliniek. Ze denken daar niet aan om erna de darmen te moeten herstellen en dergelijk. En zo: Weg allergieën ;-). Want darmflora kapot = immuunziekten ! Vele dierenartsen kennen niets van rauw en hebben bang van bacteriëln. Want alle bacteriën zijn slecht. Laat je niet gek maken en voer je hond waar hij voor gemaakt is : rauw!;-)

 31. Lisa Werkman

  Hallo,sinds er een nieuwe samenstelling is,krijgen mijn 2 Staffies steeds zachte ontlasting en soms diaree.Daarvoor was de ontlasting meestal goed!
  Ik geef nu in de avond meestal rauw lamshart of kippenvleugels,soms ook gekookt en in de ochtend de nieuwe brokken(ik had een grote zak) vermengd met brokken van Fokker(Adult fresh meat)
  Daardoor hebben ze een betere ontlasting,maar ik wil straks wel weer 1 soort brokken geven,welke raad je mij aan?Het moet in ieder geval graanvrij zijn,een hond kan daar niet tegen,ook pens kotst hij er meestal uit!
  Mvg Lisa

 32. Lisa Werkman

  Hallo ik heb nog geen reactie gehad op mijn vraag hierboven!
  Zou je mij misschien kunnen vertellen welk verschil er is met de oude variant van orijen,misschien weet ik dan waar het aan ligt dat ze lechte ontlasting krijgen?
  Alvast bedankt,mvg Lisa

 33. Patrick Schreurs

  Ik heb net een video van een dierenarts gekeken over het belang van enzymen. volgens deze dierenarts zit in normaal voeding die wij aan onze honden geven te weining essentiele enzymen. Dit lijd tot slechte spijsvertering en slechte stinkende ontlasting, scheten enz. omdat de vetten en eiwitten niet goed of in sommige gevallen helemaal niet worden verteerd. Zou het kunnen dat dit de reden is waarom sommige honden hoge eiwit gehaltes slecht verdragen?
  wat is een goede manier om ervoor te zorgen dat onze honden extra enzymen binnenkrijgen? Mijn hond doet het tot nu toe goed op Orijen maar zijn ontlasting zou wat beter kunnen. Ik wil ook brokken blijven geven omdat dat voor mij handiger is met trainen. Hij krijgt zijn voer alleen als hij ervoor werkt en niet 2x p/d in een bak.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja doordat het eiwit verhit is, is het moeilijker verteerbaar en dat kan leiden tot problemen. De onverteerde eiwitten komen in de dikke darm terecht, waar bacteriën het omzetten in onder andere vieze gassen. Sommige honden verteren het prima, maar veel honden kunnen een hoog verhit eiwitgehalte zoals in Orijen niet goed aan. Het toevoegen van verteringsenzymen is dan een oplossing. Je kunt ook rauw gaan voeren, of de halve maaltijd vervangen door rauwe vleesvoeding. Dat is makkelijker verteerbaar en er zitten ook enzymen in (of dit verteringsenzymen zijn weet ik niet).

   Als je niet uit een bak voert, maar uit de hand, is het toevoegen van supplementen lastiger. (En het voeren van rauw ook). Wat je kunt doen is voor de training de enzymen geven, bijvoorbeeld door wat yoghurt heen. Hier vind je een artikelenreeks over het suppleren van verteringsenzymen aan de hond

   https://www.voerwijzer.com/enzymen-supplementeren-bij-verteringsklachten/

 34. Aukje

  Een hele leerzame video Patrick, bedankt voor het posten.

  Vraag me eigenlijk af waarom onze dierenartsen dit niet zeggen. Want je kunt eigenlijk zelf een heleboel doen om te zorgen dat het verteren wel goed gaat.

  Nou ja, ik ga maar weer even lezen, en bestuderen, wat het beste voor m’n meisje is.

 35. Hoi hoi
  Heb 2 chihuahua.s van 4 en 5 jaar beide wat overgewicht altijd acana grass fed lamb gevoerd de da heeft ze op hiils dieet gezet ben er niet kapot van en afvallen gaat maar met grammetjes, last van borrelende darmen en de oudste veel misselijk en oprispingen van zuur, wil er mee stoppen maar wat moet ik gaan voeren de jongste heeft last van maag door ziekte vroeger ….wie kan mij goed advies geven…zie door de bomen t bos niet meer. Mvg yvonne ( terug naar acana wil ik wel maar welk soort weer alleen de lam of combineren met vis…mag je ze mixen.

  1. Thineke

   Hoi Yvonne, Ik zou ze weer terugzetten op de Acana en dan misschien de Trim en Fit een keer proberen? Heeft de dierenarts voor jou bepaald dat je beide hondjes op de Hill’s moesten? Jij als eigenaar bepaalt dat toch?
   En wie weet, heeft Meike nog een goed/beter advies voor je

   1. Leon

    Bedoel je met natvoer blikvoer, Meike?
    Misschien dat het afhangt van het merk, maar dat is zeker niet altijd beter.
    Eén van onze honden was terminaal en we kregen haar van de universiteitskliniek terug met blikvoer van Hill’s. Het arme beest had constant diarree en als dat zo was doorgegaan, zouden we haar al binnen een paar dagen kwijtgeraakt zijn. We hebben haar terug op deze brokken gezet die ze altijd kreeg, en daarmee was de diarree vliegensvlug weer weg gelukkig.

    Over verhitte eiwitten, Meike:

    Ik denk niet dat het aan de verhitting op zich ligt, want volgens het voedingscentrum:

    “Het lichaam breekt eiwit uit voedsel af tot afzonderlijke aminozuren. Dat gebeurt met behulp van enzymen in de maag en de dunne darm. Eiwit wordt sneller verteerd als het is gedenatureerd. Dat wil zeggen: als de ruimtelijke structuur van het eiwit is ontmanteld. Dat gebeurt in de darm, onder invloed van maagzuur, maar ook bij het koken, door verhitting. Eiwit dat niet in de dunne darm kan worden verteerd, wordt in de dikke darm verder afgebroken of omgezet door bacteriën. Hierbij kan zwavelwaterstof vrijkomen, de bekende rotte-eierengeur.”

    Dus op zich kunnen verhitte eiwitten geen kwaad, integendeel, het zorgt juist voor een betere vertering.
    Ik denk eerder dat sommige honden simpelweg niet tegen een hoog eiwitgehalte op zich kunnen.
    Wat dat betreft zijn honden natuurlijk net als mensen: Elke hond is anders en het is vaak een kwestie van proberen.

 36. Joppe

  Ik ben al lang op zoek naar de juiste korrel voor mijn Jack Russell van 2 jaar.
  Momenteel geef ik ‘Aldi: Romeo High Premium Adult Chicken’.
  Ik vroeg mij af of dit nu echt zo slecht is omdat het goedkoop is.
  Onderstaande waarden komen van de verpakking:
  – Ruw eiwit 26,00 %
  – Ruw vet 13,00 %
  – Ruwe celstof 3,30 %
  – Ruwe anorganische stoffen 7,80 %
  – Vochtgehalte 9,00 %
  – Calcium 1,60 %
  – Fosfor 1,20 %
  Samenstelling: Vlees en dierlijke bijproducten (waarvan 25% kip, afkomstig van gehydrateerde kip), granen (waarvan 10% rijst), plantaardige bijproducten (waarvan 0.3 % insuline), oliën en vetten, gist, vis en visbijproducten, ei en eiproducten, mineralen.

  Ik ben aan het twijfelen tussen:
  – Nutro Choice Adult Chicken Mini
  – Naturis Mini Adult Chicken
  – Royal Canin Jack Russell Adult Gevogelte
  – Acana Regionals Grasslands (wel heel duur)

  Mijn hondje zit wel goed in zijn vel.
  Maar ik wil natuurlijk dat hij alle ingrediënten krijgt die hij nodig heeft om optimaal te lopen en te spelen. Want hij is zeer energiek!

  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *