Goede alternatieven voor Orijen en Acana

Datum: 15 november, 2022
Laatst bijgewerkt: 3 november, 2023

Door het nieuwsbericht over de overname van Orijen en Acana door Mars Petcare, willen sommige mensen deze merken niet meer kopen. Het is onduidelijk wat de overname voor de kwaliteit gaat betekenen, maar het is mogelijk dat ze de voeding econimisch gaan ‘optimaliseren’. Een ander argument is het geld meer gunnen aan een kleiner bedrijfje met hart voor de zaak dan aan deze multinational.

Goede merken ter vervanging van Acana of Orijen

Welke merken zijn een goed alternatief voor Orijen en Acana? De volgende merken bevatten net als Orijen en en Acana een hoog vleesgehalte, veel vers vlees en goed opneembare mineralen (chelaten). De meeste van deze merken geven aan dat ze scharrelvlees gebruiken.

HondenbrokkenKattenbrokken
Celtic Connection* Celtic Connection* Kip met Eend en Kalkoen
Essential Foods*Essential Foods The Jaguar*
FarminaFarmina
Amanova(Helaas bevat Amanova voor katten weinig eiwit)
Eden DogfoodPower of Nature Meadowland
Wolfsblut Blue MountainWildcat Etosha

De brokken bevatten wel bouillon of jus, wat meestal een smaakstof met vrije glutamaat aanduidt. De merken in de tabel met een * zeggen zelf dat het gaat om een vochtaftreksel zonder hydrolyse (en dus zonder vrije glutamaat).

Minder dure alternatieven

Ben je op naar betaalbaarder alternatieven? De volgende merken bevatten ook een goede hoeveelheid vlees, waaronder relatief veel vers vlees. Carnilove geeft aan scharrelvlees te gebruiken, en Purizon heeft smaken met wild.

HondenbrokkenKattenbrokken
PurizonPurizon
Carnilove Duck and PheasantCarnilove

33 Comments

 1. Nathaliehors

  Hoi, wij hebben een Labrador teef van 16 maanden en ruim 27kg.
  ze krijgt al vanaf een maand of 3 Orijen puppy large breed.
  Op zich doet ze het er prima op alleen blijft haar ontlasting zacht en niet consistent. Nu zijn we ons aan het orienteren voor ander voer en vroeg mij af wat een goed alternatief zou zijn. Ik denk dat de zachte ontlasting aan het aantal eiwitten kan liggen klopt dat?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat klopt, niet alle honden kunnen zoveel (verhit/bewerkt) eiwit goed verteren. Volgens mij bevatten de meeste brokken uit het rijtje op deze pagina minder eiwit, dus er zit vast iets tussen dat geschikt is. Je kunt bijvoorbeeld maximaal 32% eiwit proberen.

 2. betty62

  Beste Meike,

  Sinds 2 dagen geef ik m’n hond (net 6 jaar) Acana adult dog recipe (ipv Impress your dog) Nu (pas) lees ik de reviews. Ik lees over gele ontlasting. Is dat gewenning?
  Ter info eerder gaf ik 2 dagen per week vers voer, daarvan ging ze overgeven.
  Gezien de reacties vraag ik me af of ik wel door moet gaan met Acana…

  Hoor graag.
  Groet,
  Betty

  1. betty62

   In aanvulling, m’n hond heeft al last van haar anaalklieren (ook anale jeuk). Dat is een van de redenen dat ik ben overgestapt van merk…
   Moet ik me zorgen maken over dit merk en gelijk overstappen?
   Dank je wel voor je reactie! Groet Betty

   1. Voerwijzer Meike

    Er zijn na de overname door Mars wat meer klachten over Acana helaas. Maar er zijn ook nog steeds honden bij wie Acana nog steeds goed bevalt. Als er na twee weken geen verbetering is, zou ik een ander merk proberen. En als je teveel twijfelt, en je hebt een ander merk dat je ook aanspreekt, kan het geen kwaad om die te proberen.

 3. MariaF

  Al jaren voer ik mijn honden Acana Prairie Poultry, altijd goed gegaan, totdat in november 2023 mijn jongste hond van vijf jaar oud een behoorlijke uitslag kreeg en ontstoken oren. Uitslag (korstjes) op wangen, hoofd, poten en oren. Het is nog steeds niet over en nu bezig de ontstekingen te bestrijden met prednison. De oren gaan goed, maar ook dagelijks spoelen en zalven. Intussen veel euro’s verder, maar voor je hond doe je alles natuurlijk.
  Dit is gebeurd na een wijziging van de samenstelling van het voer het afgelopen jaar, er was gerst aan toegevoegd.

 4. Vosje

  Ik ben gaan googlen op of Acana red classic toevallig qua samenstelling gewijzigd was. Dit omdat mij opviel dat onze hond al langere tijd zachtere en gelige ontlasting kreeg en ook wel 3x moet zitten, waarbij laatste zit altijd waterig is. Voorheen bij de red classic mooie donkere stevige ontlasting. Ik merk ook dat de hond meer krabt, jeuk heeft. Kan dit ook op invloed zijn op zijn gedrag? Wat kan ik dan nu het beste gaan proberen? Het is een middelgrote hond van 3,5 jaar en best kieskeurig.

 5. Mim

  Beste Meike, allereerst complimenten met Voerwijzer.

  Nooit verwacht dat ik me nog eens zou verdiepen in een ander merk brok. Maar misschien juist wel oké om rond te kijken, inmiddels is mijn hond 10 jaar.

  Mijn gevoel gaat uit naar Celtic Connection eend/gans.
  Is dit een goed alternatief, of is het tijd om naar een senior voer te kijken?
  Ik voer hem +/-2 dgn Acana large breed adult, de rest KVV verschillende merken en diersoorten.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat lijkt me zeker een goed alternatief. Voor een senior-hond is het gehalte ruwe as (en daarmee het gehalte fosfor) aan de hoge kant, dus ik zou liever een brok met wat minder fosfor kiezen. Dat hoeven niet perse brokken te zijn die voor senior-honden worden aangeprezen, want de senior-brokken bevatten vaak erg weinig eiwit voor oudere honden. Je kunt dus gewoon adult (of puppy)-varianten bekijken en letten op het fosforgehalte (of ruw as als het fosforgehalte onbekend is) en het eiwitgehalte (minimaal 25% zou ik wel aanhouden).

 6. Aukjeh

  Jeetje, wat erg voor de mensen die hier hun verhaal deden over Orijen en Acana, zo zonde dat deze twee merken zo naar de kl*te geholpen worden door deze multinational, die altijd roept dat de dieren op de eerste plaats staan. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet zo is. De Anicura klinieken draaien ook onder Mars Pet care. De praktijken die ze er daar op na houden, is met geen pen te beschrijven. Ga op zoek naar ander goed voer, want dat je hond ineens ziek wordt, dat kan geen toeval meer zijn.

 7. Loet-mania

  Mijn hond ziek van Acana Heritage Adult Dog Kip&Kalkoen – 17 kg. Gekocht september 2023.

  – Hond had de brokken al 3 jaar.
  – Symptomen: energieloos, kotsen, jeuk in liezen en oksels, gras eten.

  Dierenarts bevestigde geen vlooien of mijten. Dacht aan opkomende voedselintolerantie. Daarom gestopt met het geven van de Acana brokken. Toen knapte ze op, de jeuk verdween langzamerhand. De overgebleven brokken heb ik aan een andere hondenbezitter gegeven. Van haar kreeg ik bericht dat ook haar hond ziek werd van de brokken.

 8. scwillard

  Ik geef nu al een behoorlijke tijd Acana prairy poultry (volgens mij nu 2 jaar), altijd tevreden over geweest. Maar afgelopen maanden al een aantal keer problemen met de anaalklieren gehad, de ontlasting is niet constant maar wisselt erg af. Het is ook niet meer gezonde ontlasting, vaak dunner dan wat zou moeten. Ook is mijn hond de laatste tijd gras aan het eten als een bezetene…

  Zou dit kunnen komen door de overname en mogelijke veranderingen?

   1. scwillard

    Dat is inderdaad ontzettend balen. Om je verder te informeren, vanochtend zelfs ontlasting met stukjes.. Ik ben 100% zeker dat dit geen wormen zijn, dat zijn namelijk geen stukjes + hij heeft net afgelopen maand een kuur gehad. Naar mijn weten komt dit dan door onverteerde voedingsstoffen?

    De brok die vergelijkbaar zijn (die je hierboven noemt) zijn wel allemaal minstens 2 euro per kg duurder, het moet wel te betalen blijven. Misschien dat je het kunt uitbreiden met ook nog iets betaalbaardere brok?

   2. mart20

    Hoi Meike,
    Voer ook al meer dan een jaar Acana ( puppy recipe) en nadat ik afgelopen weekend een nieuwe zak heb opengemaakt ook problemen met de ontlasting, die is nu erg dun en licht van kleur. Het viel me wel op dat de brokjes anders waren. Nu heb ik Farmina voor volwassen honden en wil nu over gaan schakelen, wilde eerst de zak nog opmaken maar lijkt me nu geen goed idee. Nou is mijn vraag kan je van Farmina onderling de smaken wisselen zonder het met elkaar te mengen.? Ik heb het een week geleden ook al bij Farmina zelf gevraagd maar tot op heden geen antwoord gekregen.

 9. ambervdv@live.nl

  Zijn er inmiddels al resultaten / bevindingen bekend na de overname?
  Wij geven zelf sinds ongeveer september 2022 Orijen Tundra en hier deden de honden het in eerste instantie erg goed op.
  Sinds enkele maanden merken wij dat de honden wisselende ontlasting hebben en daardoor last krijgen van hun anaalklieren en ook last krijgen van jeuk.
  Geen idee of dit omgevingsgerelateerd kan zien of mogelijk ook kan komen door een wisselende samenstelling van het voer.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb nog geen andere ervaringen gehoord na de aanpassing van de samenstelling, wat overigens al vóór de overname is gebeurd. De klachten kunnen inderdaad heel goed met het voer te maken hebben, ik zou een paar maanden andere voeding proberen om te kijken of dat beter gaat.

   1. amber

    Is er bepaald voer wat je dan aan kan raden? Een hond is sowieso allergisch voor mais wat het erg lastig maakt (hoeft niet altijd bij de ingredienten weergegeven te worden).

    Wij hebben ook een tijd KVV gevoerd (Naturis, Kivo, Dailymeat en Farmfood) maar hierbij was de ontlasting ook erg wisselend, vandaar weer terug op brok.

 10. Marion

  Beste Meike, ik geef sinds kort acana small breed. Ik lees dat deze voeding voor hartproblemen kan zorgen? Ik gaf altijd vers vlees, maar hierdoor ging zijn ontlasting niet goed. Alleen brok krijgt hij diaree van. Nu geef ik ‘ s morgens vers en ‘s avonds brok. Zijn ontlasting is nu normaal. Kan ik acana small breed wel blijven geven?
  Mvg
  Marion

 11. Beautiful Nature

  Zelf sinds november 2021 overgestapt naar ‘Wolfood – High Meat Cat & Kitten’ .
  Samenstelling oke, goede eiwit/vet gehalte & erg nette prijs-/kwaliteitverhouding.
  Helaas tot zover alleen vanuit Frankrijk te bestellen maar de 6 Brits Korthaar/Langhaar dames doen het er goed op 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Dank voor je reactie, dat merk kende ik nog niet. Bevat inderdaad een hoop vlees. Voor mijn lijstje van alternatieven heb ik ook gekeken naar de hoeveelheid vers toegevoegd vlees en in Wolfood is dat zo te zien 0%. En het bevat minder goed opneembare mineralen. Niet erg, maar het komt dus niet in aanmerking voor mijn alternatieven-lijstje.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter