Goede alternatieven voor Orijen en Acana

Datum: 15 november, 2022
Laatst bijgewerkt: 12 september, 2023

Door het nieuwsbericht over de overname van Orijen en Acana door Mars Petcare, willen sommige mensen deze merken niet meer kopen. Het is onduidelijk wat de overname voor de kwaliteit gaat betekenen, maar het is mogelijk dat ze de voeding econimisch gaan ‘optimaliseren’. Een ander argument is het geld meer gunnen aan een kleiner bedrijfje met hart voor de zaak dan aan deze multinational.

Goede merken ter vervanging van Acana of Orijen

Welke merken zijn een goed alternatief voor Orijen en Acana? De volgende merken bevatten net als Orijen en en Acana een hoog vleesgehalte, veel vers vlees en goed opneembare mineralen (chelaten). De meeste van deze merken geven aan dat ze scharrelvlees gebruiken.

HondenbrokkenKattenbrokken
Celtic Connection* Celtic Connection* Kip met Eend en Kalkoen
Essential Foods*Essential Foods The Jaguar*
FarminaFarmina
Eden DogfoodPower of Nature Meadowland
Wolfsblut Blue MountainWildcat Etosha

De brokken bevatten wel bouillon of jus, wat meestal een smaakstof met vrije glutamaat aanduidt. De merken in de tabel met een * zeggen zelf dat het gaat om een vochtaftreksel zonder hydrolyse (en dus zonder vrije glutamaat).

Minder dure alternatieven

Ben je op naar betaalbaarder alternatieven? De volgende merken bevatten ook een goede hoeveelheid vlees, waaronder relatief veel vers vlees. Carnilove geeft aan scharrelvlees te gebruiken, en Purizon heeft smaken met wild.

HondenbrokkenKattenbrokken
PurizonPurizon
Carnilove Duck and PheasantCarnilove

18 Comments

 1. scwillard

  Ik geef nu al een behoorlijke tijd Acana prairy poultry (volgens mij nu 2 jaar), altijd tevreden over geweest. Maar afgelopen maanden al een aantal keer problemen met de anaalklieren gehad, de ontlasting is niet constant maar wisselt erg af. Het is ook niet meer gezonde ontlasting, vaak dunner dan wat zou moeten. Ook is mijn hond de laatste tijd gras aan het eten als een bezetene…

  Zou dit kunnen komen door de overname en mogelijke veranderingen?

   1. scwillard

    Dat is inderdaad ontzettend balen. Om je verder te informeren, vanochtend zelfs ontlasting met stukjes.. Ik ben 100% zeker dat dit geen wormen zijn, dat zijn namelijk geen stukjes + hij heeft net afgelopen maand een kuur gehad. Naar mijn weten komt dit dan door onverteerde voedingsstoffen?

    De brok die vergelijkbaar zijn (die je hierboven noemt) zijn wel allemaal minstens 2 euro per kg duurder, het moet wel te betalen blijven. Misschien dat je het kunt uitbreiden met ook nog iets betaalbaardere brok?

   2. mart20

    Hoi Meike,
    Voer ook al meer dan een jaar Acana ( puppy recipe) en nadat ik afgelopen weekend een nieuwe zak heb opengemaakt ook problemen met de ontlasting, die is nu erg dun en licht van kleur. Het viel me wel op dat de brokjes anders waren. Nu heb ik Farmina voor volwassen honden en wil nu over gaan schakelen, wilde eerst de zak nog opmaken maar lijkt me nu geen goed idee. Nou is mijn vraag kan je van Farmina onderling de smaken wisselen zonder het met elkaar te mengen.? Ik heb het een week geleden ook al bij Farmina zelf gevraagd maar tot op heden geen antwoord gekregen.

 2. ambervdv@live.nl

  Zijn er inmiddels al resultaten / bevindingen bekend na de overname?
  Wij geven zelf sinds ongeveer september 2022 Orijen Tundra en hier deden de honden het in eerste instantie erg goed op.
  Sinds enkele maanden merken wij dat de honden wisselende ontlasting hebben en daardoor last krijgen van hun anaalklieren en ook last krijgen van jeuk.
  Geen idee of dit omgevingsgerelateerd kan zien of mogelijk ook kan komen door een wisselende samenstelling van het voer.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik heb nog geen andere ervaringen gehoord na de aanpassing van de samenstelling, wat overigens al vóór de overname is gebeurd. De klachten kunnen inderdaad heel goed met het voer te maken hebben, ik zou een paar maanden andere voeding proberen om te kijken of dat beter gaat.

   1. amber

    Is er bepaald voer wat je dan aan kan raden? Een hond is sowieso allergisch voor mais wat het erg lastig maakt (hoeft niet altijd bij de ingredienten weergegeven te worden).

    Wij hebben ook een tijd KVV gevoerd (Naturis, Kivo, Dailymeat en Farmfood) maar hierbij was de ontlasting ook erg wisselend, vandaar weer terug op brok.

 3. Marion

  Beste Meike, ik geef sinds kort acana small breed. Ik lees dat deze voeding voor hartproblemen kan zorgen? Ik gaf altijd vers vlees, maar hierdoor ging zijn ontlasting niet goed. Alleen brok krijgt hij diaree van. Nu geef ik ‘ s morgens vers en ’s avonds brok. Zijn ontlasting is nu normaal. Kan ik acana small breed wel blijven geven?
  Mvg
  Marion

 4. Beautiful Nature

  Zelf sinds november 2021 overgestapt naar ‘Wolfood – High Meat Cat & Kitten’ .
  Samenstelling oke, goede eiwit/vet gehalte & erg nette prijs-/kwaliteitverhouding.
  Helaas tot zover alleen vanuit Frankrijk te bestellen maar de 6 Brits Korthaar/Langhaar dames doen het er goed op 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Dank voor je reactie, dat merk kende ik nog niet. Bevat inderdaad een hoop vlees. Voor mijn lijstje van alternatieven heb ik ook gekeken naar de hoeveelheid vers toegevoegd vlees en in Wolfood is dat zo te zien 0%. En het bevat minder goed opneembare mineralen. Niet erg, maar het komt dus niet in aanmerking voor mijn alternatieven-lijstje.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter