Canagan Scottish Salmon

Ingredienten

Verse Schotse zalm zonder bot (26%), bataat, gedroogde Schotse zalm (10%), gedroogde haring (8%), erwten, aardappel, gedroogde witvis (5.5%), zalmolie (5%), verse forel (4%), alfalfa, zonnebloemolie, zalmjus (1.5 %), erwteneiwit, mineralen, vitaminen, appel, wortel, spinazie, zeewier, fructooligosaccharides, psyllium, kamille, munt, goudsbloem, cranberry, anijszaad en fenegriek. De vis in deze brok is deels uit de visvangst en deels gekweekt.

Analyse:

Eiwit (min.) Vet (min.) Koolhydraten Ruwe as (max.) Vezel (max.) Vocht (max.) Calcium (min.) Fosfor (min.) Kcal/kg Omega-6 (min.) Omega-3 (min.) Dierlijk eiwit
33% 17% 29.5% 9% 3% 8.5% 1.78% 1.11% 3630 3.06% 2.64% 24%

Beoordeling:

Canagan Scottish Salmon is een graanvrije hondenbrok met een hoog vleesaandeel. De samenstelling ziet er prima uit, maar er zijn toch een paar nadelen, en krijgt daarom toch drie sterren.

Kweekzalm
De zalm is deels afkomstig uit visvangst en deels van gekweekte zalm. Gekweekte zalm staat er om bekend verontreinigd te zijn met chemicaliën. “Volgens een Amerikaans onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Science verscheen begin 2004, bevat kweekzalm aanzienlijk meer PCB’s, dioxines en andere giftige stoffen dan zalm uit de vrije natuur” staat er op food-info.net.

Lees meer over de voor- en nadelen van visbrokken in het artikel Is een visbrok gezond voor honden en katten?

Pups
Het calciumgehalte is vrij hoog, hierdoor is het niet geschikt voor pups van grote rassen. Voor pups van kleinere rassen, die geen risico op groeipijn of HD hebben, is het wel geschikt, maar niet ideaal. 

Erwteneiwit
Eiwitten uit vlees zijn van betere kwaliteit dan eiwitten uit plantaardige bron, zoals erwteneiwit. Er zit erwteneiwit in deze brok, maar erg weinig. De fabrikant heeft er voor gekozen erwteneiwit toe te voegen, om het aminozuur lysine die verloren gaat tijdens de verhitting weer aan te vullen.

Pro’s

 • Goede balans tussen eiwitten, vet en koolhydraten
 • Genoeg kwalitatief eiwit
 • Weinig koolhydraten
 • Genoeg omega 3 en omega 6 vetzuren

Con’s

 • bevat vitamine K3, een synthetische vitamine die mogelijk op langere termijn gezondheidsrisico’s geeft. Dit is niet op de verpakking terug te vinden, maar heb ik per email nagevraagd.
 • niet gecheleerde mineralen
 • bevat kweekzalm
 • bevat vrije glutamaat, in het ingredient zalmjus. Zie ook het artikel Smaakstoffen in brokken.
 • bevat zonnebloemolie en veel visolie. Hierdoor zit er genoeg omega 3 en omega 6 in, maar de hoeveelheden zijn relatief hoog. Hoger dan nodig. Het nadeel hiervan is dat er meer ongezonde stoffen ontstaan, doordat de vetzuren in zonnebloemolie en visolie zowel in het lichaam als in de brok makkelijk oxideren. 

Verkoop informatie:

Canagan Scottish Salmon is verkrijgbaar in zakken van
2 kg voor €22,95 (€11,48/kg)
6 kg voor €45,95 (€7,66/kg)
12 kg voor €87,95 (€7,33/kg)

Score Soort brok Zetmeelbron Diersoort Herkomst vlees Bevat Niet vrij van Website
aardappel vis, plantaardig eiwit wild (vis), gekweekt (vis) prebiotica, visolie, vers vlees plantaardige olie, vrije glutamaat, visolie, geïsoleerd plant. eiwit www.canagan.co.uk/

6 Comments

 1. Elsa

  In het artikel wordt gemeld dat er menadion (K3) in canagan zit. 
  Wij hebben hierover gecorrespondeerd met de fabrikant en vandaag bericht gekregen dat Canagan geen menadion toevoegt aan hun voer. Het heeft er volgens Canagan ook nooit ingezeten. 

Geef een antwoord