Raw meat based diet influences faecal microbiome and end products of fermentation in healthy dogs

Datum: 7 maart, 2016
Laatst bijgewerkt: 7 maart, 2017

In dit onderzoek is het verschil in darmflora onderzocht tussen honden die brokken en honden die rauw voer kregen. Bij de honden die een menu op basis van rauwe vleesvoeding aten, ontstond een gezondere darmflora.

Interessant om te lezen als je geinteresserd bent in darmflora, lees dan zeker het onderdeel ‘Discussion’ door.

Het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd op acht gezonde Boxers die voor het onderzoek allemaal dezelfde brokken aten. Voor het onderzoek kregen vier Boxers  brokken en vier kregen een menu op basis van rauwe vleesvoeding, voor twee weken lang. De twee weken daarna kregen werden de groepen omgewisseld en kregen de vier honden die eerst brokken kregen nu rauw vlees en vice versa. Op dag 0, 14 en 28 werd de ontlasting van alle acht honden onderzocht.

De voeding
Het menu op basis van rauwe vleesvoeding bestond uit 70% rundvlees, rijstbloem, kikkererwtenmeel, havervlokken,  wortelmeel, omega 3 vetzuren uit algen en een multivitamine. (rijst en kikkererwten waren thermal treated and highly gelatinized)

Resultaat
Specifieker: het voeren van de voeding op basis van rauw vlees, had groot effect op de rijkheid van Lactobacillaceae, Fusobacteriaceae, Coriobacteriaceae, Clostridiaceae 1, Enterobacteriaceae, Streptococcaceae en Enterococcaceae. Dit zijn bacterie-families waar weer vele bacterie-soorten onder vallen. Er waren ook bacterie-families waar de rauw gevoerde honden juist minder van hadden: lactobacillaceae en Prevotellaceae.

Conclusie
De honden die rauw vlees aten, hadden een veel diversere darmflora en ook de ontlasting was beter.  De onderzoekers concluderen dat het voeren van een zeer goed verteerbare voeding van rauw vlees met fermenteerbare vezels, helpt bij het creëren van een “more balanced growth of bacterial communities and a positive change in some of the readouts of healthy gut functions”. Een meer diverse darmflora, wordt gelinkt aan een betere gezondheid.

Download pdf

Sandri, Misa, et al. “Raw meat based diet influences faecal microbiome and end products of fermentation in healthy dogs.” BMC Veterinary Research 13.1 (2017): 65.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter